­ Paardenwelzijn belangrijk punt op FEI Jaarvergadering - KNHS

Paardenwelzijn belangrijk punt op FEI Jaarvergadering

Geplaatst op 16 november 2022

Tijdens de afgelopen week gehouden FEI General Assembly (jaarvergadering van de wereldpaardensportbond) zijn door de aanwezige landen diverse besluiten genomen, ook paardenwelzijn stond hoog op de agenda. Namens de KNHS was Technisch Directeur Iris Boelhouwer aanwezig op de vergadering in Zuid-Afrika.

Sinds juni dit jaar is de Equine Ethics and Wellbeing Commission door de FEI opgericht. Een commissie met daarin vijf FEI-afgevaardigden en vijf internationale wetenschappers, waaronder de Nederlandse Kathalijne Visser en voormalig KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers.

Stang en Trens
Deze commissie heeft als doel om een leidraad op te stellen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat gebruikt kan worden voor de FEI-regelgeving omtrent ethiek en het paardenwelzijn. In een tussenrapport hebben zij enkele aanbevelingen gedaan, waaronder het optioneel maken van de stang en trens op het hoogste niveau in de dressuursport. In maart dit jaar heeft de KNHS dit punt ingediend bij de FEI, maar dat werd door de FEI niet aangenomen. Nu werd het optioneel maken van de stang en trens opnieuw ter discussie gesteld. De Rules Revision neemt dit punt mee ter overweging. Iris Boelhouwer: “In Nederland is de keuze over het wel of niet met stang en trens rijden in de Grand Prix al 15 jaar optioneel. Nadat dit punt in maart op de agenda is geweest, kwam het nu wederom ter sprake. Het aanpassen van de regel is nog niet aangenomen, de FEI gaat dit eerst verder onderzoeken via de FEI-board en het sportsforum.”

Springjury
Een regel die meteen is aangenomen ter bevordering van het paardenwelzijn is een uitbreiding van de bevoegdheid van de springjury. De jury mag zodra het paardenwelzijn in het gedrang komt of lijkt te komen, direct een combinatie uitsluiten van het verder springen van het parcours. Hierop kan een ruiter niet in protest gaan. Dit geldt voor alle internationale springwedstrijden en deze bevoegdheid voor de jury gaat in per 1 januari 2023.

Olympisch format
Ook de Olympische Spelen van Parijs zijn de revue gepasseerd. Waar er vorig jaar al diverse beslissingen zijn genomen, is nu bekend gemaakt dat het programma van het springen wordt aangepast ten opzichte van de Olympische Spelen van Tokio. Het programma wordt gelijkgesteld aan de Europese- en wereldkampioenschappen. Eerst worden de teamwedstrijden verreden en vervolgens wordt er strijd geleverd om de individuele medailles. Teams van drie zonder streepresultaat blijven wel gehandhaafd voor de Olympische Spelen.

Mennen
Voor de menners zijn er twee regels teruggedraaid. Deze hebben te maken met de afmeting van de dressuurring en het gewicht van de menwagen. Iris Boelhouwer: “Er was op deze punten flinke discrepantie tussen de menners en de FEI. Het is een grote winst te noemen dat deze regels zijn teruggedraaid. Hier hebben we dan ook tijdens deze dagen met een aantal grote men-landen flink op ingezet.”

Organisatie
Om alle officialtrajecten te standaardiseren binnen de FEI is er gestemd voor het aanpassen van de dressuurjuryclassificatie van sterren naar levels. Binnen de dressuurwereld werd dit niet met enthousiasme ontvangen. Dit voorstel is toch aangenomen met de uitleg dat er in de vraagprogramma’s en andere publicaties beide kwalificaties worden vermeld (bijvoorbeeld L4/5*). In de praktijk blijkt dat diverse internationale wedstrijdorganisaties data blokken in de FEI-kalender en dat de wedstrijden vervolgens niet doorgaan. Om dit tegen te gaan moeten de organisaties van 4- en 5-sterrenwedstrijden straks een borg gaan betalen. Tot slot is Theo Ploegmakers herkozen als voorzitter van de European Equestrian Federation (EEF).

FEI Awards
Na de vergadering werden de winnaars gehuldigd van de FEI Awards. De Engelse Charlotte Fry, de in Nederland gevestigde huidige wereldkampioen dressuur, ontving de Peden Bloodstock FEI Best Athlete Award. De twee Nederlandse genomineerden, Sanne Voets en Sam Dosantos, wonnen geen hoofdprijs, maar hun nominaties blijven al een geweldig resultaat.

Ander Nieuws

  • Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
    Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden
  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend