­ KNHS Hartog Trophy helpt jeugdruiters met spanning omgaan - KNHS

KNHS Hartog Trophy helpt jeugdruiters met spanning omgaan

Geplaatst op 07 maart 2022 in Springen

Zondag werd de KNHS Hartog Trophy verreden bij het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. Wim Bonhof (wedstrijdring) en Steven Veldhuis (losrijring) waren voor de gelegenheid de coaches die de jeugdruiters beoordeelden. “Een van de voordelen van deze competitie is dat de deelnemers leren omgaan met spanning en de druk dat ze beoordeeld worden”, aldus Veldhuis.

Bij de KNHS Hartog Trophy zijn er bij iedere competitie andere gelegenheidscoaches die de ruiters beoordelen op de houding en zit, de wijze van rijden in het parcours én op het voorterrein. Daarnaast telt ook het aantal strafpunten mee in de totaalscore.

Verstandig gereden
Bij het losrijden stond deze keer springruiter Steven Veldhuis als coach paraat. “Ik heb er vooral op gelet of de ruiters simpel en verstandig losreden. Ik vond dat de meesten goed en heel bewust naar de hindernis reden. Maar als ik een algemeen verbeterpunt op moet noemen, zijn dat de bochten. Zowel naar de hindernis evenals de gewone bochten zouden met betere buiging gereden kunnen worden.”

Leren met spanning omgaan
“Het is met meerdere combinaties die losrijden niet eenvoudig om heel precies individueel te beoordelen, maar de indruk die ik kreeg was dat de meesten met verstand aan het losrijden waren. Er zijn altijd ruiters die naar mijn mening bijvoorbeeld iets te veel losspringen of iets anders zouden kunnen doen, maar het vooruitzicht dat ze in de ring beoordeeld worden daar zie je sommigen ook mee bezig zijn. Als coaches is het interessant om te zien hoe ze met die spanning omgaan. Zo leer je voor eventuele kampioenschappen of ze tegen een bepaalde druk kunnen. De ervaring die ze hier opdoen, daar kunnen ze veel van leren", besluit Veldhuis.

Goed voor elkaar
In de uitslagen van deze competitie waren de coaches het vooral eens over twee jongemannen die de rijderij goed voor elkaar hadden. Bij de Children bezette Jesse Berkers zowel de eerste en de tweede plaats. Net als bij de eerste officiele KNHS Hartog Trophy competitie in Kronenberg stelde Siebe Leemans zijn paarden uitstekend voor. Hij verdiende de eerste en derde plaats bij de Junioren.

Uitslagen Vragender (gebaseerd op plaatsingspunten):

Pony’s
1. Nadege Roosjen, Groenendaal’s Mirra, 85 punten, 2/6 – 44,61
2. Katelijne Philipsen, Orchid’s Paloma, 70 punten, 0/0 – 35,72

Children
1. Jesse Berkers, Kerina, 86,5 punten, 0/0 – 42,72
2. Jesse Berkers, Jack Blue H, 84 punten, 0/0 – 44,29
3. Rens Grootelaar, Lord K, 77 punten, 2/2 – 46,93

Junioren
1. Siebe Leemans, Plopsa Blue Z, 90 punten, 2/0 – 40,45
2. Roelof Dolfijn, Chelsea, 82,5 punten, 0/0 - 38,10
3. Siebe Leemans, Karamella, 80 punten, 0/0 – 42,08

Young Riders
1. Ilse Tolboom, Kornet Uno SG, 85,5 punten, 4/2 – 50,72
2. Emmy Hermsen, Florence, 83 punten, 0/1 – 54,83
3. Ilse Tolboom – Jacquart SG, 73,5 punten, 2/0 – 44,33

Klik hier voor alle uitslagen.
Foto’s dankzij Paardensportcentrum Lichtenvoorde/Wendy Scholten

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF