­ Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen - KNHS

Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen

Geplaatst op 11 augustus 2022

Het nieuwe opleidingsseizoen van de KNHS-instructeursopleidingen komt er weer aan. Je kunt je weer inschrijven voor een aantal nieuwe opleidingen. Vind jij het leuk om jouw kennis te delen en om mensen te helpen om verder te komen in de sport? Wil je meer verdieping geven aan jouw vakmanschap en leren van professionals? Dan is het volgen van een KNHS-opleiding tot instructeur echt iets voor jou! Maak van jouw passie je vak! Het opleidingsseizoen 2022 begint het komende najaar weer, met een breed opleidingsaanbod. Schrijf je nu in!

Je kunt je vanaf nu direct aanmelden voor de opleidingen. Klik op de opleiding naar keuze om je aan te melden; 

ORUN2 Aspirant Instructeur;   

- Aspirant Instructeur Manege (verkort)  
- Sporttraject Aspirant Instructeur 
- Aspirant Instructeur Western in Deurne 

ORUN 3 Instructeur Basissport; 

Instructeur Basissport Allround in Hoeven 
Instructeur Basissport Allround in Bunschoten 
Instructeur Basissport Allround in Bathmen 
Instructeur Basissport Manege 
Sporttraject Instructeur Basissport 
Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten 3+ 

ORUN 4 Instructeur Wedstrijdsport; 

- Instructeur Wedstrijdsport Allround 
- Instructeur Wedstrijdsport Dressuur 
- Instructeur Wedstrijdsport Springen 

ORUN 5 Trainer / Coach 

Trainer Coach (aanmelden via e-mail. Klik hier voor meer informatie) 

 
Deze opleidingen starten in het najaar. Kijk hieronder voor meer informatie over de opleidingen of klik hier voor meer info over alle KNHS-instructeursopleidingen.

Ontvang tot € 1.000,- aan subsidie met het STAP-budget
Al onze opleidingen vanaf Orun3-niveau komen in aanmerking voor het STAP-budget. Het aanvragen van een STAP-budget kan vanaf 1 juli en na het inschrijven voor een opleiding. Klik hier voor meer informatie over het STAP-budget.

 

OPLEIDING ASPIRANT INSTRUCTEUR 

Algemeen 
De opleiding tot Aspirant Instructeur is de eerste stap om instructeur te worden. Je leert lessen te begeleiden. Als je de opleiding tot Aspirant Instructeur met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen. Je mag de opleiding voor het Ruiterbewijs geven, je mag zelfstandig buitenritten begeleiden en leert assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes. 

De volgende varianten gaan dit najaar van start bij voldoende inschrijvingen; 

ORUN 2 
Aspirant Instructeur Manege 
Dit najaar start de opleiding Aspirant Instructeur Manege in de verkorte (zelfstudie) variant. Deze opleiding is speciaal gericht op de manege instructeur. In deze opleiding leg je de basis voor een carrière als manege- instructeur. Naast het basisprogramma Aspirant Instructeur leer je lesgeven aan groepen en het omgaan met klanten.  

Deze opleiding kun je als verkorte opleiding doen (zelfstudie) met als basis een ruime ervaring in het lesgeven op een manege en het rijden van paarden. Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen, maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens). 

Sporttraject Aspirant Instructeur 
Ook starten we dit najaar met de opleiding Sporttraject Aspirant Instructeur.  
In november start de KNHS een sporttraject Aspirant Instructeur allround in Wierden. Dit is een verkort traject voor ruiters die in de sport op Z-niveau of hoger actief zijn/ hebben gepresteerd in de disciplines springen, dressuur of eventing.  Als je minimaal Z-geklasseerd bent met een paard in dressuur (Z1+1), springen (Z+1) of eventing (Z+1), kun je je aanmelden voor een verkorte opleiding tot Aspirant Instructeur allround. 

Aspirant Instructeur Western 
Deze opleiding start komend najaar. In deze opleiding leer je de basiskennis over Western rijden, Rijtechniek (hoe beïnvloed je het lichaamsgebruik van een paard optimaal), Basiskennis Voeding & Gezondheid, Omgang & Verzorging en Didactiek (het lesgeven). Daarnaast komen o.a. de onderwerpen (In hand)Trail, Horsemanship, Showmanship en Pleasure aan bod. 

OPLEIDING INSTRUCTEUR BASISSPORT 

Algemeen; 
Heb jij je Opleiding Aspirant Instructeur succesvol afgerond en wil je jezelf nog verder ontwikkelen op het gebied van lesgeven en zelfstandig instructeur worden? Dan is de Opleiding Instructeur Basissport ORUN 3 of 3+ iets voor jou! 

Als Instructeur Basissport geef je lessen aan recreatieruiters met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters in de laagste wedstrijdklassen van de breedtesport (B/L). Je geeft les op maneges, verenigingen of aan particulieren. Je begeleidt paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Je mag lessen verzorgen uit de ruiteropleiding ‘Zilver’ van de KNHS. Je hebt niet alleen oog voor rijtechniek, maar besteedt in de lessen ook aandacht aan persoonlijke begeleiding van ruiters en ruiterfitheid. Je hebt oog voor paardenwelzijn en adviseert over de omgang met het paard. Ook kun je paardensportactiviteiten organiseren. 

De volgende varianten gaan dit najaar van start bij voldoende inschrijvingen; 

ORUN 3 
Instructeur Basissport Allround 
Ben jij een echte allrounder, heb jij je opleiding Aspirant Instructeur succesvol afgerond en vind je het leuk om anderen te leren dressuurrijden en springen? Dan is de opleiding Instructeur Basissport Allround echt iets voor jou! Ontwikkel je eigen rijvaardigheid én leer lesgeven. Tijdens je opleiding krijg je les in didactiek en leer je ook rijtechniek en ruiterfitheid te integreren in het lesgeven. Naast springen en dressuur krijg je ook les in de biomechanica van het paard. Een super interessante opleiding dus voor iedereen die breed opgeleid wil worden tot een goede instructeur. 

Instructeur Basissport Manege 
Ben jij graag op de manege, heb jij je opleiding Aspirant Instructeur succesvol afgerond en lijkt het je leuk om kinderen en volwassenen te leren paardrijden? Heb je de opleiding Aspirant Instructeur Manege succesvol afgerond en wil je meer leren over het instructeursvak? Dan is de Opleiding Instructeur Basissport Manege echt iets voor jou! Je kunt deze opleiding gewoon op je eigen manege volgen (als de ondernemer hiermee akkoord gaat natuurlijk). 

De opleiding Instructeur Basissport Manege wordt verzorgd door de ondernemer zelf maar kan ook door een werknemer van het bedrijf verzorgd worden. Deze moet minimaal de instructeursopleiding op niveau 4 hebben afgerond en een actieve KNHS-licentie hebben. Dit gebeurt op het bedrijf waar de cursist in dienst is. Bij deze variant volg je dus de lessen op de eigen manege onder begeleiding van een Praktijkbegeleider 

Sporttraject Instructeur Basissport 
Ben jij actief (geweest) in de wedstrijdsport op minimaal Z niveau dressuur (Z1+1), springen (Z+1) of eventing (Z+1) met een paard en heb je je opleiding tot Aspirant Instructeur succesvol afgerond? Dan is het sporttraject Instructeur Basissport Allround echt iets voor jou! 

Het sporttraject Instructeur Basissport Allround is het vervolg op het sporttraject Aspirant Instructeur Allround. Dit is een traject voor ruiters die in de sport op Z-niveau of hoger actief zijn/ hebben gepresteerd in de disciplines springen (Z+1), dressuur(Z1+1) of eventing (Z+1) (met een paard en mag in verleden behaald zijn). Daarnaast moet bij het Aspirant Instructeur examen voor de onderdelen trainen van een paard en lesgeven minimaal een 7 zijn behaald.  Is niet het benodigde cijfer behaald tijdens het examen maar wil je toch deelnemen dan kun je door middel van een toelatingsexamen toch worden toegelaten tot dit sporttraject. 

Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten 3+ 
Heb jij de Opleiding Instructeur Basissport Allround, Manege, IJslandse Paarden of Western succesvol afgerond en lijkt het je leuk om mensen met een handicap te leren paardrijden? Dan is de Opleiding Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten 3+ echt iets voor jou. 

‘IPG’ is een niveau 3+ opleiding. Als je het diploma Instructeur Basissport Allround, Manege, Freestyle, IJslandse Paarden of Western hebt behaald met minimaal een ‘6’ voor het Geven van lessen en het Trainen van paarden, kan je doorstromen naar deze opleiding. 

