­ Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona - KNHS

Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona

Geplaatst op 29 september 2022 in Springen

De springruiters van TeamNL hebben zich in de eerste ronde van de FEI Longines Nations Cup finale in Barcelona geplaatst voor de finale aanstaande zondag. Dan verdedigen de springruiters onder leiding van bondscoach Jos Lansink hun titel van vorig jaar. Harrie Smolders en zijn toppaard Monaco N.O.P. leverden het beste resultaat voor Nederland, foutloos in een bijzonder snelle tijd.

Het was al spannend in de eerste finaleronde van de FEI Longines Nations Cup in Barcelona. Veertien landen streden om een plek in de finale aanstaande zondagmiddag, waarin de top 7 van vanmiddag aan start komt. TeamNL onder leiding van bondscoach Jos Lansink plaatse zich met een totaal van 8 strafpunten en de gedeelde vijfde plaats voor de finale.

Het was wederom Harrie Smolders die TeamNL in de race hield. Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P., de bronzen combinatie van het WK vorige maand, openden sterk voor het team met een goede ronde. Helaas liepen ze tegen een fout aan. Jur Vrieling en de sterk springende schimmel Long John Silver 3 hadden net als Van der Vleuten een meetellend resultaat van 4 strafpunten. Johnny Pals en Zarkava Hero Z stelden teleur met24 strafpunten, wat het streepresultaat was.

De druk lag op de schouders van laatste starter Smolders, die de opdracht meekreeg om onder de 75 seconden te rijden. Dat lukte met hem zijn crack Monaco die over de finish kwam in een tijd van 74.89 seconden. Nog belangrijker was dat ze foutloos bleven en daarmee TeamNL verzekerden van een plaats in de finale zondagmiddag.
In de finale starten de landen weer met een schone lei en wordt de wedstrijd verreden over een ronde met eventueel een barrage. Nederland is titelverdediger na de spectaculaire zege vorig jaar op de Real Club de Polo nabij Camp Nou.

De springruiters kunnen zondag voor een unieke prestatie zorgen als ze wederom winnen. Nog nooit eerder won een land de FEI Nations Cup finale twee jaar op rij. Nederland is het enige land dat de finale al drie keer wist te winnen (2014, 2017 en 2021). Ongeacht het resultaat aanstaande zondag is zeker dat de springruiters vorige maand op het WK in Herning teamzilver wonnen en daarmee een Olympisch ticket voor Parijs veilig hebben gesteld.

Uitslag eerste ronde FEI Longines Nations Cup finale, 1.60m
1. Frankrijk, 0 str pnt
2. Ierland, 4 str pnt
3. Spanje, 5 str pnt
3. Belgie, 5 str pnt
5. Nederland, 8 str pnt
Maikel van der Vleuten (Someren), Beauville Z N.O.P. (v.Bustique), 4
Johnny Pals (As,B), Zarkava Hero Z (v.Zandor Z), (24)
Jur Vrieling (Holwierde), Long John Silver 3 (v.Lasino), 4
Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco N.O.P. (v.Cassini II), 0

Klik hier voor de volledige uitslag

Programma FEI Longines Nations Cup finale Barcelona
Zaterdag 1 oktober 21.00 uur Challenge Cup Nations Cup finale
Zondag 2 oktober 15.00 uur Finale Nations Cup finale

Klik hier voor de website van CSIO Barcelona, FEI Longines Nations Cup finale

Foto's: Harrie Smolders en Monaco N.O.P. (www.hippofoto.be)

Ander Nieuws

  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  • Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten
    Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten
  • Harrie Smolders en Monaco N.O.P. vijfde in Super finale GCT
    Harrie Smolders en Monaco N.O.P. vijfde in Super finale GCT