­ Harrie Smolders tweede in Wereldbekerfinale Leipzig - KNHS

Harrie Smolders tweede in Wereldbekerfinale Leipzig

Geplaatst op 10 april 2022 in Springen

Harrie Smolders (Lage Mierde) heeft een topprestatie geleverd door als tweede te eindigen in de Wereldbekerfinale in Leipzig. Met zijn ruin Monaco, die zijn eerste kampioenschap liep, herhaalde Smolders zijn resultaat van 2016 toen hij in Gothenburg tweede werd in de wereldbekerfinale met Emerald. “Ik ben heel tevreden. Dit zal niet Monaco’s laatste kampioenschap zijn”, aldus Smolders. De Zwitser Martin Fuchs won de wereldbeker met de 15-jarige in Nederland gefokte hengst Chaplin.

“Ik ben heel tevreden. Ik wist niet of Monaco ook drie dagen lang een zwaar kampioenschap zou kunnen lopen. Dat is toch anders dan tweede worden in Geneve of Den Bosch. Dit zal niet zijn laatste kampioenschap zijn”, vertelt Smolders in de persconferentie.

“We hadden niet alle geluk”, vertelt Smolders direct na afloop van de beslissende laatste manche voor de camera van FEI-tv. “Ik had iets een passieve afstand naar de steilsprong waar we een fout kregen. We waren iets traag van de grond, raakten de balk ook maar net en hij viel naar beneden. Dit was Monaco’s eerste kampioenschap. Het is een fantastisch resultaat. Monaco was in super vorm de hele week. Het liep niet helemaal voor ons zoals we gehoopt hadden. Ook op vrijdag hadden we wat pech met de fout in de barrage, maar een tweede plaats in de wereldbekerfinale is echt geweldig.”

Het was een super spannende finale over twee manches. Smolders en Monaco, nummer twee in het tussenklassement na donderdag en vrijdag, reden een superieure foutloze eerste omloop. Na de springfout van klassementsleider McLain Ward gingen ze beide met 4 strafpunten de laatste manche in. Hierin bleef Martin Fuchs, de derde stond met 5 strafpunten, foutloos en zette daarmee de druk op Smolders en de Amerikaan. Smolders kreeg een springfout op een steilsprong en moest met 8 strafpunten achter Fuchs aansluiten. Contagious het paard van McLain Ward liep tegen twee fouten aan en ze eindigden de finale met 12 strafpunten op plaats zeven.

Smolders heeft zijn 13-jarige Holsteiner ruin Monaco (Cassini II x Contender) in gezamenlijk bezit met de Evergate Stables van Jennifer Gates, de dochter van Bill Gates. Smolders is trainer van Jennifer, die zelf internationaal amazone is, en rijdt naast Monaco meerdere paarden voor de Evergate Stables. "We werken al meerdere jaren samen. Ik ben ze heel dankbaar. Jennifer en Nayal Nassar zijn geweldige eigenaren. Ze waren vandaag ook hier bij de finale en zijn daar speciaal voor overgekomen." 

Smolders zal met de tweede plaats in de wereldbekerfinale ongetwijfeld een sprong maken op de FEI wereldranglijst waarop hij momenteel 11e en vorige maand nog 10e stond.

Bondscoach Jos Lansink, zelf winnaar van de wereldbeker in 1994 met Libero H, reageert gelaten. “We waren er dichtbij. Het had nog iets beter gekund. Dat is de sport. Harrie heeft heel goed gereden en zijn paard Monaco sprong heel goed. Ik denk dat als Harrie de steilsprong, waar de fout op gemaakt werd, nog een keer aangereden had de fout niet nog een keer gemaakt wordt.”
Het was het eerste kampioenschap in de rol als bondscoach voor TeamNL voor Lansink. “Ja, ik ben wel tevreden hoor.” Smolders en Monaco staan vast op het lijstje van Lansink voor het WK in Herning in augustus? “Monaco krijgt nu een paar weken rust en dan kijken we het verder aan. Harrie is zeker één van de kandidaten”, laat Lansink weten. Over twee weken is het NK Springen in Deurne het volgende belangrijke kampioenschap voor de ruiters van TeamNL en de pupillen van de bondscoach.

De wereldbeker ging naar de Zwitser Martin Fuchs, de winnaar van het eerste onderdeel, die op zondag in beide finale-omlopen foutloos bleef met de KWPN-hengst Chaplin. Jens Fredricson uit Zweden eindigde net als Smolders op een totaal van 8 strafpunten. Omdat de tijd van Smolders en Monaco sneller was eindigde de Zweed op de derde plaats.

Uitslag FEI Longines Wereldbekerfinale Leipzig

1. Martin Fuchs (Zwi) Chaplin (v.Verdi), 5 str pnt
2. Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco (v.Cassini II), 8 str pnt
3. Jens Fredricson (Zwe), Markan Cosmopolit (v.Cohiba), 8 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto's: Dirk Caremans (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF