­ Ingmar De Vos herkozen als voorzitter van de FEI - KNHS

Ingmar De Vos herkozen als voorzitter van de FEI

Geplaatst op 14 november 2022

De Belgische Ingmar De Vos is herkozen als voorzitter door de bij de Fédération Equestre Internationale (FEI) aangesloten nationale federaties. De verkiezingen vonden plaats tijdens de hybride Algemene Vergadering van de FEI die zondag in Kaapstad gehouden werd. Voor de nationale federaties die niet in staat waren de vergadering fysiek bij te wonen, was er de mogelijkheid virtueel aanwezig te zijn en hun stem online uit te brengen.

De 59-jarige Belg, die voor een tweede opvolgende keer geen tegenkandidaten had, gaat nu zijn derde en laatste termijn van vier jaar in die eindigt in 2026. De FEI-statuten beperken het mandaat van de voorzitter en bestuursleden tot een maximum van 3 mandaten van 4 jaar. "Ik ben zeer vereerd met het vertrouwen dat u mij geeft om de FEI nog één laatste termijn te leiden", aldus Ingmar De Vos in zijn toespraak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering.

"En, nu ik aan mijn laatste termijn begin als president van de FEI, denk ik veel na over de toekomst. Ik ben vastbesloten om een goede en solide organisatie na te laten waarop mijn opvolger en de gemeenschap in de jaren daarna kunnen voortbouwen.

De Vos, de dertiende president van de FEI sinds de oprichting van de Internationale Federatie in 1921 en de vierde president die ook IOC-lid is, was ook de eerste mannelijke president na drie vrouwelijke presidenten toen hij in 2014 in Bakoe (AZE) voor het eerst als FEI-president werd gekozen.

De Vos, die vanwege zijn ervaring op het gebied van sportmanagement en algemeen bestuur zeer gevraagd is, is tevens lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), lid van drie IOC-commissies (juridische zaken, de commissie voor de gelijkheid van mannen en vrouwen, diversiteit en inclusie, en de coördinatiecommissie Los Angeles 2028), lid van de Raad van de Association of Summer Olympic International Federations (ASOIF), en lid van het Uitvoerend Comité van het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA).

Onder leiding van De Vos heeft de FEI als organisatie in de Olympische beweging een sterk aanzien gekregen dankzij haar duurzaamheidsinitiatieven, het bevorderen van het dierenwelzijn, het ondersteunen van diversiteit en gendergelijkheid, het bevorderen van de jeugdsport en de principes van goed bestuur. De Vos heeft de hippische sportgemeenschap ook geleid in cruciale discussies over belangrijke veranderingen in de Olympische wedstrijdformaten om de sport beter af te stemmen op de doelstellingen en ambities van de Olympische agenda 2020+5.
Sinds zijn aantreden in 2014 introduceerde hij diverse veranderingen in de bestuursstructuren van de internationale organisatie. De FEI maakt tevens deel uit van de top vijf organisaties in de ASOIF International Federation governance review, en stond in 2022 op de eerste plaats in de ranglijst.

Op het FEI Sports Forum 2022 maakte De Vos ook een belofte waar om grooms volledig in de FEI-familie op te nemen, met de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen de FEI en de International Grooms Association.
De Vos kondigde onlangs de oprichting aan van een onafhankelijke commissie voor de ‘ethiek en het welzijn van paarden’, welke als doel heeft een praktisch kader te ontwikkelen om bestaande en mogelijke toekomstige dilemma’s met betrekking tot het gebruik van paarden in de sport bespreekbaar te maken en op te lossen.
"Duurzaamheid en de modernisering van de hippische sport, met het welzijn voor de paarden als eerste prioriteit, zijn mijn belangrijkste doelstellingen voor de komende vier jaar", aldus De Vos. "Om als sport relevant te blijven, moeten we een organisatie hebben die goed uitgerust is om zich aan te passen aan de uitdagingen die op ons afkomen. Door een open en eerlijke dialoog hebben we de toekomst van de hippische sport sedert 1921 vorm kunnen geven. Dit is essentieel en ik kijk ernaar uit om deze dialoog verder te voeren in de komende vier jaar in het belang van de sport."

Bericht (bewerkt door KNHS) en foto: FEI.org

Ander Nieuws

  • Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
    Promotie tot Level 4 (5*) jurylid voor Ineke Jansen
  • Kom je werken bij de KNHS?
    Kom je werken bij de KNHS?
  • Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag
    Kaartverkoop The Dutch Masters start vandaag