­ Springjeugd internationaal van start na scoutingsdagen - KNHS

Springjeugd internationaal van start na scoutingsdagen

Geplaatst op 20 april 2021 in Springen

Afgelopen weekend begon het internationale wedstrijdseizoen voor de springjeugd in Opglabbeek. Een paar weken eerder vonden in Ermelo de scoutingsdagen plaats. Bondscoaches Edwin Hoogenraat en Luc Steeghs kijken terug op de afgelopen weken.

Voor Luc Steeghs, bondscoach van de Junioren en Young Riders, begon het internationale wedstrijdseizoen afgelopen weekend in Opglabbeek waar hij met twee junioren- en een Young Riders team aan start kwam. “We begonnen het seizoen nog niet zo goed. We hadden al wat achterstand nadat er een paard uitviel met koliek en een van de ruiters niet mocht starten omdat er wederom Corona bij hem werd vastgesteld. Veel combinaties moesten er weer echt inkomen. Er waren er een paar maanden geleden al naar de concoursen in Spanje geweest. De rest had alleen maar trainingsparcoursen gereden en dat is toch wel weer wat anders. Die moesten er echt inkomen. Wesley de Boer en Senna Everse reden goed. Die hadden vorig jaar ook al eens in het team gezeten. Bij de Young Riders vielen Hessel Hoekstra en Niels Bulthuis positief op. Maar de groep eronder groeide ook echt tijdens het concours. Na zo’n lange periode zonder wedstrijden zag ik dat veel combinaties nog in het ritme moesten komen. We hadden een goede parcoursbouwer uit Ierland, die dat ook goed aanvoelde en een mooie opbouw in de parcoursen had. Dat is ook mooi van de jeugdwedstrijden waar we veelal goede parcoursbouwers hebben waar goed mee te overleggen is. Dat vind ik een goede ontwikkeling voor de sport.”

Seizoen

“We hebben nu een week geen internationale wedstrijd. Daarna gaan we naar Lamprechtshausen. Dan hebben we al drie groepen aan het werk kunnen zien. Vervolgens bereiden we ons voor op Wierden en Hagen. Landelijk kunnen we momenteel nog niet veel wedstrijden rijden. Dat is jammer, want met Hartog als sponsor hadden we de jeugdcompetitie nog verder uitgebreid. Gelukkig is topsport wel weer mogelijk. In Opglabbeek was er een uitgebreid draaiboek voor de regels rondom Rhino en Covid-19. De paardensport is er serieus mee bezig. Het is belangrijk dat we ons aan alle regels houden en dat iedereen zich aan de regels houdt en zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Scoutingsdagen

Steeghs kijkt tevreden terug op de Scoutingsdagen in Ermelo. “Dat is goed verlopen met een goede opzet. De deelnemers hebben een parcours gereden en daarna kregen ze van mij en Edwin Hoogenraad tips en adviezen. Vervolgens reden ze een tweedemaal het parcours. Voor Edwin en mij waren de dagen echt van toegevoegde waarde. We proberen onze selecties richting het Europees Kampioenschap zo breed mogelijk te houden. En we willen duidelijk onze visie over paardrijden neerleggen. Alle neuzen dezelfde kant op is voor ons belangrijk.”

Collega Edwin Hoogenraat, bondscoach van de Ponyruiters en de Children, beaamt dat. “Ik vond de eerste scoutingsdag heel geslaagd. Van daaruit hebben we al combinaties mee kunnen nemen naar de wedstrijd in Opglabbeek afgelopen weekend. De tweede dag was heel leerzaam voor mijn ruiters mede dankzij Rob Ehrens. Ik heb een hoop informatie opgedaan. De afgelopen maanden heb ik wel goed contact gehouden met mijn combinaties, ondanks dat er geen wedstrijden waren. Er is getraind met de leden van het kader en de beloften. Via Whatsapp stuurden ze me ook opnames van oefenparcoursen die ze hebben gereden, maar live zien is natuurlijk het beste. Dankzij de scoutingsdagen heb ik wel een idee waar ze staan en er kwamen ruiters die ik nog helemaal niet kende. Zo was Daan Adams een nieuwe ruiter bij de Children. Afgelopen week reed hij twee keer foutloos in de landenwedstrijd. Dat is gewoon hartstikke goed.”

Ponyteam wint

Op de eerste wedstrijd van het seizoen in Opglabbeek kijkt Hoogenraat tevreden terug. “Ik was net als de kinderen blij dat we weer aan echte sport konden doen. We mochten met bij de pony’s en met de Children met twee teams starten, omdat nog niet alle landen klaar waren om internationaal te starten.” De Children-teams eindigden als derde en vijfde in de Nations Cup. “We streden met vier teams om de podiumplaatsen in een barrage. Die stond wat aan de lichte kant, maar het is aan het begin van het seizoen nog wat moeilijk inschatten. We begonnen met wat pech en reden verder op safe, waardoor we als derde eindigden. Het is een beginnende groep die ik een kans heb gegeven. Het is belangrijk dat ze ervaring opdoen. Het team met de meeste ervaring presteerde wat beter. Dat is normaal, want het is heel wat wat ze moeten doen. Het ponyteam won de landenwedstrijd en het andere team werd vierde. Ik ben al heel tevreden over wat ik gezien heb de afgelopen weken.”

Bron foto: Digishots

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 3 t/m 9 mei 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 3 t/m 9 mei 2021
  • Peelbergen nieuwe locatie kwalificatie Longines EEF Series
    Peelbergen nieuwe locatie kwalificatie Longines EEF Series
  • Ponyteam, Logan Fiechter en Mel Thijssen winnaars in Lamprechtshausen
    Ponyteam, Logan Fiechter en Mel Thijssen winnaars in Lamprechtshausen