­ IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm - KNHS

IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm

Geplaatst op 26 november 2022 in Mennen & para

IJsbrand Chardon is vanavond in de Zweedse hoofdstad tweede geworden in de wereldbekerwedstrijd voor vierspannen. Chardon heeft hiermee opnieuw zeven wereldbekerpunten verzameld en staat na vier van de acht kwalificatiewedstrijden met 24 punten tweede in de tussenstand.

De Nederlandse parcoursbouwer Johan Jacobs had in de grote piste van de Friends Arena in Stockholm een selectief parcours gebouwd met daarin twee marathonhindernissen, een brug en op het eind een listige speedbox.

Nieuw paard mee
Omdat IJsbrand Chardon door goede resultaten in Lyon en Maastricht zich al voor de wereldbekerfinale geplaatst heeft, kon hij zich permitteren een nieuw paard mee naar Stockholm te nemen. Hierdoor kon de achtjarige Conversano Carlos in een prachtige ambiance de nodige ervaring op doen. Het pakte goed uit voor de ervaren vierspanrijder, want IJsbrand reed een knappe foutloze eerste omloop, waarmee hij zich net als de Duitser Michael Brauchle en de Australiër Boyd Exell kwalificeerde voor de winning round.

Kostbare fout
In de winning round zette Michael Brauchle als eerste starter zijn concurrenten onder druk door zijn span foutloos rond te sturen in de snelle tijd van 147.74 seconden. IJsbrand tikte op de allereerste doorgang een balletje in het zand, hetgeen hem vier strafseconden opleverde. Door zijn razend scherpe tijd eindigde Chardon op de score van 143.68. Hij bleef daarmee Brauchle voor in het klassement en verhoogde de druk op Boyd Exell. Die hield als laatste starter het hoofd koel en kwam, inclusief een gevallen bal aan het eind van het parcours, over de finish in een eindtijd van 139.74, genoeg voor zijn vierde overwinning van het seizoen.

Rest van het seizoen
De vierspanrijders rijden dit wereldbekerseizoen elk vier kwalificatiewedstrijden. IJsbrand Chardon heeft er nu drie gereden en komt pas weer eind januari aan de start in Leipzig. Over twee weken start het wereldbekerseizoen voor Bram Chardon in Genève. Samen met Koos de Ronde rijdt Bram rondom de kerstdagen ook nog in Londen en Mechelen en sluit zijn kwalificatie af in Leipzig. De finale van het wereldbekerseizoen zal begin februari plaatsvinden in Bordeaux.

Uitslag FEI Wereldbekerwedstrijd Vierspannen Stockholm
1. Boyd Exell (Aus) – 139.74
2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) – 143.68
3. Michael Brauchle (Dui) – 147.74

Stand FEI Wereldbeker Vierspannen na 4 van de 8 kwalificatiewedstrijden
1. Boyd Exell – 30 punten
2. IJsbrand Chardon – 24 punten
3. Koos de Ronde – 12 punten

Klik hier voor de volledige uitslag

IJsbrand Chardon Foto Digishots

Ander Nieuws

  • Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
    Vierspanrijders TeamNL winnen landenwedstrijd Royal Windsor
  • Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
    Chardon, Hammink en Rutjens winnen in Lähden
  • TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg
    TeamNL-menners domineren WB-kwalificatie in Kronenberg