­ LIVEBLOG HIPPIADE 2022 - Dinsdag 23 AUGUSTUS - KNHS

LIVEBLOG HIPPIADE 2022 - Dinsdag 23 AUGUSTUS

Geplaatst op 23 augustus 2022

Vandaag zijn we van start met de zevende dag van de KNHS Witte Van Moort Hippiade 2022! We kijken vandaag naar de menners. Zij gaan van start in de vaardigheid klasse L/M/Z/ZZ tweespan paarden. Verder zien we vandaag de diversiteit van de mensport in enkelspan en tweespannen paarden en pony's in dressuur een vaardigheid. Het belooft weer een prachtige dag te worden en we wensen alle deelnemers en paarden veel succes en plezier!

Deel jouw Hippiadefoto’s met ons met #hippiade2022

Bekijk hier de startlijsten en uitslagen.
We zien alle supporters graag tijdens de Hippiade in Ermelo! Ben je niet in de gelegenheid om te komen kijken? In onze Hippiade Liveblog lees je alles over de kampioenen. Op www.clipmyhorse.tv worden geselecteerde ringen op klein scherm gratis live uitgezonden.

19.58 uur: Hatro District Cup

Met alleen al vijf kampioenen verzameld op het podium kon KNHS mendistrict Oost zich opnieuw tot beste district van ons land laten huldigen. Zij verdienden met recht de Hatro District Cup, die dit jaar voor het laatst onder deze naam werd uitgereikt vanwege het overlijden van naamgever Bert van de Hatert. Na afloop stonden Anjelies van Vliet en Klazien Kleermaker, twee trotse bestuursleden van het winnende district ons te woord: “Als we zo kijken naar de namen van de winnaars op de cup is het achter elkaar de zevende keer op rij dat we deze winnen. Een aantal goede rijders deed niet eens mee, maar we zijn een groot district met veel rijders en onze selectie is wat breder dan die van West en Zuid. District Noord zit ons wel op de hielen. Die zie je groeien, maar voorlopig hebben wij de beste menners!”

Foto: Podium Hatro District Cup

19.55 uur: Paskal de Graaf winnaar Enkelspan paarden vaardigheid klasse M sponsored by Hartog

“Als je als eerste in de barrage bent, dan heb je een keuze: alles of niks”, vertelt Paskal de Graaf, die met Lolane-V de klasse M paarden vaardigheid wint op de Hippiade mennen. “Ik dacht we gaan er goed in. Hij pakte lekker aan en liep lekker door. Normaal neem ik iets terug voor een poortje, maar nu dacht ik doorgalopperen. Alles bleef wonder boven wonder liggen. Dit is onze eerste titel. Lolane-V is nu zes jaar oud en loopt nu twee jaar in tuig. Hij doet het hartstikke goed. Het is een tuiger van Vulcano uit een Patijn-merrie. Dat kun je wel merken, als de muziek aangaat dan gaan gelijk de oortjes erop. Hij blijft enthousiast. Het liefst rijd ik samengestelde menwedstrijden. Lolane-V moet een hoop zien en daarom dacht ik dan moeten we hier maar heen. We waren hier vandaag om ervaring op te doen. De dressuur liep niet helemaal zoals het moest, maar ik was zelf wel tevreden. Als je het dan zo af kunt sluiten met een medaille is dat gewoon super. Een ervaring rijker en een medaille op zak.”

Foto: Paskal de Graaf met Lolane-V

1. Paskal de Graaf met Lolane-V, 0/148,84 0/72,89 MN
2. Marco Delfgou met Zanzibar, 0/146,95 0/76,1MW
3. Albert Hooyer met Byoux, 137,39 0/76,23 MO

19.50 uur: René Markerink aan kop bij Enkelspan paarden vaardigheid klasse Z sponsored by Hartog

Stilstaan is een probleem voor Fabio van René Markerink tijdens de huldiging als kampioenen vaardigheid in de klasse Z. “Fabio gaat door het vuur. Ook in deze warmte blijft hij doorlopen. Daarom is de marathon ook zo mooi met hem. Met de vaardigheid is hij inmiddels ook alweer Z, al was dit pas zijn derde wedstrijd. Ik ben helemaal blij met deze prestatie. Samengesteld zijn we nu halverwege de klasse M. Dat gaat met hollen en stilstaan. De dressuur is nog wat lastig om de ontspanning te krijgen. In de vaardigheid en de marathon is Fabio echt top. Heerlijk om te rijden. Ook in de barrage was Fabio vandaag heel goed voorwaarts. Mijn instructeur Ilona van der Tuin zei ga maar draven, maar ik besloot toch om te galopperen”, vertelt René die werkt als projectmanager bij Eriks in Alkmaar en Amsterdam. 

Foto: René Markerink

 1. Rene Markerink met Fabio, 0/143,44 0/85,1 MW
 2. Peter Zeegers met Canita, 0/135,98 3/82,99 MZ
 3. Rini Vrijhof met Nina, 3/133,56 MO

19.30 uur: Ranita Jansen wint Enkelspan pony's vaardigheid klasse Z sponsored by Witte van Moort 

Met een razendsnelle ereronde liet Ranita Jansen zien waarom ze ook in de barrage de snelste was in de barrage met haar pony Tiësto in de klasse Z vaardigheid.   

“Hij heeft nog genoeg energie over. Morgen mag hij ook weer gewoon aan het werk”, lacht Ranita. “Tiesto loopt nu twee jaar voor de kar. Vorig jaar waren we achtste in het L en nu eerste in het Z. Ja het gaat snel, maar dit is pas zijn vierde wedstrijd in het Z.”  

Wat vindt Ranita (18) zo mooi aan het mennen. “Paardensport is sowieso hartstikke mooi. Met mennen kan je lekker hard en je wordt er wat minder moe van dan onder het zadel. Ik werk op een handelstal en rijdt daar de paarden en pony’s ook onder het zadel.” 1. Ranita Jansen met Tiësto (Mendistrict Oost) 0/123,04 0/75,29  
2. Yvonne Roman met Lars (Mendistrict Oost) 0/139,58 0/77,86  
3. Geert van Dijk met Woldberg's Passadena (Mendistrict Oost) 0/141,54 0/78,82
 

19.20 uur: Leon Vorenholt kampioen ZZ Vaardigheid enkelspan pony's sponsored by Witte Van Moort 

Leon Vorenholt uit Roden en zijn pony Mephisto LV stapten reden een scherpe en snelle barrage in de klasse ZZ. Leon stapte van de wagen en hield zijn zenuwen amper de baas. De ontlading kwam toen hij in de gaten had dat het goud voor hem was. “Mephisto LV is een Shetlander maal Dartmoor. Hij zoekt zelf het midden van de poortjes op. Ik hoef alleen maar te sturen en hij redt zich.Toen ik twaalf jaar heb ik hem van mijn ouders gekregen. We hadden gelijk een klik. In was in 2015 al kampioen, in 2017 vierde, vorig jaar derde en nu eerste. Geweldig. Alles komt op zijn plek dit jaar. We waren ook al districtskampioen in Noord.”  

Leon heeft naast mennen nog een passie. “Ik zit bij de vrijwillige brandweer en ik werk op een manege in Marum. Ik heb men ook dubbelspan Welshjes.” 

Foto: Leon Vorenholt met Mevisto Lv

1. Leon Vorenholt met Mevisto Lv (Mendistrict Noord) 0/133,26/0/78,43 
2. Onne Verheul met Miracle's Easy Ysabella (Mendistrict Oost) 0/137,89/0/85,19 
3. Willemien Odink met Odinkie Toys Moonlight (Mendistrict Noord) 0/131,54/3/77,78 

 

17.27 uur: Kelly Bellefroid kampioen Tweespan pony's Klasse B/L sponsored by Eskadron

Kelly Bellefroid had er een lange trip voor over om deel te nemen aan de Hippiade. Maar niet voor niks. Samen met Luuk en Boyke won ze de titel in de klasse B. Bellefroid: “We hebben nog niet zo heel veel wedstrijdervaring. Ik ben zonder verwachtingen gekomen en dan toch hier winnen. Geweldig. Ik kom helemaal uit Zuid-Limburg en net als de pony's hebben we hier overnacht. Mijn pony's lopen nog maar een paar jaar in het span. Eerst reden we vooral recreatief en we zijn nog niet zolang bezig met de wedstrijdsport. Dit smaakt dus naar meer!” 

 1. Kelly Bellefroid met Luuk, Boyke 68.042 MZ
 2. Daniella Smit met HSP Dinky, HSP Dannah 66.792 MN
 3. Esther Budde met Zuidhoeve's Henzel, Matcho 65.417 MO17.25 uur: Ito Werkman kampioen Tweespan paarden klasse B/L/ZZ sponsored by Agradi 

Ito Werkman mag zich voor het derde achtereenvolgende jaar KNHS-kampioen Tweespan paarden klasse B/L/ZZ in handicap noemen. Ook in 2019 en 2021 (in 2020 was er vanwege corona geen Hippiade) mocht Werkman op het hoogste podium plaatsnemen. Het is vandaag dubbel feest, want zijn dochter en tevens groom, is jarig. “Ik heb drie dochters. De jongste was in 2019 mee. In 2021 mijn oudste dochter en tevens mijn vaste groom. Ik zei tegen mijn jarige dochter nu ga jij mee! Dat leverde wederom een mooi resultaat op voor Ito Werkman die met een score van 69,125% de concurrentie voor bleef. “Mijn paarden Marjet en Sofie N liepen heel fijn. Het was warm en mijn collega menner en vriend Udo de Haan reed ontzettend sterk. Ik moest in de tweede proef er dus echt meer aan rijden om boven Udo uit te komen. Dat is gelukt.” Is er nog voldoende uitdaging voor Werkman na driemaal achter elkaar kampioen te zijn geworden? “Vorig jaar werd mij die vraag ook gesteld en toen zei ik dat ik 75% wilde rijden. Dat is helaas niet gelukt deze keer, maar het resultaat is er niet minder om! We zijn dik tevreden en blij”

 1. Ito Werkman met Marjet, Sofie N 69.125 Mendistrict Noord
 2. Udo De Haan met HSP Milan, HSP Markant 68.667 Mendistrict Noord
 3. Harry Streutker met Topspeed Damian, Ra'Id JW 64.167 Mendistrict Noord17.22 uur: Jan Beijeman kampioen Enkelspan paard klasse M sponsored by Witte van Moort  

Voor Jan Bijeman was de winst in de categorie M Enkelspan paard weer een mooie terugkomst. In het verleden is Jan ook al eens kampioen geweest in de categorie M, Z en ZZ. Maar door corona had hij al drie jaar niet meer gereden, dus hij is erg blij met het goud. Bescheiden vertelt de kersverse kampioen: “dat het leuk is om nog aansluiting te hebben bij de top”. Zijn voorbereiding was met Iareska, het paard van Shana de Groot, niet anders dan bij andere Hippiades. Veel trainen en een goede focus hebben wederom geleid tot een plaats op het hoogste podium en een mooie poetskoffer van hoofdsponsor Witte van Moort. 

 1. Jan Bijeman met Iareska 69.292 Mendistrict West
 2. Wim Ter Hedde met Pablo 67.875 Mendistrict Noord
 3. Ria Hettinga met Stal Hettinga's Allure 67.125 Mendistrict Noord

17.20 uur: Ymke Slump kampioen Enkelspan paard klasse B sponsored by Pavo  

“Ik ben heel blij, vandaag is een dikke tien!”, juicht de trotse Ymke Slump van der Spoel. “Iron Lady was best wat gespannen, met name in de eerste proef. Gelukkig ging het in de tweede proef een stuk beter.” Het is pas haar tweede wedstrijd met Iron Lady en al direct pakken ze de kampioenstitel in het B enkelspan paarden. Een gouden combinatie dus! Op de vraag hoe ze Iron Lady traint geeft Slump aan dat ze vooral veel aandacht heeft voor de basis. “Ik rijd Iron Lady voor de wagen, maar ook onder het zadel. Hierdoor is onze training altijd erg afwisselend en dat werkt voor ons heel erg fijn.” 

 

 1. Ymke Slump - van der Spoel met Iron Lady 67.542 Mendistrict Oost
 2. Marjet Westerhoff – Feunekes met Merlijn 67.375 Mendistrict Noord
 3. Ronald Beuving met Nozem B 65.125 Mendistrict Noord

 

17.18 uur: Melanie van de Bunte kampioen Tweespan pony's klasse M/Z/ZZ sponsored by Horseware  

Ze ging van de ene prijsuitreiking naar de andere en mocht na zilver in het enkelspan vaardigheid (klasse M) en zilver in het enkelspan dressuur (klasse M) ook nog opdraven voor goud bij het tweespan dressuur klasse ZZ. Melanie van de Bunt grossierde aldus in eremetaal met haar pony's en zegt daarover: “Ik had mijn jongste pony Storm bij me. Hij loopt nu een maandje of vier samen in het tweespan in het ZZ en deed het hartstikke goed. Ik ben trots op hem en heel tevreden. De vaardigheid heb ik ook met Tumtum gereden en dat was gewoon leuk. In de barrage volop gas en er voor gaan. Het was wel een heftig programma vandaag, ook voor de pony's. Ik ben blij als ik dadelijk met de beentjes omhoog kan en de pony's weer lekker in de wei staan.” 

 1. Melanie van de Bunte met Storm, Tumtum 68.917 Mendistrict Oost
 2. Jeannette Rijpkema met Vikarien’s Coldplay, 't Koetshuis Hamish 64.709 Mendistrict Noord
 3. Irma Teunissen met Saga, Carlos 62.792 Mendistrict Zuid

 

17.12 uur: Pieter Versteege met manegepony Amigo Kampioen Enkelspan pony klasse M sponsored by Koopmans Geluid

Pieter Versteege en zijn pony Amigo is één van de weinige combinaties die vandaag een score boven de 70% behaalde. Een prestatie van formaat op deze warme Hippiadedag. “Het ging erg lekker vandaag, we hadden ook een goede voorbereiding, dus dat zorgt voor een goed resultaat.”, aldus Versteege. “Ik en mijn familie hebben een manege in Hillegom. Amigo is één van onze manegepony’s en loopt ook onder het zadel mee in de manegelessen. Daarnaast train ik hem 1 a 2 keer per week voor de wagen. Het is daarom voor ons gezin extra leuk om dit kampioenschap te winnen met een manegepony.” Op de vraag of Amigo populair is bij de kinderen die op de manege rijden wordt bevestigend geantwoord. “Vorig jaar werden we Rayon kampioen en vierde op de Hippiade in de klasse B. Dat droeg al bij aan zijn populariteit. Dit wordt na vandaag natuurlijk alleen maar groter!”

 1. Pieter Versteege met Amigo 1387 70.084 Mendistrict West
 2. Melanie van de Bunt met Zuidhoeve's Henzel 69.375 MO Mendistrict Oost
 3. Ellen Wijdenes met Wrentnall Red Fox 67.959 Mendistrict West

 

17.11 uur: Marianne Wijdenes kampioen Enkelspan pony klasse L sponsored by Witte van Moort  

Marianne Wijdenes was met Wrentnall Red Fox de Hippiade Kampioen van vorig jaar. Ze kwam dus vandaag met een doel: de kampioenstitel verdedigen. Ze is erg blij dat het weer gelukt is, ook met dezelfde pony. Wrenthall Red Fox is eigenlijk van haar zus Ellen Wijdenes, die een bronzen medaille in het M heeft bemachtigd. Ze trainen normaal gesproken veel buiten in het bos, maar in de aanloop van de Hippiade heeft het duo veel proefgericht geoefend. Met resultaat, want deze tweemalig Hippiade kampioen gaat met twee welverdiende medailles naar huis.  

 

 1. Marianne Wijdenes met Wrentnall Red Fox 69.042  Mendistrict Noord
 2. Jeannette Rijpkema met Vikarien’s Coldplay 66.834 Mendistrict Noord
 3. Johan van Veluw met Joly 66.750  Mendistrict Oost

 

17.06 uur: Oniek van Olst kampioen Enkelspan pony klasse B sponsored by Horseware

Met positieve energie van Hongarije naar Ermelo 
Oniek van Olst zegevierde met Shyra Silver Shadow in de klasse B bij de pony's. Van Olst rolde daarmee van het ene feest in het andere. Ze vertelt: “Ik ben gisteren pas teruggekomen uit Hongarije. Daar heeft mijn broer Jorn op het EK jeugd een gouden medaille gewonnen bij het tweespan pony's. Dat was al super en met die positieve energie zijn we hierheen gekomen. Daar goud en dan maak ik het hier zelf af. Ik moest als eerste starten en had er eigenlijk een zwaar hoofd in, maar de proef liep fijn. De tweede proef ging iets minder. Het was warmer en mijn pony had ook al de vaardigheid gelopen. Maar ik klaag niet en ben juist heel tevreden, ook gezien de voorbereiding.” 

 1. Oniek van Olst met Shyra Silver Shadow 68.292 MO
 2. Patrick Wormgoor met Newchallenge Rhoswen 68.000 MO
 3. Annika van den Hout met Loki 65.000 MZ

 

17.05 uur: Hans Ouwersloot kampioen Enkelspanpaard klasse ZZ sponsored by Pikeur  

Hans Ouwersloot is samen met zijn paard Coco Hippiade Kampioen geworden in de hoogste dressuurcategorie. Coco is een paard met twee gezichten. Deze 15-jarige Gelderse x Fries was voor de ring niet persé fijn te rijden, omdat Coco leek te denken dat hij op een tuigpaardenwedstrijd was.  Aan Hans de taak om hem wat rustiger te krijgen, door wat oefeningen te doen en naar ontspanning te rijden. Als hij eenmaal in de ring is, gaat de knop om. Coco is dan aan het werk en wist met een puntentotaal van 66.709  regelrecht naar de gouden medaille toe te rijden. 

 1. Hans Ouwersloot met Coco 66.709 Mendistrict Oost
 2. Mirjam Vinke – Deen met Evers 66.375 Mendistrict West
 3. Paul Versluis met Bombarie 65.459 Mendistrict Noord

 

17.03 uur: Cindy Benschop kampioen Enkelspan paard klasse L sponsored by HORKA

 1. Cindy Benschop met Liberty 68.042 Mendistrict West
 2. Ingmar Veneman met Siglavy Linada 67.417 Mendistrict Noord
 3. Ria Hettinga met Wybe VW 66.667 Mendistrict Noord

17.02 uur: Tonnie Cazemier kampioen Enkelspan pony klasse ZZ sponsored by Hartog 

Tonnie Cazemier mocht zich laten kronen tot winnaar in de klasse ZZ bij de enkelspan pony's. Het duo maakte het nog spannend in de tweede proef, maar behaalde alsnog nipt de meest begeerde plek. De kersverse kampioen reageert met: “Ik vond zelf eigenlijk mijn tweede proef nog fijner dan de eerste. Het kan gebeuren dat dit in de uitslag niet terugkomt en het is natuurlijk mooi dat het spannend is op een kampioenschap. Ik heb zelf fijn kunnen rijden met Ranst Coca Cola. Het viel eigenlijk allemaal mooi op zijn plek. Het is een gekeurde hengst, die ik voor iemand anders rijd. Hij heeft het hele jaar al goed gepresteerd, heeft net zijn eerste internationale wedstrijd gelopen en dit is een prachtige afsluiter van het seizoen!”   

 

 1. Tonnie Cazemier met Rans Coca Cola 65.875 Mendistrict Noord
 2. Klazien Kleermaker met Fleur 65.792 Mendistrict Oost
 3. Hette Jellema met Vrijzicht`s Angel 63.709 Mendistrict Noord

17.00 uur: Daisy Kempenaar kampioen Enkelspan pony klasse Z sponsored by HORKA

Bij winnaar Daisy Kempenaar-Kol komen direct na de prijsuitreiking de emoties los. Ze laat haar tranen de vrije loop, en niet voor niks, zo blijkt uit haar verhaal. Ze vertelt: “Het is al een klein wonder dat ik hier sta met Daya. We hebben in november een ernstig ongeluk gehad met de trailer. Ze heeft de hele winter moeten revalideren, begon in het voorjaar weer te lopen en het districtskampioenschap was pas onze eerste wedstrijd. Ik moet sowieso mijn trainster Milou Huisman bedanken. Zij heeft me ons enorm geholpen. Ik ben zo blij dat ze weer terug is en dat ik weer met haar kan rijden! De trailer gaat ze echter niet meer op. We huren nu een vrachtwagen en wonen gelukkig in de buurt, anders was ik hier niet naartoe gegaan. Ik merk wel dat ze er nog niet helemaal is en nog wat kracht mist. We zitten nog niet aan onze top. Ik weet dat er nog veel meer in zit. Drie jaar geleden voor de corona waren we al kampioen in de klasse M. Het is zo’n fijne pony! 

  

 1. Daisy Kempenaar – Kol met Daya 65.167 Mendistrict Oost
 2. Carla Denissen met Orlando 64.084 Mendistrict Zuid
 3. Hindriëtta Lamein met Kastanjehof Jip 63.709 Mendistrict Noord

16.58 uur: Renate Roling kampioen Enkelspan paard klasse Z sponsored by Hartog  

Op de vraag hoe het voelt om op het erepodium te mogen staan is het antwoord van Renate in één woord: “Gaaf!” Ze is zichtbaar overweldigend door het fantastische resultaat wat zij en Oukje fan it Hiem hebben neergezet. Renate en haar zus Laura hebben Oukje gekocht toen ze net beleerd was. Ze was zadelmak en Renate was eigenlijk helemaal niet van plan om met haar te gaan mennen. Toen de gelegenheid zich voordeed hebben ze het toch geprobeerd. Oukje was heel erg op stem getraind, waardoor het voor Renate opstappen en wegrijden was. In drie jaar tijd is de toen nog groene combinatie uitgegroeid tot een gouden Hippiade Kampioen. Vol trots stapt Renate met haar Hartog ereprijs van het podium af. “Daar gaat Oukje vanavond al van genieten!” 

 1. Renate Roling met Oukje fan it Hiem DL 68.500 Mendistrict West
 2. Judith Olsman – Hans met Gentle 67.958 Mendistrict Oost
 3. Saskia Van Heesch met Sir Dartano 66.167 Mendistrict Zuid

 

16.40 uur: Larissa Reints wint Vaardigheid klasse M enkelspan pony's sponsored by Witte van Moort

Larissa Reints mag zich een jaar lang Hippiadekampioen in de klasse M enkelspan pony's noemen. Zij knalde als laatste starter in de barrage naar de winnende tijd en bracht deze rubriek zo naar een gewenste climax. Larissa reageert direct na haar prestatie en zegt: “We gingen echt vol gas! Ik moest er echt voor gaan, maar heb wel volgens eigen plan gereden en niet gekeken naar het resultaat van mijn voorgangers. Vorig jaar waren we al kampioen in de klasse L enkelspan en twee weken geleden hebben we in Wierden brons gehaald, maar dat was met Verdi en Ravel op het NK samengesteld. Voor de Hippiade hebben we ze gesplitst en heeft mijn zusje Marit met Ravel deelgenomen. 

 

Foto: Larissa Reints

1. Larissa Reints met Verdi (Mendistrict Oost) 0/129,04/0/70,93 
2. Melanie van de Bunt met Tumtum (Mendistrict Oost) 0/132,31/0/73,41 
3. Henny Verspeek met Liras (Mendistrict West) 0/144,77/0/84,72 

 

16.15 uur: Imke van Kerkhof aan kop bij Vaardigheid enkelspan paarden klasse L sponsored by Witte van Moort

Imke van Kerkhof was met haar paard Vlek (Jonker x Waterman) de overtuigende winnaar van de klasse L vaardigheid. Ze was van de twee in de barrage de enige foutloze. De tranen vloeiden rijkelijk bij de 19-jarige studente. “Het is al zo lang een droom om goud en de sjerp te winnen. Gewoon niet normaal. Vorig jaar won ik zilver met het tweespan. Het andere paard is met pensioen, die is 23. Vlek is nu 22 en die is nog topfit. Vaardigheid vinden we het allerleukste. Dus we gaan samen nog wel een tijdje door.” 


Foto: Imke van Kerkhof met Vlek  door Digishots

1. Imke van Kerkhof met Vlek (Mendistrict Oost) 0/137,74/0/70,82
2. John Smeets met Danu (Mendistrict Zuid) 0/140,15/3/71,38
3. Denise van den Brink met Super Star 0,3/149,56 

16.10 uur: Ischa Vink kampioen Vaardigheid klasse M/Z/ZZ tweespan pony's (ingesloten barrage) sponsored by Pikeur 

De gouden medaille in de klasse Vaardigheid klasse M/Z/ZZ tweespan pony's is voor Ischa Vink met Sam en Storm!
Lest best ging op voor Ischa Vink. Hij snelde met zijn witte toppony's Sam en Storm dankzij een foutloze barrage naar de zege in de gecombineerde vaardigheidsklasse M/Z. De enige Z-combinatie van het veld had voorkennis als laatste starter, maar dat was naar eigen zeggen geen voordeel. Vink: “Nee, zo heb ik dat niet ervaren. Het leverde extra druk op. Ik heb op routine mijn rondje gereden. We zaten in de juiste flow, bleven tempo rijden en hebben het parcours poortje voor poortje benaderd. Wat ons geheim was? (lachend) Een week lang niet trainen! Mijn zusje en vader hebben de pony's vorige week overgenomen, aangezien ik op het EK jeugdmennen in Hongarije was als groom van Anouk de Haas. Gelukkig pakte het super uit. Dit is onze tweede Hippiadetitel. Met dit tweespan heb ik in 2019 ook de klasse L gewonnen.”  

 

Foto: Ischa Vink met Sam en Storm

1. Ischa Vink met Sam en Storm (Mendistrict Oost) 0/136,36/0/84,44
2. Annemarie Kuenen met Hanneke en Janneke (Mendistrict Zuid) 0/144,67/0/94,74 
3. Lindsay Landman met Filia van de Langewiek, Joppe van de Langewiek (Mendistrict West) 0/134,36/3/81,22

14.00 uur: De finales van het mennen dressuur zijn van start!

Op het dressuurterrein zijn de eerste deelnemers in de finale voor de dressuur gestart. Over ongeveer 2,5 uur huldigen we de kampioenen op MedalPlaza. Succes allemaal! 

13.50 uur: Parcoursbouwer Govert de Koning geeft uitleg  

Parcoursbouwer Govert de Koning is in ring 1 verantwoordelijk voor het ontwerp van de vaardigheidsproef. Voor niet ingewijden in de mensport legt hij het verschil tussen de verschillende klassen uit. “Vanochtend zijn we begonnen met de klasse tweespan paarden. Daarbij zat ook de klasse L. In die klasse kan dan een ander parcours opgesteld worden waarin de lijnen van het vaardigheidsparcours wat makkelijker zijn. Er kunnen dan ook andere kegels in gezet worden voor de klasse L. Vanmiddag staat er een parcours voor de klassen M, Z en ZZ enkelspan. Het parcours is dan hetzelfde, met exact dezelfde lijnen en dezelfde positie van de kegels. Daar schuif je niet mee. Bij het mennen wordt er maar één keer parcours verkend. Dat maakt het wat lastiger. Dan moet het parcours staan voor alle deelnemers. In het reglement staat opgenomen dat wanneer er veranderingen aan het parcours zijn, de deelnemers anderhalf uur de tijd moeten hebben om te verkennen. Dat gaat natuurlijk niet in het programma. De spoorbreedte (de ruimte tussen de kegels en het rijtuig, red.) en de toegestane snelheid verschillen per klasse. Hoe hoger de klasse des te kleiner de spoorbreedte en des te sneller de toegestane tijd is. In het parcours staan ook meervoudige hindernissen. Ik vind het het mooist als in een wedstrijd als deze er vijfentwintig procent van het aantal deelnemers barrage rijdt. Daar probeer ik dan ook naar te bouwen.” 

 

Foto: Parcoursbouwer Govert de Koning

13.40 uur: Reno ten Hoeve gehuldigd als kampioen Vaardigheid tweespan pony's klasse L sponsored by Pavo 

Reno ten Hoeve pakt met Lady Silver Star en Miss Goldstar het goud in de Vaardigheid tweespan pony's klasse L. 

Met drie andere dubbel nullers als grootste concurrenten wist de pas veertienjarige Reno ten Hoeve uiteindelijk aan het langste eind te trekken in deze rubriek. Een breed lachende winnaar vertelt over zijn span: Ik heb deze twee pony's nu pas een half jaar samen in het span. Het zijn moeder en dochter. Moeder, de schimmelmerrie, is wel de kracht van deze twee. Zij kent het spelletje als geen ander. Wanneer de bel gaat, zet ze de oortjes erop, gaat ze ervoor en is ze eigenlijk niet te stoppen. Haar dochter volgt haar en dat pakt super uit. Dit is mijn derde Hippiade en de eerste keer dat ik hier win.” Terwijl moeder Lady Silver Star het goede voorbeeld geeft aan dochter Miss Goldstar kunnen we hetzelfde zeggen van zoon Reno en vader Henri, die als groom achterop zit. Een trotse Henri: “Zelf ben ik drie keer kampioen op de Hippiade geworden en heel mooi dat het nu Reno lukt.”

