­ Uitbreiding samenwerking landelijke routedatabank - KNHS

Uitbreiding samenwerking landelijke routedatabank

Geplaatst op 03 maart 2021 in Recreatie en KNHS

Naast fiets- en wandelroutes straks ook mountainbike- en ruiterroutes beschikbaar Dankzij krachtenbundeling van Fietsplatform, Wandelnet, Wielersportbond NTFU en Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) gaat de routedatabank naast fiets- en wandelroutes ook mountainbike- en ruiterroutes aanbieden. Een waardevolle toevoeging voor alle overheden en bedrijven die nu al dankbaar gebruik maken van de landelijke routegebonden data.

De routedatabank is een digitale tool om landelijke routedata te vergaren, te beheren en te distribueren. Data van meer van 40 verschillende beheerders van routenetwerken komen samen tot één landelijk bestand. Routedatabank.nl bevat op dit moment onder meer LF-routes, fietsknooppuntnetwerken, LAW’s, Nationale Streekpaden, NS-wandelingen en regionale wandelnetwerken.

 

Gezamenlijk beheer
De voorloper van de huidige routedatabank is in 2012 door het Fietsplatform opgezet. Directeur Eric Nijland: “In de routedatabank komen alle routes bij elkaar. Het is van belang om richting overheid en bij beleid over openbare ruimte, goede data paraat te hebben.” In 2018 is het geoportaal aangevuld met wandeldata. Sindsdien draait hij onder gezamenlijk beheer van Fietsplatform en Wandelnet. “Miljoenen Nederlanders genieten van recreatieve routes door stad en land,” aldus directeur Wandelnet Ankie van Dijk. En dan is actuele data onmisbaar.

Verdere verrijking
Met de KNHS en NTFU is gekeken naar uitbreiding van de routedatabank met hun ruiter- en mountainbike routes. De nu beklonken samenwerking is een belangrijke stap in de doorontwikkeling en verrijking van de routedatabank. NTFU directeur Arjan de Vries beaamt dit: “Als je bereid bent om krachten te bundelen, dan ben je bereid om samen te delen. Om er daarna weer sterker van te worden. Dus wij delen onze routes.” Ook KNHS directeur Theo Fledderus is enthousiast: “Met de routedatabank kunnen we zorgen dat de overheid alle prachtige, veilige routes voor ruiters, fietsers, mountainbikers en wandelaars in standhoudt.”

Duidelijke meerwaarde
De meerwaarde van de routedatabank is duidelijk. De routedatabank bedient vooral overheden en beheerders van de routenetwerken. Maar ook universiteiten, waterschappen, het RIVM en meldkamers van hulpdiensten maken er gebruik van. Net als ProRail en uitgevers van routekaarten en online navigatie zoals Apple Maps en Open Street Maps. Bij elkaar goed voor een bereik van miljoenen mensen.

Met het vastleggen van de samenwerking start het implementeren van de routes in de database. De verwachting is dat in de lente alle benodigde koppelingen gelegd zijn.

Categorie: buitenrijden

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Er op uit!
    Column Theo Fledderus: Er op uit!
  • Adopteer je route in de gemeente Heeze-Leende
    Adopteer je route in de gemeente Heeze-Leende
  • Vernieuwing ruiterroutes Zuid-Holland van start
    Vernieuwing ruiterroutes Zuid-Holland van start