­ Pilot jeugdrubrieken dressuur, springen en eventing weer opgestart! - KNHS

Pilot jeugdrubrieken dressuur, springen en eventing weer opgestart!

Geplaatst op 24 juni 2021 in Springen , Dressuur & Para , Eventing

In 2019 is de KNHS met jeugdrubrieken begonnen voor de dressuur en in 2020 konden er enkele pilotwedstrijden springen georganiseerd worden. Door de corona-maatregelen is de pilot in het najaar stilgelegd omdat er geen wedstrijdsport mogelijk was. Nu gaat 26 juni de sport weer open en krijgt de pilot jeugdrubrieken in de disciplines dressuur en springen een vervolg en start de pilot jeugdrubrieken in de discipline eventing. Anders dan in de reguliere rubrieken die op categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er in de pilot rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter.

Paardensport is uniek. Het is de enige sport waarbij een kind samenwerkt met een ander levend wezen. Dit vraagt veel van kinderen, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Door daar in ons wedstrijdsportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt het tot meer plezier in het sporten. Leeftijdsgericht sportaanbod en een verantwoorde omgang met pony’s of paarden vormen de basis voor het goed leren paardrijden. Het is daarom belangrijk steeds na te denken over hoe de paardensport toegankelijker en aantrekkelijker kan worden voor de jeugd.

Als we kijken naar de pedagogische aspecten van de ontwikkeling van kinderen blijkt dat onze huidige inrichting van de wedstrijdsport hier niet of onvoldoende op aansluit. Wanneer je als 8-jarige op een C-pony rijdt vanwege je lengte of omdat je oudere broer of zus hier ook op rijdt, rijd je dezelfde proeven of parcoursen als je 14-jarige zus en word je ook nog eens op dezelfde manier beoordeeld door de jury. Je wordt als 8-jarige in hetzelfde klassement opgenomen als bijvoorbeeld 16-jarigen die op een D-pony rijden. Dit is niet reëel en voor de kinderen niet leuk!

Dit willen we graag veranderen! Daarom starten we met een pilot van jeugdrubrieken in de dressuur, eventing en het springen. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony of het paard geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. De grootte van de pony of het paard speelt dan geen rol meer maar het kind staat meer centraal. De klassenindeling blijft wel hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden met dezelfde proeven / hoogtes van het parcours/ de cross. De winstpunten die zij behalen in de jeugdrubrieken tellen dus ook gewoon mee.

Informatie en achtergronden over de jeugdrubrieken zijn te vinden op onze website

Klik hier voor meer informatie over leeftijdsrubrieken dressuur

Klik hier voor meer informatie over leeftijdsrubrieken springen

Klik hier voor meer informatie over leeftijdsrubrieken eventing

Pilotwedstrijden
We zijn op zoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen aan onze pilot. Organiseer je een wedstrijd dressuur, springen of eventing en lijkt het je leuk om jeugdrubrieken uit te schrijven? Kijk dan hier voor meer informatie. Heb je interesse of wil je meer informatie dan kun je mailen naar: wedstrijden@knhs.nl.

 

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders