­ Dit doet paardrijden - Het verhaal van Caithlynn Hoop - KNHS

Dit doet paardrijden - Het verhaal van Caithlynn Hoop

Geplaatst op 14 maart 2022

Meer dan de helft van Nederland weet (nog) weinig over paarden als hobby en sport. Jammer, want de band tussen paard en mens is uniek. Voor velen heeft het iets magisch. Op een paardenrug vindt een uitzonderlijke samenwerking plaats. Samen trainen voor een wedstrijd, samen de natuur in of samen die ene sprong wagen. Aan heel Nederland willen wij laten zien hoe mooi de omgang met paarden en het paardrijden is met de campagne #ditdoetpaardrijden. Laat je inspireren door het verhaal van Caithlynn Hoop en haar paard Diekata.

"Hopelijk kan ik in de toekomst ook met haar nakomelingen op wedstrijd"

Je kan wel zeggen dat mijn hele leven draait om de paarden. Vanaf kleins af aan rij ik al paard en ik heb al vroeg een eigen paard gekocht. Tot voor kort werkte ik op een pensionstal waar ook mijn eigen paard Diekata stond. 

Diekata is een springgefokte Elite kwpn-merrie (Ginus x Orlando ) van 14 jaar en dit jaar is ze alweer 9 jaar bij mij. Ze is niet zo heel groot, 1.61 m, maar haar instelling is wat haar bijzonder maakt. Ik ben dol op haar! 

Diekata is een paard dat ontzettend vooruitdenkt en veel ‘go’ heeft. Ze wil altijd werken en zet zich 100% in als je iets van haar vraagt, maar dat kan soms ook tegenwerken omdat ze soms lastig te managen is naar een hindernis toe. Daarom is ze een tijdje getraind door een ruiter die wat meer ervaring heeft in de springsport en goed met hete paarden overweg kan.  

Zelf rijd ik ook heel graag wedstrijden. Met Diekata ben ik in de B-dressuur begonnen en ondertussen zijn we M startgerechtigd. Dit vinden we beide erg leuk, maar onze passie zit toch meer in het springen. Een aantal jaar geleden had ik niet gedacht dat ik haar ooit door een springparcours heen kon rijden, maar gaandeweg zijn we steeds meer een combinatie geworden en nu mogen we in het L starten. Dit jaar mochten we zelfs naar de Gelderse Kampioenschappen! We mogen bijna altijd de barrage rijden en Diekata wil eigenlijk altijd springen. Tenzij ik een ruiterfout maak en dan zet zij mij weer op mijn plek. Ik leer nog elke dag van haar. 

Naast het springen is de fokkerij een grote passie van mij. Inmiddels heb ik met Diekata drie veulens gefokt; een vijfjarige ruin van Vittorio, een driejarige ruin van Vigo d’Arsouille en een tweejarige merrie van Quool du Bois Margot. 

Hopelijk kan ik in de toekomst ook met haar nakomelingen op wedstrijd, dat zou helemaal bijzonder zijn! 

Foto in nieuwsbericht door: sportpaardenfoto.nl

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
    TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen