­ Zilver voor Nederlandse ponyspringruiters - KNHS

Zilver voor Nederlandse ponyspringruiters

Geplaatst op 13 augustus 2021 in Springen

Wat hebben ze ervoor gevochten! De Nederlandse ponyspringruiters wonnen vandaag zilver op het EK tijdens een super spannende barrage tegen Noorwegen. Frankrijk was in de landenwedstrijd in Strzegom oppermachtig en pakte goud.

“Wat was het een mooie wedstrijd”, reageert bondscoach Edwin Hoogenraat enthousiast. “Ik ben super trots op hoe ze het allemaal deden. Het hele team heeft hier super samengewerkt: ruiters, ouders en coaches. Dat ging allemaal probleemloos en het helpt natuurlijk ontzettend mee als alle neuzen dezelfde kant opstaan. Dat is een belangrijk punt om resultaat te kunnen boeken.”

Gisteren werd al goed gesprongen tijdens de eerste dag van de landenwedstrijd. In een parcours direct op tijd waren er nulrondjes van Ava Eden van Grunsven (Erp), Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) en Milan Morssinkhof (Hierden). Toen eindigde Nederland op een voorlopig eerste plaats met Frankrijk.

Siebe Leemans en Voodstock de l’Astree

Barrage
De Fransen domineerden vandaag de landenwedstrijd. Na twee parcoursen eindigde het team op slechts 8 strafpunten en stelde hiermee het goud veilig. Nederland en Noorwegen stonden op dat moment ieder op 13 strafpunten. Dus moest de strijd om zilver en brons beslist worden in een barrage. Siebe Leemans beet voor de Nederland het spits af met zijn pony Voodstock de l’Astree. “Het plan was om Siebe een vlotte rit te laten rijden en hopen op een nulronde. Dat pakte goed uit!” Vervolgens moest Ava Eden van Grunsven. “Zij moest een rustige nulronde rijden en ook dat ging super.” Twee Noorse ruiters zagen tijdens die barrage ieder een balk vallen. De strijd om zilver werd uiteindelijk beslist door Milan Morssinkhof. “Hij kreeg de opdracht om een vlotte rit te rijden, om toch de druk erop te houden. Daarbij moest hij wel het overzicht houden en dus niet te veel risico nemen.” Milan hield zijn hoofd heel koel en sprong een super nulronde. Met al acht strafpunten op de teller trok Noorwegen zich vervolgens terug. En zo pakte het jonge, nog onervaren team van Edwin Hoogenraat zilver!

Ava Eden van Grunsven en Special Lady

Is er vanavond nog tijd voor een feestje om die medaille te vieren? “We gaan zo lekker barbecueën, maar morgenochtend moeten we alweer om 08.00 uur bij de dierenarts zijn voor de vetcheck. Dus we moeten niet te laat naar bed”, besluit de bondscoach lachend.
Morgen hoeven de pony’s niet te springen en is alleen de vetcheck. Op zondag is de individuele finale.

Ereronde Nederlands ponyteam

Uitslag springen, eerste dag
Team
1 Frankrijk, 8
2 Nederland, 13 / 0
3 Noorwegen 13 / WD

Individueel
1. Lauren Tijskens (BEL) – Navayo, 0/0/0
2. Jeanne Hirel (FRA) – Vedouz de Nestin, 0/0/0
3. Eva Kunkel (DUI) – Catness 8, 0/1/1
6. Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) – Voodstock de l’Astree, 0/4/0
13. Milan Morssinkhof (Hierden) – Carrick 13, 0/5/0
15. Logan Fiechter (Merksplas) – Minerva For Play, 4/4/0
23. Ava Eden van Grunsven (Erp) – Special Lady, 0/8/4
39. Renske van Middendorp (Kootwijkerbroek) – Jolly, 12, 8, 16

Klik hier voor alle uitslagen.

Foto's: Judith Litjens

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF