­ Fantastische kampioenen op deze vierde dag van de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 - KNHS

Fantastische kampioenen op deze vierde dag van de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022

Geplaatst op 19 augustus 2022

Een zeer geslaagde vierde Hippiade dag met maar liefst zeven gehuldigde kampioenen. In het springen was het nog even spannend, maar werden er uiteindelijk twee overduidelijke kampioenen gehuldigd in de rubrieken 1.10 en 1.20 meter. In de Amaliahal was het een feestje bij de prijsuitreikingen. Maar liefst vijf kampioenen hebben een gouden plak in ontvangst mogen nemen, waarbij één voltigevereniging boven iedereen uitsteeg.

 

Twee keer nul in de 1.10m voor reserve-amazone Marcella Berends en haar pony Aldancer

Het 1.10m springen voor pony’s in de categorie D/E was deze vrijdag het eerste springonderdeel. De rubriek, die twee manches kende en vaak beslist wordt in de barrage had na de 2e manche direct een duidelijke kampioen. Marcella Berends had het ‘geheel in eigen hand’ zoals ze dat zeggen. Als laatste deelneemster hoefde ze alleen maar foutloos te blijven voor de titel. En de 17-jarige Drentse hield het hoofd koel en deed samen met haar voorzichtig springende Italiëtte du Vlist precies dat! Zo kende deze rubriek geen barrage, maar de ontknoping was daardoor niet minder spannend.

Marcella Berends lijkt zelf nog wel een beetje verbaasd nadat ze de ring uitkomt na de prijsuitreiking. “Ik had me in eerste instantie niet geselecteerd na de Drentse kampioenschappen in Exloo, maar werd later gebeld dat ik toch mee mocht doen hier.” Ze legt uit dat haar merrie aan één oog blind is en tijdens de regiokampioenschappen wat last had van de laaghangende zon. Hoewel deze vrijdag ook prachtig zonnig begon had haar E-pony merrie nergens last van. De eerste manche was behoorlijk selectief en Marcella startte bij de laatste deelnemers. “Bij de D-pony’s zag ik dat er echt veel fouten gemaakt werden op het overbouwde water, maar omdat ik wist dat ‘Ita’ dat wel springt ging ik vol vertrouwen van start.” Bij de E-pony’s was het gek genoeg niet het water de scherprechter, maar de driesprong zorgde wel met enige regelmaat voor het probleem. Ook daar kwam Marcella geen moment in de problemen.

De beste 20 combinaties mochten van start in de tweede manche. Dat was iedereen die 12 strafpunten of minder had. Heel lang leek het erop dat het een barrage van alle vierfouters zou gaan worden en dat waren er acht toen Marcella de ring in kwam en het keurig en koel afmaakte. Een mooie afsluiting van de ponytijd voor de combinatie. “Ik vind het voor Ita zo genoeg geweest, we gaan met haar een veulentje fokken en ik ga verder bij de paarden.”

Uitslagen Springen Pony’s 1.10m cat. D/E sponsored by Horseware

 1. Marcella Berends (Emmer-Compascuum, Drenthe) - Italiëtte Du Vlist, 0 (64.15)
 2. Babette Hanse (Dronten, Flevoland) - Special Eslhofs Esmee, 4 (63.99)
 3. Senna Beckers (Baexem, Limburg) - Lucy, 4 (69.21)


Marcella Berends met Italiëtte Du Vlist

 

Geen barrage in de klasse 1.20m cat. D/E, maar direct een kampioen na de tweede manche

Het 1.20m springen D/E verliep nagenoeg hetzelfde als de eerdere rubriek deze dag. In de selectieve eerste manche reden twee combinaties foutloos. Van deze twee was het alleen Joyce Wiegersma die met haar coöperatieve ruin Aldancer ook in de tweede omloop geen enkele fout liet noteren en zich terecht kampioen kan noemen.

Ze is 16 jaar en heeft niet het hoogste woord, de uit Wieringermeer afkomstige Joyce Wiegersma, maar met haar pony communiceert ze als de beste. In de vijf jaar dat ze met de paardgefokte Aldancer rijdt heeft ze ongeveer ieder kampioenschap op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo meegereden. Zelfs afgelopen woensdag was ze er nog in de klasse Z1 dressuur. Met een uitslag ergens in de middenmoot verliep de dag toen niet helemaal zoals gehoopt, maar gelukkig viel vandaag alles op z’n plek. “De eerste manche was duidelijk moeilijker dan de tweede, maar gelukkig bleef ik beide parcoursen foutloos”. Aldancer is volgens de familie een heerlijke pony, hij had vijf jaar geleden toen ze hem kochten alleen nog maar dressuur gelopen, toch kocht de familie Wiersema hem omdat ze zagen dat hij veel springvermogen heeft. “Daarnaast heeft hij gewoon ook een heel fijn karakter en is hij altijd kalm.” Joyce jongere zusje kan eigenlijk niet wachten om de teugels over te nemen, maar ze moet nog even geduld hebben want Joyce wil graag haar ponytijd afronden in de klasse Z2 dressuur en het 1.30m springen.

Uitslagen Springen Pony’s 1.20m cat. D/E sponsored by Agradi

 1. Joyce Wiegersma (Wieringermeer, Noord-Holland) - Aldancer, 0 (74.68)
 2. Loïs Wilschut (Lunteren, Gelderland) - Kyrian van Orchid's, 4 (76.47)
 3. Anouchka Marinissen (Veere, Zeeland) - Kanoa van Orchid's, 8 (72.42)


Joyce Wiegersma met Aldancer 

 

El Arenal de beslissende factor in de Voltige Klasse B Teams

Team Zuidenveld 1 is kampioen in de Voltige Klasse B Teams sponsored by Agradi! De Hippiade kampioen uit 2021 heeft met verve haar titel verdedigd. Samen met hun longeur Lisette Peeters en paard El Arenal, behaalde Team Zuidenveld 1 een totaalscore van 6.530 en een paardscore van 7.602! 

Op alle verplichte oefeningen waren de teams erg aan elkaar gewaagd. Concurrentie kwam van de Flevoruiters 3 met een tweede plaats en Top Team 2 met een derde plaats. Het was ontzettend spannend, maar uiteindelijk heeft de hoge score van paard El Arenal het verschil gemaakt. El Arenal heeft team Zuidenveld 1 daarmee naar de overwinning geleid. 

In het team zitten Maite, Julia, Elise, Eline en Marije. Ze vinden het echt heel gaaf dat ze Hippiade kampioen in de Voltige Klasse B Teams zijn geworden. Ze hadden het ook niet verwacht, maar nadat de nummers 3 en 2 waren uitgeroepen, klonk ineens hun teamnaam door de speakers. Op de vraag welke oefening het beste ging, klinkt uniform: “eigenlijk gingen alle oefeningen harstikke goed!” En El Arenal? Die wordt vanavond verwend met lekkere snoepjes, wortels en appels. Dik verdiend!  

Uitslagen Voltige Klasse B Teams sponsored by Agradi:

 1. Zuidenveld 1, longeur Lisette Peeters – El Arenal (Totaalscore: 6.530 , paardscore: 7.602)
 2. Flevoruiters 3, longeur Irene Huisman – Borsodi Time (Totaalscore: 6.276, paardscore: 5.884)
 3. Top team 2, longeur Maureen Hekert -Escobar (Totaalscore: 6.021, paardscore:5.578)


Prijsuitreiking Klasse B Teams met in het midden team Zuidenveld 1

 

Hoog niveau in de Voltige Klasse B Solo

Er viel voltigevereniging Zuidenveld nog een medaille ten deel. In de voltige klasse B Solo sponsored by HORKA is Maite Vierhoven samen met longeur Lisette Peeters en paard El Arenal de winnaar van deze gouden plak! Met een totaalscore van 6.989 en een paardscore van 7.330 is zij degene die zich Hippiade Kampioen mag noemen in de Voltige klasse B Solo.  

Het was best spannend, want de jury merkte op dat er op artistiek vlak hele grote sprongen zijn gemaakt. De samenstelling van de küren wordt artistiek gezien steeds beter, waardoor de scores op het hoogste niveau dicht bij elkaar lagen. De jury is dan ook erg enthousiast over wat ze vandaag in de top gezien heeft.

Een stralende Maite had er zelf niet van durven dromen dat ze kampioen zou worden. Ondanks dat ze er heel hard voor getraind heeft, kwam de winst onverwacht. Maar ze vindt het: “echt heel cool allemaal.” Met name de uitvoering van de oefening ‘Knielen’ is door de jury hoog beoordeeld. Maite lacht; dat was voor haar nou juist de makkelijkste oefening.   

Uitslagen Voltige Klasse B Solo:

 1. Maite Vierhoven, longeur Lisette Peeters - El Arenal (totaalscore 6,989 en paardscore 7,330)
 2. Emily Senventer, longeur Barbara van Essen – Aberlina (totaalscore 6,908 en paardscore 7,828)
 3. Faye Back, longeur Nienke de Wolff – Christmas (totaalscore 6,662 en paardscore 6,842)


In het midden kampioen in de klasse B Solo; Maite Vierhoven

 

Gouden duo kampioen in de Voltige Klasse B Pas de Deux

De kampioenen in Voltige B Pas de Deux sponsored by Eskadron, zijn Eline en Marije van voltigevereniging Zuidenveld. Samen met Sofie v.d. Laan en paard Escada Piaget behaalden zij een totaalscore van 6.399 en een paardscore van 7.366! 

Dit gouden duo traint vaak, maar helemaal nog niet zo lang. In het najaar van 2021 zijn Eline en Marije bij het team gekomen en ze trainen pas sinds mei 2022 samen. Ze vinden het dan ook “supergaaf” dat ze nu kampioen zijn geworden. Talent hebben deze meiden zeker, want je wordt niet zomaar Hippiade kampioen.

Door te winnen in de Voltige B Pas de Deux, hebben ze team Zuidenveld hofleverancier van Hippiade kampioenen gemaakt in de Voltige klasse B. Voltigevereniging Zuidenveld wist namelijk ook in de categorie Solo en Team de gouden medailles in de wacht te slepen. 

Wij feliciteren de voltigeurs met het behalen van deze mooie resultaten!  

Uitslagen Voltige Klasse B Pas de Deux – sponsored by Eskadron

 1. Eline en Marije (Zuidenveld), longeur Sofie van der Laan - Escada Piaget, totaalscore 6,399 en paardscore 7,366
 2. Jasmijn en Lieke (DWV), longeur Pauline Bouwmeester - Darlitha's Diamond, totaalscore 6,271 en paardscore 6,622
 3. Maita en Julia (Zuidenveld), Sofie van der Laan - Escada Piaget, totaalscore 5,927 en paardscore 6,914


Eline en Marije (midden) zijn kampioen in de klasse B Pas de Deux

 

Ondanks zenuwen een stabiele kür in de Voltige Klasse L Solo

Met 22 deelnemers in de Voltige Klasse L Solo was het echt strijden om de gouden medaille. Het kwam voor Jinthe Fonteijn zelf als een verrassing, maar ze is ontzettend blij met de gouden hanger!

Ze had namelijk niet verwacht dat ze zou winnen. Toen ze de andere deelnemers zag, vond ze hen allemaal stuk voor stuk erg goed. En ze was dan ook nog eens heel erg zenuwachtig voor haar uitvoering. Maar de jury zag wat anders: een superstabiele kür zonder al te veel aftrek en oefeningen in lijn met de vaardigheden van de voltigeur. Jinthe mag daarmee trots zijn op haar gouden medaille, trots op paard Buick Hill, trots op haar longeur Irene Huisman en natuurlijk mag ze trots zijn op zichzelf. Haar gouden medaille gaat ze dan ook aan het medaille rek hangen, op een mooie zichtbare plaats. Sowieso om nog lang van te genieten, maar misschien ook alvast dromen over meer?

Uitslagen Voltige Klasse L Solo sponsored by Horseware

 1. Jinthe Fonteijn, longeur Irene Huisman - Buick Hill (totaalscore: 7,025,  paardscore 7,094)
 2. Eveline Hagen, longeur Jorinda Jongkind - Irento L (totaalscore: 6,862, paardscore 7,150)
 3. Shanti Slotboom, longeur Barbara van Essen – Aberlina (totaalscore: 6,826, paardscore 6,800)

 

 
Jinthe Fonteijn met longeur Irene Huisman

 

Zonder paard Duncan geen gouden medaille voor team Horst aan de Maas 1

Met maar twee teams die kans maakten op de kampioenstitel in de klasse L Teams, was het extra belangrijk om het hoofd koel te houden. Dat lukte het team van Horst aan de Maas 1 het best. Volgens de teamleden was er geen echte favoriet vooraf. Het was het hele seizoen een beetje stuivertje wisselen. “Maar deze wedstrijd scoren we eigenlijk op alle onderdelen beter, zowel in de Kür als de Plicht.” Bij de vraag hoe belangrijk paard en longeur zijn vliegt het team Duncan om de nek. “Zonder paard ben je nergens!” De longeur gniffelt en herhaalt de zin. “We gaan zo een ijsje eten om het te vieren.”

Uitslagen Voltige Klasse L Teams sponsored by Pavo

 1. Horst aan de Maas 1, longeur Leanne van Goor - Duncan, totaalscore 6,510 en paardscore 6,726
 2. Wittegheit 5, longeur Angelique Theunisse - Favory, totaalscore 5,943 en paardscore 5,360


Team Horst aan de Maas 1

Ander Nieuws

 • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
 • Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
  Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
 • Kom je werken bij de KNHS?
  Kom je werken bij de KNHS?