­ Bondscoaches over KNHS Topsport Jeugdcompetitie: 'Er zit muziek in' - KNHS

Bondscoaches over KNHS Topsport Jeugdcompetitie: 'Er zit muziek in'

Geplaatst op 30 januari 2022

Twee weken geleden ging de wedstrijdenreeks van de KNHS Topsport jeugdcompetitie 2022 in Utrecht van start met een meetmoment waar geen klassement werd opgemaakt. Afgelopen zaterdag werd de eerste officiële wedstrijd verreden in Kronenberg. Het enthousiasme van de deelnemers en hun begeleiders droeg bij aan een geslaagde dag waarbij de bondscoaches het niveau van de ruiters en amazones goed konden bekijken.

De Topsport Jeugdcompetitie 2022, die ondersteund wordt door Sjef Janssen Beheer BV & Morssinkhof-Rymoplast, begon s’ morgens met de ponyruiters en children rubrieken. “Er waren vandaag niet heel veel deelnemers in deze klasse, maar dat is een klein beetje terug te herleiden op de corona lockdowns. Er zijn minder kansen geweest de afgelopen periode om ervaring op te doen”, legt Edwin Hoogenraat, bondscoach van de Pony’s, Children en Junioren, uit.

Waardevol
“Daarom is het zo mooi dat we nu weer officiële wedstrijden kunnen rijden waarbij de kinderen ook ervaren hoe het is als de bondscoaches hen gadeslaan. Dat brengt een andere dynamiek mee als een ‘gewone’ wedstrijd. Sommigen van deze ruiters en amazones zullen in het buitenseizoen met een oranje jas aan Nederland vertegenwoordigen in landenwedstrijden, dus de aanloop daarnaartoe is zowel voor de deelnemers als voor ons coaches heel waardevol.”

Doorstroompotentie
Later op de middag waren de Junioren en Young Riders aan de beurt, nadat de KNHS-Hartog Throphy verreden was. “Ook in de Hartog competitie heb ik meegekeken naar de Junioren. Ook hier geldt dat door gebrek aan wedstrijdritme sommige ruiters onder andere omstandigheden al bij de Topsport hadden gereden, dus voor mij haal ik hier ook weer informatie uit welke ruiters doorstroompotentie hebben”, besluit Hoogenraat die samen met de nieuwe bondscoach voor de Young Riders, Vincent Voorn de junioren voorbij ziet springen.

Young Rider bondscoach debuut
“Ik ben het helemaal eens met Edwin”, begint Voorn. “Voor hem zijn veel van de deelnemers bekenden, maar ik zie sommigen van de ruiters en amazones nu pas voor het eerst in actie. Daarom kijk ik ook graag naar de doorstroompotentie van degene die net tegen het topsportniveau aanhikken. Voor mij is het heel interessant de hele middag en avond mee te maken.”

“In overleg met de parcoursbouwer, Pieter Vitse, hebben we de laatste twee rubrieken voor de Junioren en Young Riders bewust reëel aan de maat gezet. Zowel in de hoogte als in de breedte. Ondanks de lockdown zitten we toch al ver in het winterseizoen en dan moet er een bepaald niveau zijn. Ik ben na vandaag zeker positief gestemd. Naast een aantal goede nulrondes waarbij de winnaars goed uit de verf kwamen, werden er ook een aantal heel goede rondjes gereden waarbij men een pechfout kreeg of de paarden iets hectischer sprongen. Op dit Young Rider niveau komt het allemaal wat nauwer en moet er secuur gereden worden, maar over de gehele linie heb ik veel potentie gezien. Ik denk dat er werk aan de winkel is, maar ook zeker dat er muziek in zit.”  

Muziek klonk er aan het eind van de rubrieken voor drie ruiters en één amazone. Bij de pony's wist alleen Siebe Leemans met Noriego v.d. Riloo een foutloze basisomloop te springen en ging er zo met de winst vandoor. Jesse Berkers stuurde Aragon Happhira knap naar de eerste plaats bij de Children en Nick Nanning nam de honneurs waar bij de Junioren met Bandia. Bij de Young Riders waren er slechts drie deelnemers die retour mochten komen in de barrage. Hierin bleef Hilde Veenstra met Beverly als enige foutloos en won daarmee de rubriek.

Uitslagen Kronenberg:
Pony’s
1. Siebe Leemans – Noriego v.d. Riloo – 0/0
2. Ava Eden van Grunsven – Special Lady – 4
3. Siebe Leemans – Orchid’s Lonette – 5

Children
1. Jesse berkers – Aragon Happhira – 0/0 36,35
2. Faye Louise Vos – Calgary 56 – 0/0 36,85
3. Emma Heijligers – Sambucca – 0/0 37,49

Junioren
1. Nick Nanning – Bandia – 0/0 30,07
2. Renee Hazeleger – Quint vh Maarlo Z – 0/0 30,37
3. Emma Bocken – Rinken Z – 0/0 30,43

Young Riders
1. Hilde Veenstra – Beverly – 0/0 31,76
2. Phillipe Houtackers – Coco Kiss Z – 0/8 41,73
3. Gwen Schreuder – Gomez Imprezz – 0/RET

Wedstrijden KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2022
Zaterdag 29 januari, Kronenberg
Zaterdag 5 februari, IJsselmuiden
Zondag 13 februari, Exloo
Zondag 6 maart, Lichtenvoorde
Zondag 3 april Ermelo - FINALE - outdoor

De in de kalender genoemde data zijn onder voorbehoud en kunnen worden aangepast indien noodzakelijk.

Alle informatie over de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2022 en de startgerechtigheid vind je hier.

De competitie is sponsored by Sjef Janssen Beheer BV & Morssinkhof-Rymoplast.

Edwin Hoogenraat Foto: Digishots

 

Ander Nieuws

  • Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
    Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
  • Kom je werken bij de KNHS?
    Kom je werken bij de KNHS?
  • Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag
    Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag