­ Young Leaders Program en Bixie&Friends Ruiteropleiding waardevol voor Manege de Eenhoorn - KNHS

Young Leaders Program en Bixie&Friends Ruiteropleiding waardevol voor Manege de Eenhoorn

Geplaatst op 22 juli 2021

Op Manege de Eenhoorn in Diemen, vinden ze het erg belangrijk dat de ruiters zelfstandig met de paarden aan de slag kunnen. Lees hier hoe kinderen leren door middel van het KNHS Young Leaders Program en de Bixie&Friends Ruiteropleiding.

Young Leaders Program
Pien de Vries is Young Leader coach bij Manege de Eenhoorn en heeft de KNHS tijdens haar stage geholpen met de doorontwikkeling van de YLP-coachhandleiding. Pien vertelt: ‘Naast de ruiteropleiding ‘Paardrijden met plezier’, bieden wij sinds 2017 het Young Leaders Program (YLP) aan. Het YLP is zoveel meer dan theorie- en praktijklessen. De deelnemers leren meer over duidelijk communiceren, plannen, samenwerken en nog een hoop andere vaardigheden. Daarnaast ontdekken ze tijdens het programma waar hun kwaliteiten liggen en hoe ze deze verder kunnen ontwikkelen. De paarden helpen enorm bij dit leerproces. Zij zijn de beste leermeesters voor de kinderen.

Door middel van het YLP, zijn onze ruiters een stuk zelfstandiger geworden. Durven vaker om hulp te vragen en bieden sneller hulp aan. Maar naast hun eigen groei, weten ze ook steeds meer wat de behoeftes zijn van het paard. Hierdoor maken ze bewuste keuzes en stellen veel waarom vragen.

Bixie&Friends
Alle jonge ruiters beginnen bij ons met de Bixie&Friends Ruiteropleiding. De kinderen krijgen allemaal een Bixie&Friends Ruiterpaspoort en het bijbehorend lesmateriaal. Naast een half uur rijles, gaan de kinderen eerst zelf leren poetsen en opzadelen. En hoe leuk is het om de kinderen te stimuleren met stempels om het zoveel mogelijk zelf te doen.

We zien echt dat Bixie&Friends de kinderen stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan zelf de hoeven uitkrabben of om zelf op te zadelen. Ze blijven net zo lang oefenen totdat ze de stempel in het paspoort hebben.

Op de manege organiseren wij stempelmiddagen. De kinderen komen dan één ochtend naar de manege om te laten zien wat ze in de lessen hebben geleerd. We zien hoe trots de kinderen zijn, om te laten zien wat ze de afgelopen weken hebben geleerd.

Coronaperiode
Helaas moesten we in het begin van de coronaperiode de manege tijdelijk sluiten. Dit vanwege alle maatregelen. Er boden veel ruiters aan om te komen helpen met de verzorging van de paarden. Het was super om te zien hoe betrokken onze ruiters zijn.

Gelukkig toen we weer lessen mochten geven, hebben we het YLP ook meteen weer opgepakt. De deelnemers stonden te popelen om aan de slag te gaan met de paarden! Om het zo ‘coronaproof’ mogelijk te doen, hebben we zoveel mogelijk buiten gedaan.
De theorie, die we normaal gesproken lekker warm binnen deden, deden we nu tussen de paarden. Dit zorgde soms voor wat afleiding. Maar bracht vaak een lach bij de deelnemers op het gezicht. Die de deelnemers zo hard nodig hadden in deze gekke tijd.

Voor de corona, hielpen veel ouders met het opzadelen van de pony. Nu zeggen de kinderen ‘nee mama, ik kan het zelf’. Dat de ouders niet mochten komen kijken bij de lessen, heeft de kinderen echt een stuk zelfstandiger gemaakt.

Welzijn
Op de manege staat het welzijn voor de paarden voorop! Tijdens de Bixiestempeldagen en de YLP-middagen kunnen we daar mooi extra bij stil staan. Waarom wij er bijvoorbeeld voor kiezen om de paarden in groepspaddocks te houden. Maar we staan met de deelnemers ook stil, bij het goed onderhouden van het harnachement. Doordat de kinderen zich er bewuster van worden, hebben we er een extra paar ogen bij. Deze extra paar ogen, helpen om onze paarden tot ‘happy athletes’ te behouden.’

Categorie: KNHS Young Leaders Program, Bixie&Friends Ruiteropleiding

Ander Nieuws

  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • Inschrijving KNHS Indoorkampioenschappen open vanaf 14 januari
    Inschrijving KNHS Indoorkampioenschappen open vanaf 14 januari