­ Verslag springforum 13 september 2021 - KNHS

Verslag springforum 13 september 2021

Geplaatst op 06 oktober 2021 in Springen

Op 13 september kwam het springforum voor de vierde keer in 2021 bijeen. De belangrijkste onderwerpen tijdens dit overleg worden hieronder kort toegelicht.

Wijzigingsvoorstellen 2022
Tijdens de vergadering is het advies voor de wijzigingsvoorstellen 2022 op hoofdlijnen vastgesteld. Hieronder in het kort de belangrijkste wijzigingsvoorstellen die zijn besproken:

 • Het aanpassen van de klasse-aanduidingen naar hoogtes
 • Het verlagen van de instapklasse
 • Het registeren van alle starts
 • Het toevoegen van tussenhoogtes (1.05m, 1.10m, 1.15m, 1.25m)
 • Het toevoegen van een extra klasse 1.45m
 • Het verlagen van het tempo bij rijstijlparcoursen
 • Het vereenvoudigen van de parcoursen t/m 0.70 cm


De werkgroep gaat nu verder met het vertalen van de geadviseerde wijzigingsvoorstellen naar het wedstrijd reglement springen die in de vergadering van november wordt besproken door het forum.


Hippiade 2021
In het springforum is de Hippiade 2021 geëvalueerd. Vanwege de geldende coronamaatregelen werd de Hippiade dit jaar in bijzondere editie verreden, met minder en kleinere rubrieken en een beperkte toegang voor publiek. Toch hebben we er samen een mooi paardensportfeest van gemaakt. Om de ervaringen met de Hippiade te onderzoeken is er een enquête uitgezet onder de deelnemers. Met de uitkomsten van de enquête hopen we de volgende edities van de Hippiade opnieuw tot een succes te maken!

Kampioenschapsreglement KNHS-indoorkampioenschappen 2022
Het kampioenschapsreglement is besproken en goedgekeurd door het springforum en zal binnenkort worden gepubliceerd.


Pilot Flex wedstrijden
Het springforum heeft besloten om de pilot Flex wedstrijden te verlengen tot 1 april 2022.
Flex wedstrijden zijn wedstrijden die verreden worden onder de vlag van de KNHS waarin we de ruiter meer vrijheid willen geven in regelgeving. Zo mag de ruiter voor deze wedstrijden zelf kiezen in welke klasse wordt gestart. De start op een Flex wedstrijd telt niet mee voor het promotiesysteem, er kunnen dus geen winstpunten worden behaald. Het is wel een wedstrijd met een klassement en er worden prijzen uitgereikt. De ruiter heeft hiermee de mogelijkheid om zijn paard uit te brengen op een gewenst niveau en mee te rijden voor de prijzen. Een overzicht van alle Flex springwedstrijden is te vinden op de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. Als je onder de discipline springen ‘flex’ invoert in de zoekbalk krijg je alle Flex springwedstrijden in Nederland te zien.

Flexwedstrijd organiseren
Wil je als wedstrijdorganisatie een Flex wedstrijd organiseren? Klik hier voor de mogelijkheden.
Meer weten?
Wil je meer weten over de pilot Flex wedstrijden in het springen? Klik dan hier voor uitgebreide informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.


Leeftijdsgericht sportaanbod (jeugdrubrieken)
De pilot jeugdrubrieken zijn weer opgestart. Hiervoor zijn we nog opzoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen aan de pilot. Als je een springwedstrijd voor pony’s en of pony’s en paarden organiseert en het betreft geen selectiewedstrijd, kring- en/of regiokampioenschap dan is het mogelijk om deel te nemen aan de
pilot jeugdrubrieken in het springen. Hiervoor kun je contact opnemen met de afdeling Wedstrijden door een mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl.

Opleidingen
De opleiding van nieuwe juryleden springen B t/m ZZ is in september op 4 plaatsen van start gegaan.
Binnenkort zal gestart worden met het opleiden van nieuwe parcoursbouwers in het springen. Daarnaast is de digitale bijscholing ‘Toezichthouder voorterrein in het springen’ online beschikbaar voor de juryleden springen.

Volgende vergadering
De volgende bijeenkomst van het springforum is op maandag 8 november 2021. Tijdens deze vergadering zullen o.a. de voorstellen voor reglementswijzigingen het belangrijkste onderwerp zijn.

Over het springforum
Wil je een bijdrage leveren? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het springforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/springforum voor de contactgegevens van de leden van het springforum.

Ander Nieuws

 • EK Pony's: Yfke Priem sluit EK af met individuele achtste plaats
  EK Pony's: Yfke Priem sluit EK af met individuele achtste plaats
 • Prachtig brons voor ponyteam op EK Springen
  Prachtig brons voor ponyteam op EK Springen
 • Springpaarden Beauville Z en Monaco vastgelegd door Stichting N.O.P.
  Springpaarden Beauville Z en Monaco vastgelegd door Stichting N.O.P.