­ Pilot Jeugdrubrieken springen wordt weer opgepakt - KNHS

Pilot Jeugdrubrieken springen wordt weer opgepakt

Geplaatst op 14 juli 2021 in Springen

In 2021 wil de KNHS de pilot voor de jeugdrubrieken springen weer verder oppakken. In 2020 werd al een begin gemaakt met de nieuwe jeugdrubrieken, maar vanwege de coronacrisis moesten veel wedstrijden worden afgelast. Een groot verschil met de reguliere wedstrijden is dat bij de jeugdrubrieken niet meer wordt gekeken of je deelneemt op een pony of een paard, maar dat de leeftijd van de ruiter centraal staat. Ook worden lagere rubrieken toegevoegd voor pony’s en paarden. Zo maken we de springsport toegankelijker en nóg leuker voor de jeugd.

Het doel van de jeugdrubrieken is om het sporten met leeftijdsgenoten te bevorderen. In de jeugdrubrieken draait het om de leeftijd van het kind en niet om de grootte van de pony of het paard. Door kinderen te laten sporten met eigen leeftijdsgenootjes bevorder je de ontwikkeling van het kind en het zorgt voor meer sportplezier. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen ruiters op de basisschool en de middelbare school aangezien zij over het algemeen in dezelfde fase van ontwikkeling zitten. Merel van Kooten en Tony Zwienenberg maken beiden deel uit van het Springforum en waren vanuit de werkgroep voor leeftijdsgericht sporten nauw betrokken bij de totstandkoming van de jeugdrubrieken Springen.

Merel legt uit hoe de nieuwe jeugdrubrieken tot stand kwamen: “Als KNHS hadden wij de opdracht gekregen om te kijken naar de mogelijkheden binnen de huidige sportinrichting om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Daarbij komt dat we als Sportforum de jeugd meer willen laten aansluiten op de internationale sport volgens de FEI-reglementen. Op internationaal niveau is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk dat kinderen vanaf twaalf jaar meedoen aan Children rubrieken op paarden. Terwijl in Nederland kinderen eigenlijk nog heel lang, zelfs tot 18 jaar, op pony’s blijven rijden. Dus gingen we kijken waarom kinderen in ons land later die overstap maken, terwijl ze vaak qua lengte al prima op een paard kunnen. Dat komt met name omdat de pony- en paardenklassen nu nog zijn opgesplitst en kinderen gewoon gezellig met hun vriendjes willen blijven rijden. Met de nieuwe jeugdrubrieken is dat straks ook mogelijk. In de nieuwe leeftijdsgerichte rubrieken maakt het namelijk niet uit of je met een pony of een paard deelneemt, het draait ten slotte om de leeftijd van de ruiter. Straks kunnen jonge ruiters dus gewoon met vrienden in dezelfde klasse blijven rijden, ook als ze de overstap naar de paarden hebben gemaakt.”

Lagere instap
Merel vervolgt: “Een ander groot voordeel van de jeugdrubrieken is de introductie van lagere springklassen. Die rubrieken beginnen al met een hoogte van 30 cm. In de huidige sportinrichting ligt de lat voor veel beginnende springruiters gewoon nog te hoog. Door lagere rubrieken te creëren, verlaag je de drempel van de springsport enorm. Het maakt de springsport veel toegankelijker voor een grotere groep ruiters en je spreekt hiermee een bredere doelgroep aan. Er zijn namelijk genoeg ruiters in het land die regelmatig deelnemen aan regionale onderlinge wedstrijden op lager niveau en daar veel voldoening uit halen. De drempel richting de reguliere springsport is voor velen vaak te hoog en daarom maken ze niet de overstap. Maar door het sportaanbod uit te breiden en lagere jeugdrubrieken toe te voegen, betrek je ook deze doelgroep bij de springsport én bij de KNHS. Een voorbeeld hiervan zijn manegeruiters die nu al deelnemen aan onderlinge wedstrijden of S-proeven rijden op FNRS Ruitersportcentra. Zij kunnen door middel van de jeugdrubrieken een betere aansluiting vinden op de wedstrijdsport. De doorstroming van manegeruiters naar de wedstrijdsport wordt zo alleen maar bevordert wat de springsport in zijn geheel weer ten goede komt.”

Plezier vergroten
Springforumlid Tony Zwienenberg maakt als instructeur en als vader van de 21-jarige springamazone Iris Zwienenberg de springsport bij de jeugd van dichtbij mee. Hij vertelt over zijn ervaringen: “Ik zie regelmatig op concours kinderen van 9 en 13 jaar oud tegen elkaar rijden en dat is in bijna alle gevallen een ongelijke strijd. En dan hebben we het nog niets eens over de kwaliteit van de pony of het paard waar je mee rijdt. Dat moet gewoon anders en daarom ben ik een groot voorstander van de nieuwe jeugdrubrieken. Kinderen op de lagere school en de middelbare school praten toch heel anders met elkaar dan leeftijdsgenootjes onderling. Door het kind centraal te stellen proberen we meer saamhorigheid onderling te creëren en het plezier van de springsport onder jonge ruiters te vergroten. We horen soms wel van betrokken ouders dat ze zich zorgen maken over het feit dat kleine pony’s straks op het voorterrein tussen de paarden moeten losrijden. Maar dat kunnen we op verschillende manieren ondervangen bijvoorbeeld door het voorterrein te vergroten en het toezicht bij de losrijring uit te breiden. Verder merken we ook dat de drukte op de het voorterrein een stuk afneemt als de wedstrijdorganisatie ervoor kiest om ruiters twee parcoursen direct achter elkaar te laten rijden. De jeugdrubrieken kunnen worden uitgeschreven  conform het wedstrijdreglement springen art. 280 op stijl, waaraan voor de jeugdrubrieken een nieuwe parcourssoort als pilot is toegevoegd. Deze nieuwe parcourssoort maakt het mogelijk om de jeugdrubrieken op stijl en tijd uit te schrijven. Dit format is vergelijkbaar met de KNHS Hartog Trophy, maar dan als één parcours. Bij deze nieuwe parcourssoort rijden ruiters dus het ‘klassieke’ parcours op stijl en foutloze combinaties met een minimale stijlbeoordeling van 60 mogen vervolgens een barrage op tijd rijden. Over deze opzet ben ik heel erg te spreken want de ruiter die netjes en vriendelijk rijdt krijgt zo evenveel en misschien zelfs nog meer kansen dan de ruiter die vooral op snelheid rijdt. Dat komt alleen maar ten goede aan de veiligheid van de springsport en het welzijn van onze pony’s en paarden.”

