­ Aangepaste formule rijstijlcompetitie KNHS-Hartog Trophy goed ontvangen - KNHS

Aangepaste formule rijstijlcompetitie KNHS-Hartog Trophy goed ontvangen

Geplaatst op 30 januari 2022

Bijna 70 combinaties kwamen zaterdag 29 januari aan de start bij de eerste wedstrijd van de KNHS-Hartog Trophy in 2022. Na de lockdown waren zowel de deelnemers als de coaches maar wat blij dat er weer officieel gestart kon worden in de rijstijlcompetitie die plaatsvond bij het Peelbergen Equestrian Centre in Kronenberg.

Tijdens alle competitiewedstrijden van de KNHS-Hartog Trophy zijn er standaard twee toptrainers aanwezig. Deze keer stond Luc Steeghs in de ring om de verrichtingen te beoordelen en de ruiters direct tips mee te geven. Door de aangepaste formule stond de tweede coach niet meer op het voorterrein om daar mee te helpen, maar langs de losrijpiste om de ruiters een beoordeling te geven. Niels Knape nam deze taak op zich. “Het is voor de competitie en de coaches interessant om ook te letten op hoe de ruiters het losrijden aanpakken. Een goede voorbereiding bepaalt mede je succes, vandaar dat ik vandaag let op de algemene indruk, zoals hoe de ruiters met bepaalde uitdagingen omgaan en deze oplossen.”

Blijf vragen stellen
Luc Steeghs was ook te spreken over de nieuwe formule. “Ik geef in de ring nadat de ruiters en amazones gesprongen hebben wat tips en uitleg en laat ze weten welke cijfers ze krijgen. Nadien komen er dan een aantal naar mij toe om te vragen of ik mijn uitleg en cijfer nader toe kan lichten. Ik hoop dat ze hetzelfde gaan doen bij de jury/coach die langs de losrijpiste staat. Er zijn nu wel een aantal ruiters die Niels benaderd hebben, maar dat kan nog meer. De ruiters die interesse tonen in wat wij coaches vinden en het waarom, die kunnen met onze feedback extra hun voordeel doen verderop in de competitie. Dus ik moedig ze allemaal aan om vragen te stellen aan beide coaches.”

En de winnaar is…
Er waren vandaag vier ruiters/amazones die na het optellen van de punten als winnaar uitgeroepen werden. Een wedstrijd van de KNHS-Hartog Trophy bestaat uit twee manches. In de eerste manche worden de deelnemers beoordeeld op hun manier van rijden. De rijstijl wordt als volgt beoordeeld: Houding en zit (cijfer x 4), de wijze van rijden (cijfer x 5), algemene indruk losrijden voorterrein (cijfer x 1).
Bij de pony’s waren Donna van der Donk en Opaline Optima de een na snelste combinatie in de barrage, maar doordat deze combinatie het hoogste aantal rijstijlpunten toegekend kreeg, wonnen ze deze competitiewedstrijd. Bij de Children eindigde Emma Heijligers met President als eerst.

Dubbele topklasseringen
Bij de Junioren en Young Riders gingen er twee heren met de winst vandoor en beide veroverde tevens een top drie positie met een tweede paard. Bij de Junioren gaf Siebe Leemans twee ijzersterke optredens. Met Plopsa Blue Z reed de ervaren Brabantse jeugdruiter naar de winst en sloot met Karamella aan op de tweede plaats. Young Rider Tobias Luikens maakte ook een goede indruk. Met de zevenjarige Natural veroverde hij de eerste plaats. De Limburger werd tevens derde met Jaccobantos. Hoe Siebe en Tobias deze competitie van de KNHS-Hartog Trophy hebben ervaren lees je woensdag in een interview met de beide heren op deze website.

Uitslag Kronenberg:
Pony’s
1. Donna van der Donk – Opaline Optima
2. Douwe Avezaat – Wouda’s Bonjour L’amour
3. Nadège Roosjen – Groenedaal’s Mirra

Children
1. Emma Heijligers - President
2. Jesse Berkers – Kerina

Junioren
1. Siebe Leemans – Plopsa Blue Z
2. Siebe Leemans - Karamella
3. Sophie Steenbakkers – Wielbraek’s Perfect Color

Young Riders
1. Tobias Luikens - Natural
2. Enrico van Manen – Good Quality
3. Tobias Luikens – Jaccobantos

Agenda eerstkomende competities (meer data volgen):

Concours

Dag

Datum

Opmerkingen

Kronenberg

Zaterdag

29 januari 2022

 

Exloo

Zondag

13 februari 2022

 

Lichtenvoorde

Za of zo

5 of 6 maart 2022

 

Ermelo (Finale Hartog Trophy 2021)

Zondag

3 april 2022

 

Geesteren

Zaterdag

16 april 2022

 

 

Meer informatie over deelname aan de KNHS-Hartog Trophy is te vinden op de website van de KNHS.

Klik hier voor meer informatie over sponsor Hartog.

 

Ander Nieuws

  • Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
    Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
  • Kom je werken bij de KNHS?
    Kom je werken bij de KNHS?
  • Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag
    Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag