­ Roelie Bril (82) overleden - KNHS

Roelie Bril (82) overleden

Geplaatst op 03 augustus 2022

In zijn woonplaats Warnsveld is zondag Roelie Bril overleden. De vader van Roelof Bril en opa van Kim en Robin stond bekend als topintstructeur. Hoewel hij heel veel internationale springruiters begeleidde in de basis, de dressuur, lag zijn hart vooral ook bij de eventingsport. Hij won met het Nederlandse team zilver op het EK in 1989 in Burghley en was ook de bondscoach van het Olympische team in Barcelona.

Roelie Bril was vele jaren gepassioneerd instructeur bij de Rijvereniging Gorssel-Zutphen en LR Varsseveld. Hij heeft heel veel ruiters en amazones de kennis van het rijden bijgebracht en onder zijn strenge, maar eerlijke leiding werden met het achttal rijden diverse kampioenschappen behaald. Daarnaast was Bril eventing jurylid en coach van het Nederlandse team op het EK voor landelijke ruiters. Hij was altijd betrokken en zeer gedreven en verlangde ook van een ander die inzet.

Een groot succes boekte Bril met het Nederlandse eventingteam op de Europese kampioenschappen in Burghley, 1989. Het team bestaande uit Eddy Stibbe, Fiona Van Tuyll en Mandy Stibbe-Jeakins won het zilver en Van Tuyll werd individueel zevende met Just A Gamble.

Bril was zeer nauw betrokken bij het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. “Ik denk niet dat er tegenwoordig nog iemand te vinden is die zoveel verstand in de breedte heeft van de hippische sport en de eventing in het bijzonder. Hij heeft internationaal enorm aan de weg getimmerd. Echt iemand waar je op kon bouwen ”, aldus zijn vriend Johan Venderbosch, die in 2018 tijdens het Festijn samen met Bril voor hun betrokkenheid bij de eventingssport werden geëerd.

Roelie was samen met zijn vrouw Toos tot het laatst toe enorm betrokken bij de springsport van hun kleinkinderen, waar ze enorm van genoten. Roelie Bril werd 82 jaar. Gelegenheid tot afscheid nemen is donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in crematorium de Omarming in Zutphen.

Foto Roelie Bril door Jacquelien van Tartwijk

Ander Nieuws

  • Hessel Hoekstra: ‘Zowel Icoon als ik leren van ons verblijf in Herning’
    Hessel Hoekstra: ‘Zowel Icoon als ik leren van ons verblijf in Herning’
  • ‘Super begin’ voor NLO-WVM-TeamNL Para Dressuur in landenstrijd *UPDATE*
    ‘Super begin’ voor NLO-WVM-TeamNL Para Dressuur in landenstrijd *UPDATE*
  • Brons met gouden randje voor Frank Hosmar en Alphaville N.O.P.
    Brons met gouden randje voor Frank Hosmar en Alphaville N.O.P.