­ Voorbereiding EK Eventing Landelijke online van start - KNHS

Voorbereiding EK Eventing Landelijke online van start

Geplaatst op 03 februari 2021 in Eventing

Het EK voor Landelijke ruiters is in Eventing kringen een begrip. Het ‘EK Landelijke’, of CCI3*-S European Cup zoals het officieel heet, kent een enorme traditie en Nederland was er vaak succesvol. Dit Europees kampioenschap wordt verreden op 3* niveau en bestaat uit een volwaardige eventingwedstrijd aangevuld met een zestalproef voor landenteams. Het kampioenschap wordt iedere tweejaar verreden en staat dit jaar van 2 tot en met 5 september gepland in Lausanne - Zwitserland. Uiteraard allemaal onder voorbehoud van de ontwikkelingen rond de coronacrisis.

Het EK Landelijke ruiters is voorbehouden aan ruiters die nog niet in de internationale top hebben meegedraaid. Ruiters en/of paarden met ervaring op het allerhoogste niveau mogen niet van start en de zestalproef is zeer belangrijk voor het landenklassement. De coaches gaan voor hun selectie dan ook op zoek naar ruiters die goed mee kunnen rijden op 3* niveau en daarnaast ook bereid zijn om zeer serieus te trainen voor het zestal. En dat rijden van die zestalproef ie tegenwoordig een grotere uitdaging dan in vervlogen tijden. Reed vroeger iedere landelijke ruiter bijna als vanzelfsprekend ook mee in het vier- of achttal, anno 2021 is dat duidelijk anders.

Naast de serieuze sport, is het EK voor de landelijke ruiters ook een wedstrijd die bekend staat om zijn unieke sfeer. Gezelligheid, inclusief optredens van de landenteams op de openingsavond, horen er helemaal bij. 

Fried van Stiphout is al vele jaren de chef d’equipe van Nederland op dit Europees kampioenschap. Van Stiphout wordt bijgestaan door Rene van der Loo als Chef de mission.
Van der Loo kijkt uit naar zijn tweede jaar in deze functie. “Het is een heel leuk kampioenschap met echt een eigen sfeer. Doordat de zestalproef erbij hoort en daar echt goed voor getraind wordt, krijg je veel meer teamspirit dan bij een normale internationale wedstrijd. Het is ook geen absolute topsport en veel van de ruiters zijn geen absolute profs en vereerd dat ze mee mogen doen. We hebben binnenkort een eerste online bespreking met alle ruiters die mogelijk in aanmerking komen. Dat is nog een hele grote groep waar ook ruiters tussen zitten die nog geen 3* rijden, maar we vinden het belangrijk dat iedereen vroeg op de hoogte is. Dan weten alle mogelijke deelnemers vroeg wat we van ze verwachten. Het kost iedereen best veel investering in tijd en daarmee ook geld dus dat is belangrijk.
Uiteindelijk mogen we met acht combinaties naar het kampioenschap waarvan er zes in het team zitten en twee individueel van start mogen.”

De wedstrijd begint met de zestal proeven, daarna rijdt iedereen individueel dressuur, op zaterdag is dan de cross en op de laatste dag et afsluitende springen. Voor het individuele klassement tellen dressuur, cross en springen. Voor het landenklassement tellen de resultaten van de beste vier individuele ruiters, en het resultaat van de zestal proef.

Meer over de observatiewedstrijden vind je hier

Foto Arnd Bronkhorst

Ander Nieuws

  • NK Eventing jeugd verschoven naar Varsseveld
    NK Eventing jeugd verschoven naar Varsseveld
  • De Zeeuwse Verzekeringen EK 2022 Teamsponsor Eventing Team Junioren en Young Riders
    De Zeeuwse Verzekeringen EK 2022 Teamsponsor Eventing Team Junioren en Young Riders
  • Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 25 april 2022 t/m 1 mei 2022