­ EK Dressuur Children: zilver voor Nederlandse amazones - KNHS

EK Dressuur Children: zilver voor Nederlandse amazones

Geplaatst op 27 augustus 2022 in Dressuur & Para

De Nederlandse Children-amazones weten de rij aan jeugd-EK’s goed af te sluiten. Op het Europees kampioenschap in het Hongaarse Pilisjászfalu reden de amazones in de leeftijd van twaalf tot veertien jaar naar teamzilver.

Een blije en trotse bondscoach Imke Schellekens-Bartels blikt tevreden terug op de landenwedstrijd. “Vooraf hadden we gehoopt dat we wellicht voor konden blijven op onze eeuwige rivaal Duitsland, maar dat is helaas niet gelukt. Twee amazones hebben de proef gereden waar we op hoopten, de andere twee hadden beter gekund. Proeftechnisch doen we niet zoveel onder en als we alleen naar dat percentage kijken, staat Sophie van Norel zelfs tweede. Om voor te blijven op de Duitsers hebben we drie combinaties nodig die boven de 80% scoren.”

Beoordeling
De beoordeling van de Children-proeven is net wat anders dan in de reguliere dressuursport. Naast een percentage voor het proeftechnische gedeelte (wat voor de helft meetelt), zijn er vier cijfers voor houding, hulpgeving, precisie en totaalindruk. Het gemiddelde van dat cijfer is hun ‘quality mark’.

Een kunst
“Het is best wel een kunst om die Children-proeven optimaal te rijden”, meent Schellekens-Bartels. “De proeven lijken heel simpel, maar het constante en vloeiende beeld, met alles in diezelfde balans en in één constant ritme, wordt sterk meegenomen in de beoordeling. Daarbij drukt die ‘quality mark’ zwaar op het eindpercentage. Sophie van Norel beheerst dat heel goed. Zij heeft een constante en mooie aanleuning en de hele proef is met veel balans en in het gewenste ritme.” Met haar Itrina zet Sophie van Norel 79,68% neer en dat betekent de vierde plek voor de amazone uit Epe.

Robin Dicker
Robin Dicker uit Harskamp en Helena reden 76,24% bij elkaar en dat resulteerde in de zesde positie. “Robin reed een hele mooie proef, maar ze kreeg voor haar precisie wat lagere punten dan normaal. Als we terugkijken, kan ze de proeven ook beter afwerken. Ze heeft in het verleden betere scores gehaald en ik verwacht dat ze er morgen nog een schepje bovenop kan doen.”

Reserve stelt niet teleur
Britt Kikkert – van der Linde mocht als reserve invallen en werd achtste. Zij zette in deze landenproef 74,98% neer met de door haar opa gefokte en door haar moeder opgeleide Dark Knight Texel. “Britt is nog maar twaalf en heeft de minste ervaring. Ze had haar paard er heel mooi aanstaan, maar ze reed een stuk in de verkeerde galop en dat kost veel punten. Dat is zonde, maar deze meiden hebben de leeftijd dat ze fouten mogen maken.”

Individuele titelstrijd
Drie van de vier combinaties gaan morgen de strijd aan voor de individuele medailles. Voor Isabella Karajkovic uit Woerden stopt het kampioenschap na de landenwedstrijd. Met haar Wert’s Snowflake bleek ze in staat om een mooie proef neer te zetten, maar door net teveel fouten zit er niet meer in dan 70,62% en de 28e plek. Bondscoach Schellekens-Bartels hoopt dat de Nederlandse amazones morgen toch nog boven de Duitsers kunnen eindigen. “In de inleidende proef is het al gelukt, dus onmogelijk is het zeker niet”, sluit de bondscoach af.

Geen medailles voor U25-amazones
De Nederlandse U25-amazones wisten geen individuele medailles te bemachtigen. Beste Nederlandse was Thalia Rockx, lid van het KNHS Talententeam, die met haar Verdi de la Fazenda 70,69% scoorde en daarmee zevende staat. Jessica Poelman eindigt als elfde: zij reed met Chocolate Cookie R.D.P. naar 70,38%. Febe van Zwambagt, eveneens lid van het KNHS Talententeam, scoorde 67,43% en staat daarmee zeventiende. Julia Bouthoorn en Choice Finch besluiten het kampioenschap met plaats 35 en 62,87% en daarmee stopt het kampioenschap voor Bouthoorn.

Uitslag Landenwedstrijd Children:
1. Duitsland - 246.343
2. Nederland - 230.910
Sophie van Norel (Epe) - Itrina, 79.684%
Isabella Karajkovic (Woerden) - Wert's Snowflake, (70.625%)
Robin Dicker (Harskamp) - Helena, 76.242%
Britt Kikkert - Van der Linde (De Cocksdorp) - Dark Knight Texel, 74.984%
3. België - 223.509

Uitslag Children Teamtest:
1. Martha Raupach (Dui) - Jack Sparrow, 83.509%
2. Alessa Marie Maass (Dui) - Floricella, 81.684%
3. Lotta Plaas (Dui) - Balsamico, 81.105%
4. Sophie van Norel (Epe) - Itrina, 879.684%
6. Robin Dicker (Harskamp) - Helena, 76.242%
8. Britt Kikkert - Van der Linde (De Cocksdorp) - Dark Knight Texel, 74.984%
28. Isabella Karajkovic (Woerden) - Wert's Snowflake, 70.625%

Uitslag GP U25:
1. Raphael Netz (Dui) - Ferdinand BB, 73.462%
2. Alejandro Oliva Lazaro (Spa) - Decor, 72.615%
3. Thea Bech (Den) - Dionisos, 72.333%
7. Thalia Rockx (Roosendaal) - Verdi de La Fazenda, 70.692%
11. Jessica Poelman (Aalsmeer) - Chocolate Cookie RDP, 70.384%
17. Febe van Zwambagt (Bergharen) - Fernandell MS, 67.436%
35. Julia Bouthoorn (Vogelwaarde) - Choice Finch, 62.872%

Klik hier voor alle uitslagen.

Ander Nieuws

  • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
    Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023
  • Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch
    Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch