­ #Welzijnsweetje verharen - KNHS

#Welzijnsweetje verharen

Geplaatst op 17 februari 2021

De dagen worden weer langer en dat betekent dat je paard binnenkort weer zijn warme wintervacht omruilt voor zijn gladde zomervacht. Misschien is hij zelfs al begonnen met verharen. In het laatste geval herken je vast wel dat werkelijk alles onder de haren zit, je kleding, dekens, zadeldekjes maar ook tussen je telefoon en hoesje en je vindt ze zelfs in je eten terug. Het is dus even een klusje om je paard door zijn vacht te helpen maar gelukkig komt er onder die dikke wintervacht een glanzende zomervacht tevoorschijn. Lees hier hoe je paard kunt ondersteunen bij de vachtwissel.

Poetsen
Rosborstel, poetshandschoen, poetsblokken of magicbrush. Iedereen gebruikt wat anders om losse haren te verwijderen. Wist je dat een poetsbeurt naast het verwijderen van losse haren nog meer positieve effecten heeft? Lees hier meer over het poetsen van je paard: 

Daglicht
Vachtwisselingen worden veroorzaakt door veranderende lichthoeveelheden. Zodra de dagen lengen gaat je paard dus aan de slag met het loslaten van zijn wintervacht. Licht heeft daarnaast een goede invloed op de stofwisseling van paarden en de vruchtbaarheid van merries. Zorg er dus voor dat je paard ook op stal veel daglicht heeft. Hier is zelfs een norm voor. Een stal moet een lichtdoorlatend oppervlak hebben dat gelijk is aan 10% van het vloeroppervlak. Dit is een goede test: je moet overdag in iedere hoek van de stal de krant kunnen lezen.  

Rollen
Draagt je paard een deken? Laat hem dan tijdens de verhaarperiode regelmatig even lekker zonder deken rollen in de bak, paddock of wei. Loszittende haren jeuken dus je paard zal zichtbaar genieten van het rollen. Na het rollen kun je hem weer heerlijk poetsen.

Voeding
Goede voeding is essentieel voor een gezonde vacht. Om je paard extra te laten glanzen kun je je paard olie voeren. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en lijnzaadolie zijn hiervoor heel geschikt. Geef de olie eerst in een kleine hoeveelheid en voer dit langzaam op tot een dopje. Daarnaast bestaan er ook veel voedingssupplementen die je paard kunnen ondersteunen bij de vachtwissel. Laat je altijd goed adviseren door de leverancier, de stalhouder of je dierenarts voordat je supplementen bijvoert.

Doffe vacht?
Heeft je paard ondanks een goede voeding en verzorging toch een doffe vacht? Dat kan er meer aan de hand zijn. Je paard kan bijvoorbeeld last hebben van zijn gebit of een maagzweer. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Bron: Boek Paard&Welzijn

Categorie: #WoensdagWelzijnsWeetje, #welzijn, #verharen, #wintervacht, #zomervacht, #poetsen, #borstelen

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders