­ Bas Moerings winnaar Grote Prijs CSI Twente *Update - KNHS

Bas Moerings winnaar Grote Prijs CSI Twente *Update

Geplaatst op 12 juni 2022 in Springen

Bas Moerings (Roosendaal) was vanmiddag de verrassende winnaar van de Grote Prijs van CSI3* Twente in Geesteren. De jonge ruiter won zijn eerste Grote Prijs op driesterren niveau met zijn negenjarige goedgekeurde KWPN-hengst Ipsthar, die Moerings samen met zijn ouders fokte. Hessel Hoekstra (Lelystad), twee weken geleden winnaar van zijn eerste Grote Prijs in Eindhoven, eindigde op een hele mooie tweede plaats.

Voor de barrage was Hessel Hoekstra de eerste die zich wist te plaatsen. Van de 48 deelnemers lukte dat verder alleen de Duitse Nina Piasecki en de als laatste startende Moerings. Daarmee werd wel duidelijk dat het geen makkelijke opgave was de driesterren Grote Prijs op Equestrian park Erve Maathuis in het Overijsselse Geesteren.

Ook in de barrage had Moerings de laatste startpositie en wist hij dat Hoekstra zijn barragerit met een springfout finishte en de Duitse 8 strafpunten moest noteren. Dat voordeel benutte de 22-jarige ruiter. Hij bleef foutloos met zijn pas negenjarige goedgekeurde KWPN-hengst Ipsthar (v.Denzel van ’t Meulenhof) en eindigde in de tijd van 41.39 seconde.

Bas Moerings kon zijn geluk na afloop niet op. “Ongelooflijk dat ik de enige was die met dubbel nul de ring uitkwam. Ik had hiervoor zelfs nog nooit een één of twee ster Grote Prijs gewonnen. Eerlijk gezegd had ik dit ook niet durven verwachten. De eerste proef was al loodzwaar en Hessel maakt zo’n fout als nu normaal niet.”
Geen wereldruiter

Zijn Ipsthar, door kenners een wereldpaard genoemd, kon hij alleen maar prijzen. Lachend: “Dat is hij ook, alleen zit er geen wereldruiter op. We hebben hem zelf gefokt en opgeleid. Je moet hem niet in de weg zitten. En dat is moeilijk zat af en toe.”
Daarmee won Moerings zijn eerste Grote Prijs op dit niveau. Hoewel zijn talentvolle paard, die familie Moerings zelf fokte en opleidde, nog jong is, vormt Bas al zes jaar lang een combinatie met Ipsthar. Ze kennen elkaar door en door. Al op jonge leeftijd wisten ze veel te winnen en behaalden ze meerdere titels bij de jonge paarden. Op het NK Springen eind april in Deurne presteerden ze ook al opvallend met de tiende plaats op hun eerste senioren kampioenschap. In 2020 veroverde Moerings de nationale titel bij de Young Riders. Een jaar eerder maakte hij deel uit van het gouden EK team bij de Young Riders.

Net als Bas Moerings is ook Hessel Hoekstra, sinds dinsdag, 22. “Ik kan niet anders dan tevreden zijn. Eigenlijk had ik maar twee mindere rubrieken, in de rest was ik steeds foutloos. Na Eindhoven had ik wel een goed gevoel, we zijn wel in vorm op dit moment. Vrijdag waren we al vierde in de dikke proef, nu tweede. Dan kan ik niet klagen. Bas heeft ook verdiend gewonnen.”

Over twee weken mogen Bas Moerings en Hessel Hoekstra hun debuut maken op het hoogste niveau in Rotterdam bij het CHIO. Moerings ontving de uitnodiging als ruiter uit de regio Rotterdam, Hoekstra heeft die te danken aan zijn overwinning in Eindhoven. Dat de jonge ruiters er klaar voor zijn hebben ze in Geesteren bewezen.

Tweester Grote Prijs
Eerder op de middag werd op het fraaie Equestrian Park Erve Maathuis de tweesterren Grote Prijs gewonnen door Olympisch kampioen Ben Maher (GBR) met zijn talent Point Break. In de door Moerings gewonnen Grote Prijs was Maher de grote favoriet met zijn gouden Olympische paard Explosion W, maar 12 strafpunten hield hun uit de barrage.
Gert Jan Bruggink werkte in Geesteren aan een mooie comeback in de topsport door met zijn eigen gefokte Vigalo SHO Z de tweede plaats te behalen

Uitslag Grote Prijs CSI3* Twente, 1.55m
1. Bas Moerings (Roosendaal), Ipsthar (v.Denzel van ’t Meulenhof), 0 – 0, 41.39 sec
2. Hessel Hoekstra (Lelystad), Icoon VDL (v.Bubalu VDL), 0 – 4, 39.96 sec
3. Nina Piasecki (Dui), Sheikh (v.Stakkato), 0 – 8, 42.11 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Bericht aangevuld met persbericht CSI Twente (Willem Pfeiffer), bew. door KNHS

Foto: Bas Moerings en Ipsthar (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF