Geplaatst op 29 juni 2021
Paardensportcentrum De Lourenshoeve in Den Ham, gerund door de familie Brinkman, behoort tot één van de eerste maneges die is begonnen met het Young Leaders Program. Het programma stimuleert kinderen om spelenderwijs te leren over van alles rondom paarden, om goed samen te werken en moedigt zelfstandigheid aan. Dit sluit perfect aan bij waar PSC De Lourenshoeve voor staat.
Nieuwe visie
De afgelopen twee jaar is er een frisse nieuwe wind gaan waaien op PSC De Lourenshoeve. De volgende generatie neemt het bedrijf geleidelijk over en brengt een hoop nieuwe energie en goede ideeën met zich mee. PSC De Lourenshoeve is met zo’n 20 manegepaarden- en pony’s voor Nederlandse begrippen een relatief kleine manege en dit is ook direct waar haar kracht ligt. Paardenliefhebbers uit het hele land reizen graag af naar De Lourenshoeve om haar Twentse gemoedelijkheid en voor het hoge niveau van persoonlijke aandacht op stal en tijdens de lessen. De familie Brinkman legt de focus op het creëren van groepsgevoel en gezelligheid; de manege moet een soort tweede thuis zijn voor haar ruiters. Er wordt daarom een breed en creatief programma aangeboden voor alle types paardenliefhebbers. Zo worden er geregeld kinderlessen en stapritjes in het bos georganiseerd voor de kleintjes, zijn er buitenritten en ouder-kindlessen voor jong en oud en is er maandelijks een FNRS-wedstrijd voor de fanatiekelingen. Niet alle activiteiten draaien om het paardrijden; er zijn ook geregeld gezellige leerzame activiteiten, zoals ponydagkampen of Bixie-middagen. Het Young Leader Program past daarom perfect in het programma door voor onze ruiters wat extra verdieping en uitdaging te scheppen.
Opzet programma
Vernieuwende en verrassende activiteiten opstellen staat centraal bij PSC De Lourenshoeve, daarom is het belangrijk om een goed werkend team om je heen te hebben. Het Young Leaders Team bestaat uit 4 coaches waarvan er elke week roterend minstens 2 coaches aanwezig zijn bij het Young Leaders Program. Daarnaast is er altijd een opgeleide instructeur aanwezig om waar nodig bij activiteiten te ondersteunen. Voor elk traject wordt er met het hele team gebrainstormd wat interessant is om te doen voor het komende traject en wat de planning is voor elke middag. Als afsluiter van het traject wordt er een leuk uitje georganiseerd wat aansluit bij de badge die behandeld wordt en is er een feestelijke badgeuitreiking.
Op dit moment doen er 18 kinderen mee aan het nieuwe traject waarin de ponykennersbadge behandeld wordt. Zo hebben we het over de anatomie, de beweging en het gedrag van paarden. We proberen een goede balans te vinden tussen de theorie en praktijk van deze onderwerpen en daarnaast moet er ook nog gewoon plezier gemaakt kunnen worden. In de praktijk betekent dit dat we eerst met een stukje theorie aan de slag gaan en daarna de kinderen zelf mee laten denken hoe ze deze theorie in de praktijk willen toepassen. Zo hebben we in dit traject veel gedaan met paardengedrag en het observeren van groepen pony’s op wei, omdat dit iets was wat de kinderen zelf erg leuk vonden. Verder hebben kinderen het skelet op pony’s getekend en hebben we een de pony aan de longeerlijn laten lopen om te zien hoe het skelet functioneert tijdens het bewegen. Als leerzaam uitje zijn we excursie bij de dierenarts geweest voor extra verdieping en een kijkje achter de schermen.
Coronatijd
We hebben eerst lang getwijfeld of we een nieuw traject konden gaan starten. Veel onderdelen van het programma zouden erg lastig worden om uit te voeren met de coronamaatregelen die destijds golden. In maart zijn we toch gestart met een nieuw traject, omdat we merkten dat veel kinderen op stal hier behoefte aan hadden. Zij mochten lange tijd niet naar school, konden minder met vriendjes en vriendinnetjes afspreken en ook rondom hun paardrijlessen konden ze niet nog even langer op stal blijven om goed tot rust te komen bij de pony’s zoals ze dat altijd gewend waren. Kort samengevat ontbrak het hen aan leuke uitlaatkleppen. We merkten dat hierdoor het starten van het nieuwe YLP-traject precies op het goede moment kwam. Samen met leeftijdsgenootjes ongedwongen bezig zijn met pony’s was echt iets wat veel kinderen gemist hadden tijdens de lockdowns. Van ouders kregen we dan ook veel positieve berichten over het programma. Het programma was iets waar kinderen naar uit keken, gewoon weer even iets wat wél kon in deze gekke tijden. De groep Young Leaders wordt dan ook steeds groter en geregeld neemt iemand een vriendje of vriendinnetje mee.
Toekomstvisie
Op het moment is ons Young Leaders Program vooral gericht op de jongere leeftijdsklassen. Graag zouden we ook de oudere ruiters erbij betrekken door onder andere een jeugdteam op te stellen. Het plan is dat dit jeugdteam creatief gaat meedenken en brainstormen over toekomstige activiteiten en het verbeteren van activiteiten op de manege zelf, maar ook binnen het Young Leaders Program een organiserende rol gaat spelen.
Enthousiast geworden?
Wil jij ook meer informatie over het KNHS Young Leaders Program kijk dan op
www.knhs.nl/youngleadersprogram of neem contact op met Patricia Bronkhorst, accountmanager KNHS-jeugdzaken via youngleadersprogram@knhs.nl.
Categorie: KNHS Young Leaders Program