­ Harrie Smolders stijgt naar tweede plaats in Wereldbekerfinale - KNHS

Harrie Smolders stijgt naar tweede plaats in Wereldbekerfinale

Geplaatst op 08 april 2022 in Springen

Harrie Smolders (Lage Mierde) staat na het tweede onderdeel van de FEI Longines Wereldbekerfinale op de tweede plaats in de tussenstand. Dankzij een hele goede vierde plaats in de wedstrijd met barrage op vrijdagmiddag stijgt de ruiter van TeamNL van de negende naar de tweede plaats. “Ik heb al twee dagen voor de aanval gekozen. Ik sta er goed voor. Hopelijk valt het dubbeltje zondag de goede kant op”, is de reactie van Smolders.

“Het was bijna tot in de perfectie als de balk was blijven liggen”, analyseert Harrie Smolders zijn barragerit nuchter. “Monaco ging heel mooi liggen in de barrage. Hij was op de voorlaatste hindernis iets over het hoogste punt heen boven de hindernis en sprong eigenlijk boven op de balk. Nu was dat een kadootje voor McLain Ward, die na mij startte. Maar ik heb hem gevraagd of hij dat zondag aan mij terug wil geven.”

Smolders stelt zich kandidaat voor de wereldbeker. De huidige nummer 11 van de wereldranglijst en nummer 2 in de wereldbekerfinale in 2016 is gemotiveerd. “Ik heb al twee dagen voor de aanval gekozen. Ik sta er goed voor en hopelijk valt het dubbeltje zondag de goede kant op. Maar ik had McLain Ward liever achter mij gehad. Met een paard als Monaco kan ik er voor gaan. Zondag zal het in de moeilijkheid wel omhoog gaan. Het klassement ligt dicht bij elkaar. Om te kunnen winnen zullen we een superdag nodig hebben.”

Smolders was van de zeven in de barrage van het tweede onderdeel van de finale op vrijdagmiddag veruit de snelste, maar op de voorlaatste hindernis viel de balk in het zand. Dat leverde de vierde plaats op in het tweede onderdeel van de wereldbekerfinale, die gewonnen werd door de Amerikaan McLain Ward. Samen met Smolders was de wereldbekerwinnaar uit 2017 de enige foutloze uit de top 10 van donderdag. Daarmee deden beide goede zaken in het klassement, dat nu aangevoerd wordt door Ward. Smolders stijgt naar de tweede plaats. De jonge Brit Harry Charles staat derde voor Martin Fuchs, die op donderdag het eerste onderdeel won.

Slechts zeven van de 32 combinatie wisten in het tweede onderdeel van de FEI Wereldbekerfinale foutloos te blijven over het parcours van de Duitse parcoursontwerper Frank Rothenberger in de Leipziger Messe. Het klassement ging behoorlijk op de kop. “Frank Rothenberger kent de piste in Leipzig door en door. Hij had goed gebouwd, niet heel hoog, met een aantal delicate afstanden zeker naar de laatste hindernis”, vertelt Smolders.

Zondagmiddag zijn de beste 30 combinaties na de twee eerste onderdelen startgerechtigd in de eerste manche. Voor de tweede en beslissende manche van de finale komen dan de hoogstgeplaatste 20 in actie. De plaatsingspunten worden na twee dagen omgezet in strafpunten. De combinatie met de minste strafpunten verovert de wereldbeker.

Ward staat als leider in het tussenklassement op 0 strafpunten. Smolders heeft er 4, wat hetzelfde is als een springfout verschil. Harry Charles en Martin Fuchs volgen Smolders op slechts 1 strafpunt.

Uitslag tweede onderdeel FEI Wereldbekerfinale, 1.60m met barrage
1. McLain Ward (USA), Contagious (v.Contagio), 0 – 0, 44.03 sec
2. Harry Charles (GBR), Romeo 88 (v.Contact van de Heffinck), 0 – 0, 47.14 sec
3. Jack Whitaker (GBR), Valmy de la Lande (v.Mylord Carthago), 0 – 0, 48.66 sec
4. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco (v.Cassini II), 0 – 4, 41.37 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Tussenstand na twee onderdelen
1. McLain Ward (USA), 31 = 36 = 67 pnt, 0 str pnt in de finale
2. Harrie Smolders (Lage Mierde), 27 + 32 = 59 pnt, 4 str pnt in de finale
3. Harry Charles (GBR), 23 + 34 = 57 pnt, 5 str pnt in de finale
4. Martin Fuchs (Zwi), 36 + 20 = 56 pnt, 5 str pnt in de finale
5. Gerrit Nieberg (Dui), 30 + 25 = 55 pnt, 6 str pnt in de finale

Klik hier voor de volledige tussenstand

Foto's: Dirk Caremans (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF