­ Wijzigingen wetgeving I&R: wat betekent dit voor jou? - KNHS

Wijzigingen wetgeving I&R: wat betekent dit voor jou?

Geplaatst op 12 maart 2021

Vanaf 21 april moeten alle paarden die in Nederland worden gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar ze staan. Belangrijkste reden voor deze aanscherping in de Europese wetgeving is dat op deze manier snel gehandeld kan worden bij dierziekten of mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. De nieuwe registratieplicht staat in de Europese Diergezondheidsverordening. Voor geiten, schapen en varkens geldt dit al langer.

Bij de registratieplicht wordt onderscheid gemaakt tussen de houder van het paard en de houder van de locatie. Een houder van een paard is verantwoordelijk voor de identificatie van het paard middels chip, paspoort en registratie bij een Nederlandse paspoortuitgevende instantie. De houder van de locatie is verantwoordelijk voor het registreren van de paarden op zijn locatie op zijn UBN-nummer bij de RVO. 

Het is op dit moment nog niet mogelijk om de paardachtigen op het UBN aan te melden. We verwachten dat dit vanaf 12 april 2021 mogelijk is. Hoe je dit doet lees je dan op de website van RVO.

Klik hier voor een uitgebreid bericht over alle wijzigingen per 21 april en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.


Gratis communicatiemiddelen beschikbaar voor KNHS en FNRS sportaanbieders
Ben je houder van een locatie, bijvoorbeeld als eigenaar of bedrijfsleider van een pension-, trainings- of opfokstal? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk paarden van anderen op jouw bedrijf gestald staan. Het is dan belangrijk dat jouw klanten goed geïnformeerd zijn over de juiste registratie van hun paard. Welke verantwoordelijkheden brengt dit voor de houder van het paard, maar ook de houder van de locatie met zich mee?

FNRS en KNHS stellen daarom communicatiemiddelen beschikbaar voor FNRS-leden en KNHS-sportaanbieders om hun klanten en leden te informeren over de wijzigingen rondom de identificatie en registratie van paarden.

Poster: om jouw klanten kort en bondig te informeren over de verantwoordelijkheden.

Voorbeeldbrief: waarin uitgelegd wordt wat van de klant verwacht wordt en wat je als stalhouder regelt voor de juiste registratie.

Deze documenten zijn gratis te downloaden via het organisatieportaal van Mijn KNHS. Je kunt deze documenten zelf (laten) afdrukken. De posters zijn ook te bestellen via de FNRS via deze link.  

 

 

 

Ander Nieuws

  • Iris Boelhouwer: ‘Een feest om met alle disciplines zo goed te presteren’
    Iris Boelhouwer: ‘Een feest om met alle disciplines zo goed te presteren’
  • Goud voor Hammink, Hendriks en Schuiling op NK Ponymennen
    Goud voor Hammink, Hendriks en Schuiling op NK Ponymennen
  • Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. springen naar WK-brons
    Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. springen naar WK-brons