 

OPLEIDING INSTRUCTEUR WEDSTRIJDSPORT 

Algemeen;
Je hebt de opleiding Instructeur Basissport goed afgerond. Je hebt minimaal een ‘7’ Trainen van paarden en voor het Geven van lessen gehaald, en je wilt een stap verder om jezelf te specialiseren in één discipline in de paardensport. Dan is de opleiding Instructeur Wedstrijdsport iets voor jou. In de opleiding leer je om wedstrijdsporters te begeleiden. Je verdiept je nog meer, naast de basisprincipes, in de verdere ontwikkeling van ruiter en paard om ze daarnaast op wedstrijden te kunnen begeleiden. Je traint zelf op het hoogste niveau van de breedtesport. Je beheerst jouw discipline goed. Je kunt ruiters stimuleren het beste uit zichzelf te halen. En in dit alles verlies je het welzijn van het paard niet uit het oog en adviseer je over de omgang met een paard. 

ORUN 4 
Instructeur Wedstrijdsport Allround
 
Ben jij een echte allrounder die actief is in de wedstrijdsport en het leuk vindt om ruiters op te leiden in het springen en dressuur en ze verder te helpen in de sport? Met het diploma Instructeur Basissport op zak en een klassering M2+1 dressuur en L+1 Springen, is de Opleiding Instructeur Wedstrijdsport Allround misschien wel wat voor jou! 

De volgende onderwerpen worden behandeld tijdens de opleiding naast het rijden en lesgeven; 
- Rijtechniek, didactiek en Disciplinereglement 
- Het integreren van Ruiterfitheid & Houding en Zit in het lesgeven 
- Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) 
- Biomechanica 
- Sportpsychologie 
- Management rond een paard (gezondheid), trainingsleer 

Instructeur Wedstrijdsport Dressuur 
Houd jij van dressuur en wil je ook graag andere mensen verder brengen in de wedstrijdsport dressuur? Als je het diploma Instructeur Basissport hebt behaald en zelf minimaal Z2+1 geklasseerd bent in de dressuursport, dan is de Opleiding Instructeur Wedstrijdsport Springen misschien wel iets voor jou! 

De volgende onderwerpen worden behandeld tijdens de opleiding naast het rijden en lesgeven; 
- Rijtechniek, didactiek en Disciplinereglement 
- Het integreren van Ruiterfitheid & Houding en Zit in het lesgeven 
- Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) 
- Biomechanica 
- Sportpsychologie 
- Management rond een paard (gezondheid), trainingsleer 

Instructeur Wedstrijdsport Springen 
Houd jij van springen en wil je ook graag andere mensen leren springen en ze hiermee verder brengen in de wedstrijdsport? Als je het diploma Instructeur Basissport hebt behaald en zelf minimaal Z+1 geklasseerd bent in de springsport, dan is de Opleiding Instructeur Wedstrijdsport Springen misschien wel iets voor jou! 

De volgende onderwerpen worden behandeld tijdens de opleiding naast het rijden en lesgeven; 
- Rijtechniek, didactiek en Disciplinereglement 
- Het integreren van Ruiterfitheid & Houding en Zit in het lesgeven 
- Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) 
- Biomechanica 
- Sportpsychologie 
- Management rond een paard (gezondheid), trainingsleer 

 

OPLEIDING TRAINER / COACH 

ORUN 5 

Algemeen; 
Heb je de ambitie om tot en met het hoogste niveau les te gaan geven in de disciplines dressuur, springen, eventing, mennen, of voltige? Dan kun je de opleiding Trainer/Coach 5 volgen. Tijdens deze opleiding leer je sportoverstijgende kennis te vertalen naar de paardensport om je leerlingen met hun paarden heel specifiek te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling als topsporter. Je leert naast het trainen van combinaties veel over coachen. Je leert bijvoorbeeld hoe je het hele begeleidingsteam rondom een topsporter kunt aansturen. Ben jij een ervaren instructeur met een diploma op niveau 4 en wil jij je verder scholen? Meld je dan aan voor de opleiding Trainer/Coach 5. 

Onderwerpen die behandeld worden tijdens de opleiding zijn: 

Plannen van meerjarenbeleid, jaarplan, programma, periodiseren van trainingen, sporttechnisch beleid, voorbereiden op wedstrijden (analyseren), evalueren (testen en meten) en herkennen van talenten. 

  

Categorie: opleidingen

Ander Nieuws

  • Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
    Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
  • Het nieuwe officialopleidingen seizoen 2021/2022 gaat van start
    Het nieuwe officialopleidingen seizoen 2021/2022 gaat van start
  • Schrijf je in voor de opleiding Aspirant Instructeur Western
    Schrijf je in voor de opleiding Aspirant Instructeur Western