­ #Welzijnsweetje aankoopkeuringen - KNHS

#Welzijnsweetje aankoopkeuringen

Geplaatst op 13 januari 2021

Het is bijna zover: Een nieuw paard! Nadat je hem meerdere keren hebt uitgeprobeerd, afspraken over de prijs hebt gemaakt en al een stal hebt gereserveerd is het tijd voor een van de laatste stappen om de koop af te ronden: De aankoopkeuring. Met deze keuring wordt duidelijk of het paard dat je wil kopen geschikt is voor het doel wat je met hem voor ogen hebt.

Laat het paard altijd klinisch keuren voordat je hem koopt. Tijdens een klinische keuring beoordeelt de dierenarts het bewegingsapparaat op eventuele aanwezige gebreken op dat moment. Zoek hier een erkende, gecertificeerde dierenarts voor. Laat het paard ook keuren als de verkoper nog een recent keuringsrapport heeft. Als koper heb je namelijk een onderzoek plicht. Je bent verplicht zelf te onderzoeken of het paard aan jouw eisen voldoet. De verkoper heeft op zijn beurt een meldingsplicht en is verplicht jou die informatie te verstrekken die voor jou belangrijk is. Een ziekte of kreupelheid in het verleden kan immers gevolgen hebben voor de gezondheid in de toekomst en moet dus gemeld worden. Het is verstandig de informatie over de gezondheid van het paard op te nemen in het koopcontract. Naast een klinische keuring kun je er ook voor kiezen het paard röntgenologisch te laten keuren. Hierbij worden er röntgenfoto’s gemaakt van de benen van het paard, achttien tot twintig stuks in totaal. Eventueel kunnen er op verzoek van de verkoper en koper ook foto’s worden gemaakt van de hals en rug.

"Hoe ouder het paard, hoe waardevoller een klinische keuring. Voor jonge paarden is een röntgenologische keuring juist zinvoller. Waarom? Een ouder paard heeft al veel gedaan en bewezen dat hij ergens of nergens last van heeft. Misschien zie je een afwijking op de foto, maar dat zegt dus niets als hij er nooit last van heeft gehad. Jonge paarden hebben minder gewerkt en in dat geval is het zinniger om te proberen een voorspelling te maken van zijn toekomstige gezondheid aan de hand van een foto. Er is nog geen voorgeschiedenis, dus foto’s en het uiterlijk, zoals zijn bouw, zijn het enige wat je hebt", aldus drs. Jan Greve – dierenarts en hengstenhouder.

Voor de keuring begint, is het voor de dierenarts belangrijk te weten wie de opdrachtgever is, want die persoon is verantwoordelijk voor de betaling. In het koopcontract kun je laten opnemen wie de keuring betaald als de dierenarts een negatief koopadvies geeft. De kosten van de keuring zijn per dierenarts verschillend. Het is handig dit na te vragen, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Veel mensen denken dat een dierenarts een paard goed- of afkeurt. Dat is niet juist. Een keurende dierenarts rapporteert zijn klinische en röntgenologische bevindingen en zal in zijn conclusie toelichten of het paard voor het beoogde doel geschikt is of niet.

Controleer het keuringsrapport goed. Staan alle gegevens erop, heeft de dierenarts een handtekening en stempel van de kliniek gezet? Bewaar het rapport zorgvuldig.

Jan Greve: "Het is zeker verstandig om je paard te laten keuren voor de verkoop, maar laat het gebruik of doel van het paard bepalen of de uitslag positief of negatief is. Sommige aantekeningen op het keuringsrapport hoeven voor een recreatiepaard helemaal niets te betekenen, maar wel voor een springpaard, omdat de belasting van de voorbenen nu eenmaal vele malen groter is. Wees reëel."


Bron: Paard&Welzijn
Overname tekst en beeldmateriaal niet toegestaan.

Categorie: woensdagwelzijnsweetje, aankoopkeuring, aankoopkeuringen, paard&welzijn, welzijn, dierenarts

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje verharen
    #Welzijnsweetje verharen
  • #Welzijnsweetje rotstraal
    #Welzijnsweetje rotstraal