­ FEI-bestuur keurt tijdelijke maatregelen goed in verband met vaccintekort - KNHS

FEI-bestuur keurt tijdelijke maatregelen goed in verband met vaccintekort

Geplaatst op 16 september 2022

Het FEI-bestuur heeft een tijdelijke vrijstelling van de FEI Veterinaire regelgeving goedgekeurd als reactie op het tekort aan influenzavaccins in Europa als gevolg van leveringsproblemen waarmee Boehringer Ingelheim, een belangrijke producent van vaccinaties tegen influenza (paardengriep), wordt geconfronteerd. Tijdens de vergadering van donderdag 8 september besloot de FEI om de booster-intervallen te verlengen van zes naar twaalf maanden in combinatie met verhoogde ziektesurveillance en een hoger niveau van algemene bioveiligheid.

Momenteel vereist Artikel 1003 van het FEI Veterinair Reglement dat boosters voor influenza moeten worden gegeven in de zes maanden (+21 dagen) voorafgaand aan een wedstrijd, maar niet binnen zeven dagen voor aankomst op het evenement.

Met de wereldwijde tijdelijke afwijking goedgekeurd door het FEI-bestuur, van kracht van 1 oktober 2022 tot 1 april 2023, komen paarden in aanmerking om deel te nemen aan FEI-evenementen met de meest recente booster genomen binnen een periode van 12 maanden, maar niet binnen zeven dagen voor aankomst op het evenement. Tijdens deze periode moet aan alle andere vereisten van artikel 1003 worden voldaan.

Om de observatie van de ziekte tijdens de derogatieperiode te verhogen, wordt artikel 1029,7 van het FEI Veterinair Reglement dat betrekking heeft op het testen van koortsige paarden op EHV-1, uitgebreid om ook het testen op Equine Influenza op te nemen.

Als gevolg van technologische upgrades in een van zijn vaccinproductiefaciliteiten, ondervindt Boehringer Ingelheim momenteel leveringsvertragingen voor het paardeninfluenza (EI) vaccin ProteqFlu® en het paardeninfluenza- en tetanusvaccin ProteqFlu® (TE). Het biofarmaceutische bedrijf werkt aan een aantal maatregelen om deze vertragingen aan te pakken. Uit navraag door de Gezondsheidsdienst blijkt dat er in Nederland geen tekort aan vaccins dreigt.

"In hun beoordeling van de mogelijke impact van het vaccintekort, ontdekte de FEI Epidemiology Group dat zelfs een korte onderbreking van de vaccinlevering een significante impact kan hebben op verschillende soorten sport-, fok- en vrijetijdspaarden", legt FEI Veterinary Director Göran Akerström uit.

“De paarden met het hoogste risico op het ontwikkelen van een ziekte, inclusief levensbedreigende aandoeningen, zijn echter paarden van 0-4 jaar die nog geen sterke immuunafweer hebben tegen paardeninfluenza. Met name paardensectoren met jonge paarden, zoals fokkerij en paardenrennen, kunnen met ernstige problemen op het gebied van paardenwelzijn te maken krijgen als er geen vaccins voor hen beschikbaar zijn. Oude, gepensioneerde paarden kunnen ook een groot risico lopen.

“Daarom heeft de FEI Veterinary Epidemiology Working groep geadviseerd dat paarden van middelbare leeftijd, zoals FEI-paarden die minstens zes jaar oud zijn en regelmatig zijn gevaccineerd, als beter beschermd worden beschouwd vanwege een langere vaccinatiegeschiedenis. De groep was het erover eens dat een tijdelijke verlenging van de booster-intervallen de FEI-populatie van paarden niet in gevaar zou brengen voor het ontwikkelen van ziekten, terwijl vaccins op korte termijn beschikbaar zouden komen voor de meer risicovolle paardengroepen. De hippische gemeenschap moet nu samenwerken om een uitdagend tekort aan vaccins te verhelpen.

“De verlenging is slechts een tijdelijke oplossing en alleen mogelijk omdat FEI-paarden goed beschermd zijn nadat ze elke zes tot twaalf maanden, vaak jarenlang, zijn ingeënt. We zullen terugkeren naar het booster-interval van zes maanden zodra de beschikbaarheid van het vaccin weer normaal is, omdat we voor de lange termijn moeten blijven voortbouwen op deze collectieve immuniteit.”

De veterinaire afdeling van de FEI zal de situatie in de gaten houden en er zullen regelmatig updates worden verstrekt aan de gemeenschap en het publiek.

Ander Nieuws

  • Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona
    Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona
  • Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona
    Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona
  • IJzersterk deelnemersveld Military Boekelo-Enschede
    IJzersterk deelnemersveld Military Boekelo-Enschede