­ Harrie Smolders start in top 10 in Wereldbekerfinale - KNHS

Harrie Smolders start in top 10 in Wereldbekerfinale

Geplaatst op 07 april 2022 in Springen

Harrie Smolders (Lage Mierde) is in het eerste onderdeel van de wereldbekerfinale op de plaats negen geëindigd. Met Monaco liep de huidige nummer 11 van de wereldranglijst tegen een springfout aan. “Monaco sprong goed. Dit is zijn eerste kampioenschap waar hij aan mee doet. We hadden een mooie vlotte ronde”, is de reactie van Smolders. De Zwitser Martin Fuchs en de in Nederland gefokte hengst Chaplin wonnen het eerste onderdeel van de finale.

De eerste wedstrijd van de FEI Wereldbekerfinale springen in Leipzig was een snelheid- en wendbaarheidswedstrijd waar het om de eindtijd gaat en een afgeworpen balk als drie seconden in de tijd wordt verdisconteerd. Dat leidde bij Harrie Smolders en zijn Holsteiner ruin Monaco tot een eindtijd van 68.69 seconden.
“We staan direct op achterstand”, reageert Smolders ad rem. “Monaco sprong goed en hij voelde heel goed aan. We hadden een mooie vlotte ronde met een hoog ritme. Als Monaco dan toch een fout moet maken deze dagen, dan maar liever in deze eerste proef.”
Smolders heeft wel een verklaring voor de springfout op de insprong van de dubbelsprong die tegen de tribune was aangebouwd. “We kwamen met iets teveel schwung in en ik zat toch wat dichter dan gepland.”
De achterstand op de concurrenten is nog niet groot. “Dit is het eerste kampioenschap van Monaco. We geven hem alle kansen. Hij heeft zich in eendaagse wedstrijden al ruimschoots bewezen. Nu gaan we kijken of hij dat de komende dagen in de finale ook kan.”

Monaco was in 2021 het meest winnende paard ter wereld en hij zorgde er mede voor dat Smolders zich weer in de top 10 van de wereld reed. Met de negende plaats na het eerste onderdeel horen ze zeker nog tot de favorieten. Vrijdagiddag is het tweede onderdeel van de finale, zondagmiddag is de climax in de Leipziger Messe met een wedstrijd over twee manches.

Dit is de zesde wereldbekerfinale waaraan Harrie Smolders deelneemt. Zijn beste resultaat was in 2016 toen hij met Emerald op de tweede plaats eindigde. Smolders is de enige springruiter van TeamNL in deze finale. Kevin Jochems had zich met Turbo Z weten te plaatsen, maar verkoop van de hengst naar Mexico betekende dat Jochems niet deel kan nemen.

In de eerste twee onderdelen van de finale krijgen de deelnemers plaatsingspunten. Die worden op vrijdagavond omgerekend naar strafpunten. Daarbij komen de gemaakte strafpunten in de beide manches op zondagmiddag. De combinatie met de minste strafpunten wint de FEI Wereldbeker 2022.

Uitslag 1e onderdeel FEI Wereldbekerfinale springen, snelheid- en wendbaarheid, 1.60m
1. Marin Fuchs (Zwi), Chaplin (v.Verdi), 65.11 sec – 36 pnt
2. Max Kuhner (Oos), Electric Blue F (v.Eldorado van de Zeshoek), 66.19 sec – 34 pnt
3. Conor Swail (Ier), Count Me In (v.Count Grannus), 67.06 sec – 33 pnt
9. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco (v.Cassini II), 68.69 sec. (65.69) – 27 pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Klik hier voor de tussenstand op basis van plaatsingspunten

Foto’s: Harrie Smolders en Monaco (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF