­ Emmelie Scholtens neemt de leiding op het NK Dressuur - KNHS

Emmelie Scholtens neemt de leiding op het NK Dressuur

Geplaatst op 07 mei 2022 in Dressuur & Para

Emmelie Scholtens (Gorichem) heeft met Desperado N.O.P. het eerste onderdeel van het NK Dressuur, de Grand Prix, op haar naam geschreven. Favoriete Dinja van Liere staat op de tweede plaats, nadat haar toppaard Hermès wat kleine foutjes maakte in de proef. Marieke van der Putten ligt op koers voor de bronzen medaille. Morgenmiddag in de Kür op Muziek zal de tweestrijd tussen Scholtens en Van Liere tot een climax komen.

Nadat regerend Nederlands kampioen Edward Gal enkele weken geleden zijn wedstrijdpauze bekend maakte en Hans Peter Minderhoud zijn toppaard Glock’s Dream Boy – al meerdere jaren de nummer 2 van het NK - begin deze week moest afmelden voor het NK, was de favorietenrol voor Van Liere en Scholtens. Het was Scholtens, aan het begin het jaar moeder geworden, die de eerste stap zette naar de titel met haar viertienjarige Desperado N.O.P. De hengst, die vorig jaar in september voor het laatst in actie kwam in Aken, imponeerde met zijn optreden in de Grand Prix. Een score van bijna 80 procent leverde de winst op. “Het was een mooie dag vandaag. Geweldig”, begint Scholtens. “Ik had niet verwacht dat ik vandaag de Grand Prix zou winnen. Ik ben weer kort terug na mijn zwangerschap. Maar ik weet dat mijn paarden in vorm zijn. Desperado liep thuis al fijn en ik weet dat hij het dan op een wedstrijd ook goed doet. Het is gewoon een topper.”


Met haar jonge paard Indian Rock eindigde Scholtens op de derde plaats. “Ik ben ook heel trots op hem. Hij deed het misschien iets minder dan een paar weken geleden in Kronenberg. Indian Rock is nog een jong paard dat nog wat zoekende is. Maar wel een mega-talent.”


“Morgen gaan we verder. Ik ben niet bezig met mijn concurrenten. Ik vind het jammer dat mijn trainer Edward Gal hier niet meerijdt. Hij heeft nu wel meer tijd voor mij en heeft me vandaag ook super fijn geholpen. Ik heb vertrouwen in morgen”, lacht Scholtens.

Dinja van Liere, vorig jaar de beste van TeamNL op het EK in Hagen, reed de tienjarige hengst Hermès naar de tweede plaats. “Ik wist dat Emmelie een hele grote kanshebber is voor de titel, dus ik had niet verwacht hier al te winnen”, reageert Van Liere sportief. “Ik wist dat het spannend zou gaan worden. Ik had een paar foutjes in de proef. Ik baal wel van mijn laatste lijn, dat was zonde. De piaffe was niet zoals Hermès dat normaal doet en kan. Dat kostte punten en ook wel de overwinning vandaag. Ik ben blij dat Emmelie weer terug is en dat er strijd is.”

Scholtens en Van Liere domineerden de Grand Prix met hun toppaarden en deden het ook goed op de plaatsten drie en vijf met hun jonge, nog onervaren Grand Prix-paarden Indian Rock en Hartsuijker. Daartussen nestelde zich Marieke van der Putten met de Totilas-zoon Tørveslettens Titanium RS2 Scholtens met een nagenoeg foutloos gereden proef op de vierde plaats.

Omdat er morgen in de finale met slechts één paard per amazone/ruiter gestart mag worden staat Van der Putten nu op een voorlopige derde plaats in het kampioenschap.

Uitslag Grand Prix, eerste onderdeel NK Dressuur
1. Emmelie Scholtens (Gorinchem), Desperado N.O.P. (v.Vivaldi), 79.304%
2. Dinja van Liere (Uden), Hermès (v.Easy Game), 77.956%
3. Emmelie Scholtens (Gorinchem), Indian Rock (v.Apache), 76.500%
4. Marieke van der Putten (Apeldoorn), Tørveslettens Titanium RS2 (v.Totilas), 73.978%
5. Dinja van Liere (Uden), Hartsuijker (v.Johnson), 73.891%

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. (www.digishots.nl)

Ander Nieuws

  • Brandy Bos, Lara van Nek, Bridget Lock en Robin Dicker winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Lunteren
    Brandy Bos, Lara van Nek, Bridget Lock en Robin Dicker winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Lunteren
  • Verbeek, Kempenaars, Dicker en Van Norel winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Wezep
    Verbeek, Kempenaars, Dicker en Van Norel winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Wezep
  • Dinja van Liere titelwinnaar in NK vol verrassingen
    Dinja van Liere titelwinnaar in NK vol verrassingen