­ Maikel van der Vleuten derde in vijfsterren Grote Prijs van Doha - KNHS

Maikel van der Vleuten derde in vijfsterren Grote Prijs van Doha

Geplaatst op 27 februari 2022 in Springen

Maikel van der Vleuten is met zijn ruin Beauville Z derde geworden in de vijfsterren Grote Prijs op het prachtige Al Shaqab-complex in Doha. De bronzen medaillewinnaars van Tokio moesten alleen Marcus Ehning en Evelina Tovek voor laten gaan. Harrie Smolders en Jur Vrieling plaatsen zich in de barrage op de plaatsen vier en zes. Een topprestatie van de ruiters van TeamNL.

Met ruim 400.000 euro aan prijzengeld is de vijfsterren Grote Prijs van Al Shaqab in Doha een van de klassiekers van de springsport aan het worden. De wedstrijd is een opmaat voor de eerste ronde van de Global Champions Tour die volgende week in Doha van start gaat. Een groot deel van de wereldtop was dan ook naar Quatar afgereisd voor deze tour in de woestijn.

De Italiaanse parcoursbouwer Uliano Vezzani kreeg in de eerste omloop met hindernissen op een hoogte van 1.60m achttien combinaties die alle balken in de lepels lieten. In de tweede omloop bleven er wederom zes zonder strafpunten. Die moesten het in een barrage uitvechten om de prijzenpot te verdelen. Daaronder de Nederlanders Vrieling, Smoders en Van der Vleuten.
Jur Vrieling ging als eerste van start in de barrage met zijn tienjarige, goed springende schimmel Long John Silver 3. Een springfout van de betrekkelijke nieuwe combinatie betekende plaats 6 in de eindstand.
Harrie Smolders deed daarna een poging met de spectaculair en met veel kracht en macht springende vosruin Bingo de Parc. Smolders reed niet op volle snelheid, maar bleef wel foutloos wat finaal plaats vier opleverde. Daarna was het de beurt aan Maikel van der Vleuten en de snelle en voorzichtige Beauville Z. De tijd was inderdaad sneller dan Smolders en daarmee nestelde hij zich bovenaan het klassement.
De Duitse topruiter Marcus Ehning maakte aan het begin van zijn barragerit een snelle wending die hem de overwinning opleverde met Stargold. De Zweedse Evelina Tovek was net een fractie sneller dan Van der Vleuten die naar plek drie werd verwezen. Grote favoriet en laatster starter Henrik van Eckermann kreeg een springfout en werd vijfde.

De resultaten in Doha zijn een mooie opmaat voor de Nederlandse springruiters aan het begin van dit seizoen waar het WK in augustus in Herning een belangrijk doel is.

Uitslag CSI5* Al Shaqab Doha, 1.60m
1. Marcus Ehning (Dui), Stargold (v.Stakkato Gold), 0 – 0 – 0, 33.98 sec
2. Evelina Tovek (Zwe), Winnetou de la Hamenta Z (v.Winningmood), 0 – 0 – 0, 36.51 sec
3. Maikel van der Vleuten (Someren), Beauville Z (v.Bustique), 0 – 0 – 0, 36.73 sec
4. Harrie Smolders (Lage Mierde), Bingo du Parc (v.Mylord Carthago), 0 – 0 – 0, 38.25 sec
6. Jur Vrieling (Holwierde), Long John Silver 3 (v.Lasino), 0 – 0 - 4, 37.17 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Archieffoto: Maikel van der Vleuten en Beauville Z tijdens CHIO Rotterdam 2021

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF