­ Staatsbosbeheer en paardensportbond KNHS werken samen aan ruiterpaden in de natuur - KNHS

Staatsbosbeheer en paardensportbond KNHS werken samen aan ruiterpaden in de natuur

Geplaatst op 06 juli 2021 in Recreatie

De KNHS en Staatsbosbeheer hebben op 5 juli een veelomvattende samenwerkingsovereenkomst getekend, met als doel paardrijden in de natuur te stimuleren en te ondersteunen. Het noodzakelijke onderhoud van ruiterpaden staat daarbij centraal.

Ruiters zijn een selecte maar belangrijke gebruikersgroep en een frequente gebruiker van de gebieden van Staatsbosbeheer; veel ruiters komen minimaal één keer per week in het bos. Het is van het grootste belang dat de ruim 1700 kilometer ruiterpad die door de gebieden van Staatsbosbeheer lopen goed worden onderhouden. Het is belangrijk dat de ruiters en menners alleen gebruik maken van de officiële paden zodat zij geen overlast veroorzaken voor andere gebruikers in het bos en op deze manier de ruiter- en menroutes optimaal aangeboden en onderhouden kunnen worden. Helaas is de subsidie die terrein beherende organisaties ontvangen voor recreatie gering en alleen bestemd om de basisvoorzieningen voor wandelen en fietsen op orde te houden. Voor bijvoorbeeld het onderhouden van mountainbike- en ruiterpaden is geen geld beschikbaar.

Daarom heeft de KNHS samen met Staatsbosbeheer het initiatief ‘Adopteer je Route’ ontwikkeld. Hiermee dragen ruiters en menners zelf zorg voor het onderhoud van hun favoriete routes, iets wat in de mountainbike-wereld al vrij gewoon is. Met de samenwerkingsovereenkomst onderstrepen de KNHS en Staatsbosbeheer het belang van deze nieuwe werkwijze. Het motto hierbij is: beter een minder uitgebreid padenstelsel dat goed kan worden onderhouden dan een groot routenetwerk dat minder goed onderhouden kan worden.

De samenwerking omvat ook kennisuitwisseling en analyse van het aanbod en het gebruik van ruiterpaden. Staatsbosbeheer voorziet de KNHS van ruiterpaden in de verschillende gebieden. Deze zijn terug te vinden op buitenrijden.nl het buitenrijplatform van de KNHS.

 

Foto: Wilma Plaisier
Links: Theo Flederus algemeen directeur KNHS. Rechts: Janneke Ottens directeur kennis en expertise bij Staatsbosbeheer.

Categorie: Buitenrijden, Staatsbosbeheer, adopteer je route

Ander Nieuws

  • Nieuw: Online module Aankoop van een Paard
    Nieuw: Online module Aankoop van een Paard
  • Paasrit, oefendressuur en –springen op Nationaal Hippisch Centrum
    Paasrit, oefendressuur en –springen op Nationaal Hippisch Centrum
  • Tips van de top: Leerstijlen van de ruiter
    Tips van de top: Leerstijlen van de ruiter