Wat verandert er precies?

In tegenstelling tot de bestaande rubrieken wordt het klassement straks niet meer per klasse en categorie opgemaakt, maar op hoogte van het parcours en per leeftijdsgroep.

De leeftijdsgroepen zien er als volgt uit:
Jeugd onder 9 = JO9 deelname mogelijk 7 en 8 jaar
Jeugd onder 12= JO12 deelname mogelijk 9 t/m 11 jaar
Jeugd onder 15= JO15 deelname mogelijk 12 t/m 14 jaar
Jeugd onder 19= JO19 deelname mogelijk 15 t/m 18 jaar

Tijdens de pilot worden alle klassen t/m een hoogte van 1.35m (1.35m voorlopig alleen voor paarden) uitgeschreven voor zowel pony’s als paarden. Daarnaast hebben we mogelijkheden gecreëerd voor een lagere instap door extra impuls (BB) rubrieken toe te voegen waar je met je pony(‘s) en of paard(en) aan kunt deelnemen.
Door de toevoeging van deze rubrieken in combinatie met de beoordeling op stijl voorafgaand aan tijd, is het ook mogelijk deze proeven te rijden binnen de ruiteropleiding (als S-proef) en af te stempelen in het KNHS-FNRS ruiterpaspoort. Door het toevoegen van paardenrubrieken in de jeugdsport, is tevens de doorstroming richting de FEI Children-rubrieken logisch opgebouwd.

De volgende extra impuls (BB) rubrieken zijn toegevoegd:
30 cm voor A/B/C/D/E pony’s en paarden
40 cm voor B/C/D/E en paarden
50 cm voor C/D/E pony’s en paarden
60 cm voor D/E pony’s en paarden
70 cm voor E pony’s en paarden

Lees hier meer informatie over de praktische zaken van de nieuwe Jeugdrubrieken zoals de parcoursen, winst- en verliespuntenregeling, startlijsten, winstpuntenregistratie bij de KNHS en inschrijving.

PC Zwartewaterruiters in Genemuiden neemt deel aan pilot

Afgelopen november had PC Zwartewaterruiters uit Genemuiden hun eerste jeugdrubriek springen op het wedstrijdprogramma staan. Vanwege de verscherpte coronamaatregelen kon deze wedstrijd helaas geen doorgang vinden, er wordt gekeken of er dit jaar alsnog een pilotwedstijd uitgeschreven kan worden. Albert Beens, voormalig bestuurslid KNHS Regio Overijssel en lid bij de Zwartewaterruiters, vertelt: “We zijn heel benieuwd hoe we de nieuwe jeugdrubrieken gaan ervaren. We willen het graag een kans geven omdat we veel mogelijkheden zien om de sport eerlijker te laten verlopen voor de jeugd. In de omgeving horen we soms nog wat kritische geluiden, maar ik vind dat je iets nieuws eerst moet ervaren voordat je een oordeel kunt geven. Kijk, alle ruiters zijn opgegroeid met de traditionele wedstrijdklassen, maar als je verder kijkt dan de paardensport dan zie je dat bij de meeste sporten wedstrijden worden ingedeeld op leeftijd. Dus waarom niet in de paardensport? En als je het concept goed en duidelijk aan de mensen uitlegt, dan volgen eigenlijk alleen maar positieve reacties. Daarom zijn wij ook zo enthousiast om ter promotie en als mooi voorbeeld een goede pilotwedstrijd neer te zetten. De praktische ondersteuning vanuit de KNHS is daarbij erg prettig. De wedstrijdorganisatie ontvangt genoeg ondersteuning om de pilotwedstrijd vlot te kunnen laten verlopen en ruiters te voorzien van de juiste informatie. Nu maar hopen dat de pilotwedstrijd volgend jaar weer aan het wedstrijdprogramma kan worden toegevoegd om de nieuwe jeugdrubrieken springen zo goed mogelijk te kunnen ervaren.”

Ook een pilotwedstrijd organiseren?

Wil je als wedstrijdorganisatie ook meedoen aan de pilot jeugdrubrieken springen? Goed nieuws, dat kan! Als je een springwedstrijd voor pony’s en/of pony’s en paarden organiseert en het betreft geen selectiewedstrijd, kring- en/of regiokampioenschap  dan is het mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken in het springen. Hiervoor kun je contact opnemen met de afdeling Wedstrijden door een mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl.

Kijk hier voor meer informatie over het organiseren van een pilotwedstrijd 

Categorie: jeugdrubrieken, jeugd

Ander Nieuws

  • Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen
    Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen
  • Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
    Springruiters TeamNL vijfde in Landenwedstrijd Aken
  • CHIO Aken: Nederland 7e startplaats in Landenwedstrijd
    CHIO Aken: Nederland 7e startplaats in Landenwedstrijd