 

Foto: Reno ten Hoeve Lady Silver Star, Miss Goldstar door Digishots

1. Reno ten Hoeve Lady Silver Star, Miss Goldstar (Mendistrict Noord) 0/138,48/0/66,3
2. Nathalie Ruardy met Roosje, Charlie (Mendistrict Noord) 0/132,24/0/67
3. Kimberley Langezaal met Omega Casanova Lights the Sky, Blitz (Mendistrict West) 0/140,67/0/68,76

12.00 uur: Ruud Donker aan kop bij Vaardigheid klasse L pony's sponsored by Hartog 

In de vaardigheid klasse L pony’s ging het goud en een zak lucerne van rubrieksponsor Hartog naar Ruud Donker met Olfreeda.   

“Niet verwacht dat Olfreeda het zo goed zou doen”, is de reactie van Ruud Donker na de huldiging. “De tijd stond best snel. Voor mij waren er al een paar hele goede geweest, maar Olfreeda stuurde super. Ze was lekker voorwaarts. Toen ze begon met galopperen deed ze het helemaal geweldig. Het ging helemaal vloeiend.”  

Foto: Ruud Donker met Olfreeda (Fotocredit: Digishots)

1. Ruud Donker met Olfreeda (Mendistrict Oost) 0/128,41 0/64,11 
2. Joris Lauwers met Casanova Tg (Mendistrict Zuid) 0/132,58 0/64,37 
3. Kees Kroon met Elcon His Majesty (Mendistrict Westen) 0/142,56 0/70,32

10.40 uur: Geen KNHS Witte Van Moort Hippiade Mennen zonder sponsors! 
Wij zijn ontzettend dankbaar voor alle sponsors die de KNHS Witte Van Moort Hippiade 2022 mogelijk maken! Een dikke dank je wel voor: 
Witte Van Moort
Horka
Agradi
Hartog
Pikeur
Horseware
Eskadron
Koopmans Geluid9.50 uur: Sabine van der Bellen wint Vaardigheid enkelspan pony's sulky L/M/Z/ZZ sponsored by Agradi

Sabine van der Bellen met Vaderhoeve's Femur is gehuldigd in de klasse Vaardigheid enkelspan pony's sulky L/M/Z/ZZ.

Laatste starter Sabine van der Bellen maakte het nog spannend in de sulkyklasse pony’s door een barrage af te dwingen. De menner uit Eemnes moest sneller zijn dan Anouk Mersman met Leona om het goud op de Witte van Moort Hippiade mennen te winnen. Dat lukte. Brons ging naar Jolanda Verhoeven die met haar pony Djingo, het basisparcours vaardigheid met een tijdfout afsloot.  

Proficiat!

 

Foto: Sabine van der Bellen met Vaderhoeve's Femur (Fotocredit: Digishots)

1. Sabine van der Bellen met Vaderhoeve's Femur (Mendistrict West) 0/60,65 
2. Anouk Mersman met Leona (Mendistrict Noord) 0/65,18 
3. Jolanda Verhoeven met Djingo (Mendistrict Noord) 3/69,34

09.15 uur: De eerste kampioenen zijn gehuldigd!

Harry Streutker kampioen Vaardigheid L/M tweespan paarden sponsored by Horka
Harry Streutker is kampioen Vaardigheid L/M tweespan paarden met zijn paarden Topspeed Damian en Ra'ld JW. 

Harry Streutker: "Ik ben zeer blij met deze titel. Ik heb vaker hier gewonnen, ook bij de dressuur, maar dit blijft mooi. Bijzonder is dat het is gelukt met een tamelijk nieuw span, nog onervaren samen in het tweespan."

Op de tweede plaats eindigde Jan Geerse met zijn tweespan Carbo en Butt. 
Van harte gefeliciteerd!

 

Foto: Harry Streutker met Topspeed Damian en Ra'ld JW

1. Harry Streutker met Topspeed Damian en Ra'ld JW - Mendistrict Noord
2. Jan Geerse met zijn tweespan Carbo en Butt - Mendistrict Oost

 

08.40 uur: De baan ligt er klaar voor, we kunnen van start!

Ander Nieuws

 • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
 • TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
  TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
 • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen