­ Column Theo Fledderus: Ernst Kuipers doet sport van slot - KNHS

Column Theo Fledderus: Ernst Kuipers doet sport van slot

Geplaatst op 10 januari 2022

Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wil dat de sport weer volledig open gaat. Dat blijkt uit uitgelekte aantekeningen uit de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet.

Enkele citaten van Ernst Kuipers uit deze aantekeningen: “Het is zonneklaar dat Sport en Bewegen essentieel zijn voor de samenleving. Juist in deze corona tijd merken we hoe belangrijk het is dat mensen, jong en oud, de ruimte krijgen om samen te sporten en te bewegen. Je ziet het ook aan de IC-opnames als gevolg van de pandemie in de ziekenhuizen: helaas zijn dat regelmatig mensen met leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals obesitas. Ik heb veel waardering voor mijn collega’s uit het Outbreak Management Team, maar over sport en bewegen hebben ze de plank tot nu toe mis geslagen. Sporten moet gezien worden als essentiële sector en hulpmiddel om Nederland uit deze coronapandemie te krijgen. Sporten hoort bij een gezonde levensstijl. Een fit, gezond en weerbaar Nederland, dat is waar sporten aan bijdraagt. Door de lockdown zijn 52% van de volwassenen 62% van de jongeren minder gaan sporten of helemaal gestopt. Ik wil daar nu verandering in aanbrengen en de sport weer volledig vrij geven. Dat geldt ook voor de trainingen en wedstrijden van amateurs. Voor de beroepssport is er immers al geen beperking. Natuurlijk moet dit wel met de nodige voorzichtigheid zoals geen kleedkamergebruik, publiek op 1,5 meter etc. Ik ben niet zo bang voor de extra vervoersbewegingen: verreweg de meeste wedstrijdjes vinden in de eigen buurt of regio plaats. Kijk dan eens naar wat er met het huidige beleid gebeurt met de enorme vervoersstromen naar Oostenrijk en België. Door de sport vrij te geven wil ik juist de druk van de ketel halen en de mensen weer ruimte en perspectief bieden, maar ook om Nederland gezonder en fitter te krijgen. Ik heb dat ook gedaan in mijn eigen ziekenhuis, het Erasmus. Daar is in de hele coronatijd de fitnessruimte beschikbaar voor onze mensen. En die maken daar graag gebruik van!”

Natuurlijk zijn dit niet echt de uitgelekte aantekeningen van Ernst Kuipers. Maar zou het niet mooi zijn dat zo’n koersverandering nu echt plaatsvindt? Dat erkend wordt dat Sporten en Bewegen essentieel zijn voor de samenleving? Dat het niet moet worden gezien als mogelijke oorzaak, maar als oplossing? Op dinsdag 11 januari wordt het kabinet een petitie aangeboden die juist dit bepleit. Gaat het kabinet daar positief op reageren? Het zou zo maar kunnen: Ernst Kuipers is een fanatiek hardloper…


Theo Fledderus
Algemeen directeur KNHS

 

Wil jij de petitie ondertekenen? Klik dan hier.

 

Theo Fledderus (1956, Diever) is algemeen directeur van de KNHS. Voorheen was Fledderus onder meer algemeen directeur van NOC*NSF en interim-directeur bij de judo- en schaatsbond.

 

 

Ander Nieuws

  • Kaartverkoop 74ste CHIO Rotterdam van start
    Kaartverkoop 74ste CHIO Rotterdam van start
  • Oefenspringen in de kerstvakantie
    Oefenspringen in de kerstvakantie
  • Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022
    Deelnemers internationale wedstrijden 5 t/m 11 december 2022