Geplaatst op 04 maart 2021
Op donderdagavond 4 maart organiseerde Paardenkrant-Horses.nl in samenwerking met de Gezondheidsdienst Dieren (GD), de faculteit Diergeneeskunde en de KNHS een webinar over de status van rhinopneumonie in Valencia en wat dat inhoudt voor de paardenhouderij in Nederland. Dat de uitbraak van deze gevreesde virusziekte tot grote bezorgdheid leidt bij paardenhouders en dierenartsen bleek wel uit de maximale opkomst van 4.000 kijkers in dit gratis webinar.
Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur van de Paardenkrant-Horses.nl, zit het webinar voor en opent met het feit dat de paardenwereld al een jaar te maken heeft met enorme beperkingen door het coronavirus. Daar komt met de uitbraak van rhinopneumonie nu een tweede virus bovenop dat de paardenwereld in zijn greep houdt.
Er is een publieke chat in het webinar waar volop vragen worden gesteld. Via een poll kunnen deelnemers aangeven of ze hun paard(en) al ingeënt hebben tegen rhinopneumonie (25%), het van plan zijn (41%) of niet van plan zijn (34%).
Kees van Maanen, viroloog bij de GD en gepromoveerd op rhinopneumonie laat de tijdlijn van het verloop van de uitbraak in Valencia zien. De laatste informatie is dat de situatie daar inmiddels iets verbeterd is. Rhinopneumonie is niet aangifteplichtig maar je kunt op verschillende websites informatie over uitbraken terugvinden. Van Maanen gaat verder in op het Equine herpes virus en de diagnostiek. Net als bij Covid-19 wordt er een PCR-test afgenomen om te testen of een paard rhinopneumonie heeft.
Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan, hoogleraar inwendige ziekten vertelt over het herkennen, behandelen en voorkomen van rhinopneumonie. Het virus komt relatief weinig voor maar geeft enorme paniek in de paardenwereld. Ze vertelt dat vaccineren tegen rhinopneumonie de moeite waard is. Je sluit een besmetting niet uit maar de infectiedruk gaat omlaag en je hebt minder kans op een uitbraak. Het is, net als bij het vaccin tegen influenza, wel essentieel dat alle paarden op stal geënt worden. In de chat veel lof voor de goede presentatie en het duidelijke verhaal van Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan.
Iris Boelhouwer, topsportdirecteur bij de KNHS vertelt wat de impact is voor de Nederlandse (top)wedstrijdsport. Als eerste geeft ze aan dat ze heel druk is om de Nederlandse paarden die nu nog in Valencia zijn zo snel mogelijk terug naar huis te halen. Tot 28 maart zijn er geen internationale FEI-wedstrijden in Europa. Het wordt richting Tokio een steeds grotere uitdaging om de topsportpaarden in een wedstrijdritme te krijgen.
Na de drie presentaties volgt er een poll of er wel (97%) of geen meldplicht (3%) moet komen voor rhinopneumonie. Tot slot is er ruimte voor het stellen van vragen. Er werd onder andere gevraagd of het virus gevaarlijk is voor de mens. Kees van Maanen kon de deelnemers gerust stellen. Mensen en andere diersoorten dan paardachtigen kunnen geen rhinopneumonie krijgen.
Categorie: rhinopneumonie, webinar