­ Update Rhinopneumonie 12 maart 2021 - KNHS

Update Rhinopneumonie 12 maart 2021

Geplaatst op 12 maart 2021

ERMELO (KNHS) – De internationale paardensportbond FEI heeft op 12 maart besloten om, vanwege de uitbraak van de neurologische vorm van rhinopneumonie op het internationale concours in Valencia, het verbod op internationale wedstrijden zoals dat nu geldt in tien Europese landen te verlengen tot en met 11 april.

Naar aanleiding hiervan heeft de KNHS contact gehad met prof. dr. Marianne Sloet van de Universiteitskliniek voor paarden in Utrecht of aanscherping van het op drie maart gepubliceerde advies van de werkgroep diergezondheid van de Sectorraad Paarden nodig is. Er is op dit moment, naast de duidelijke maatregelen die gelden voor (top)sportpaarden die terugkomen van buitenlandse wedstrijden waar ze mogelijk in contact zijn gekomen met paarden uit Valencia Vejer de la Frontera en Doha, vooralsnog geen reden het beleid in Nederland te verscherpen. Wel is het van belang extra alert te zijn op mogelijke symptomen van rhinopneumonie en daar adequaat naar te handelen.


Paardensportactiviteiten in Nederland
In Nederland gelden nog steeds strenge overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus waaronder het verbod op wedstrijden sinds 13 oktober vorig jaar. De KNHS heeft besloten om uit voorzorg alle kadertrainingen, waar het topsportpaarden betreft, te annuleren tot en met 11 april. We zien vooralsnog geen aanleiding om onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten t/m 26 jaar te annuleren. Als iedereen attent is, zijn/haar paarden goed in de gaten houdt, zo nodig temperatuurt én eerlijk is over het feit of zijn/haar paarden wel of geen contact hebben gehad met paarden uit het topsport circuit, dan is er op dit moment geen reden om allerlei activiteiten in Nederland te stoppen.

Het is hierbij wel van belang dat iedereen zich aan de regels houdt en deze onderlinge activiteiten alleen georganiseerd worden op de eigen verenigingslocatie of manege. Het is niet verstandig de grenzen op te zoeken van wat mag. Het grootschalig organiseren van bijvoorbeeld oefenparcoursen is daarom, hoe vervelend ook, op dit moment sterk af te raden. Zowel vanwege corona als vanwege rhinopneumonie. Voorkom onnodige reisbewegingen. Komen er toch paarden van buitenaf op een stal dan is het aan te raden deze paarden vooraf te temperaturen.


Paarden uit het buitenland
Voor paarden die uit het buitenland naar Nederland komen gelden duidelijke regels. Zij moeten bij aankomst in isolatie geplaatst worden. Klik hier voor alle maatregelen die gelden.


Wees alert op symptomen Rhinopneumonie
De KNHS roept op alert te zijn op mogelijke symptomen van rhinopneumonie bij paarden zoals verkoudheidsklachten, koorts, dikke benen en soms hoesten. De symptomen van de neurologische vorm beginnen doorgaans plotseling en kunnen sterk variëren: slappe staart, overvolle blaas die gaat lekken, lichte ataxie (lopen als een dronkenman) tot volledige verlamming. Bij twijfel, neem direct contact op met je dierenarts.

We houden de situatie nauwlettend in de gaten en blijven in afstemming met prof. dr. Sloet.

Handige links:

Kijk hier voor meer informatie over het EHV virus / rhinopneumonie naar aanleiding van de uitbraak in Valencia.

Kijk hier voor de adviezen met betrekking tot paarden die recent in Spanje en Portugal verbleven.

Kijk hier naar het recent gehouden webinar over rhinopneumonie

Kijk hier naar het artikel over Rhinopneumonie van prof. dr. Sloet in het KWPN magazine van januari

Klik hier voor het advies van prof. dr. Sloet op de website van de Sectorraad Paarden

 

Ander Nieuws

  • Kees Vellenga overleden
    Kees Vellenga overleden
  • Indoor oefenspringen Nationaal Hippisch Centrum: 25 en 26 februari
    Indoor oefenspringen Nationaal Hippisch Centrum: 25 en 26 februari
  • KNHS Para Dressuur Trophy Zuidwolde gaat door als meetmoment
    KNHS Para Dressuur Trophy Zuidwolde gaat door als meetmoment