­ Springruiters TeamNL tweede in Nations Cup Sankt Gallen - KNHS

Springruiters TeamNL tweede in Nations Cup Sankt Gallen

Geplaatst op 06 juni 2022 in Springen

De springruiters van TeamNL zijn op een hele mooie tweede plaats geëindigd in de eerste wedstrijd van de FEI Longines Nations Cup series. In het Zwitserse Sankt Gallen kwam het team van bondscoach Jos Lansink op een gelijk aantal strafpunten met de Britten, maar de tijd van Oranje was sneller. De Zwitsers wonnen hun thuiswedstrijd. “Dit is een hele mooie opsteker die meetelt voor de competitie richting de finale in Barcelona”, aldus een tevreden coach.

TeamNL deed onder leiding van bondscoach Jos Lansink hele goede zaken in de eerste wedstrijd van de FEI Nations Cup series, die moet leiden tot een plaats in de finale in Barcelona waarin Nederland titelverdediger is. In Sankt Gallen kwam het team over twee manches op een totaal van 12 strafpunten. De tijd van de Nederlandse ruiters was opgeteld sneller dan van de Britten, die evenveel strafpunten hadden. Daarmee eindigde TeamNL achter de Zwitsers op de tweede plaats.
Na de eerste manche stond Oranje op de tweede plaats met 8 strafpunten achter de Britten (4) en net voor de Zwitsers, die in de tweede omloop na de eerste drie foutloze combinaties al zeker waren van de winst.

Lansink: “Ik ben heel blij met dit resultaat. De paarden sprongen heel goed. Door een paar ruiterfouten - die we ons niet kunnen veroorloven - staan we op de tweede plaats. We worden tweede achter Zwitserland dat hier altijd met een sterk team rijdt en de Britten hadden een heel goed team aan start. Dit is een hele mooie opsteker die meetelt voor de competitie richting de finale in Barcelona.”

Jack Ansems had bij zijn debuut in een vijfsterren landenwedstrijd de eerste startpositie van TeamNL toebedeeld gekregen van de bondscoach. Hij moest met de merrie Fliere Fluiter zelfs als eerste van alle deelnemers van start in de eerste omloop. De merrie begon wat aarzelend en kreeg op de eerste hindernis al een fout. Later in het parcours was ze onder de indruk van de met een oxer overbouwde sloot, hindernis 8, waarvan de bovenste balk viel. De 8 strafpunten waren het streepresultaat voor het team. In de tweede manche lieten Ansems en Fliere Fluiter zien waarom ze het vertrouwen van Lansink hadden gekregen. Met een fantastische, vloeiende en overtuigende foutloze ronde droegen ze bij aan de tweede plaats. “Ik moet Jack’s wel alle credits geven. Hij wilde zelf graag al eerste starten voor het team. Voordat hij als eerste aan de wedstrijd begon kreeg hij vanuit de organisatie wat oponthoud en ook toen hij in de ring was duurde het lang voordat de startbel ging. De tweede ronde wal helemaal zoals het moest.”

Sanne Thijssen en Con Quidam RB leverden in de eerste omloop een goede prestatie met een springfout op hindernis 8. In de tweede manche ging de overijverige Con Quidam RB wat vroeg af op de open sloot, waar hij een van zijn voorvoeten inzette. Ook het bovenste plankje van de delicate steilsprong die op de sloot volgde moest het ontgelden. Het resultaat was 8 strafpunten.

Long John Silver van Jur Vrieling maakte pas op de één-na-laatste hindernis van de wedstrijd een springfout, nadat Jur hem wat aanspoorde om geen tijdsoverschrijding op te lopen. De tienjarige Holsteiner ruin sprong twee hele goede rondes en liet zien een paard met heel veel vermogen en veel potentie te zijn. “Jur reed de eerste ronde een top sterke ronde. Daar was ik super tevreden mee. De springfout in de tweede mag niet gebeuren, maar dat kan als het op het scherpst van de snede gaat.”

Routinier Marc Houtzager maakte het geweldig af voor het team met een superieure foutloze tweede omloop van Sterrehof’s Dante N.O.P., waardoor Nederland op een totaal van 12 strafpunten eindigde. In de eerste omloop viel de bovenste plank van de steilsprong na de open sloot wat vier strafpunten betekende. “Marc maakte het heel goed af”, klinkt de bondscoach tevreden.

Zaterdagavond wisten Sanne Thijssen met haar ‘tweede’ paard Hi There en Marc Houtzager met zijn nog onervaren Holy Moley al te overtuigen met de vijfde en zesde plaats in de vijfsterren Grote Prijs van Zwitserland.

Op vrijdag 24 juni is tijdens CHIO Rotterdam in het Kralingse Bos de volgende FEI Longines landenwedstrijd voor de springruiters van TeamNL. “Ik zal me de komende dagen buigen over de samenstelling van het team voor het CHIO. De week erna is gelijk al het CHIO Aken. Dus we gaan in overleg over de planning”, aldus Lansink.

Uitslag FEI Longines Nations Cup Sankt Gallen (Zwi), 1.60m
1. Zwitserland, 8 str pnt
2. Nederland, 12 str pnt
Jack Ansems (Sint Michielsgestel), Fliere Fluiter (v.Zirocco Blue VDL), 8 - 0
Sanne Thijssen (Sevenum), Con Quidam RB (v.Quinar), 4 - 8
Jur Vrieling (Holwierde), Long John Silver 3 (v.Lasino), 0 - 4
Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Dante N.O.P. (v.Canturano), 4 - 0
3. Groot-Brittannië, 12 str pnt
4. Duitsland, 16 str pnt
5. België, 20 str pnt
6. Brazilië, 20 str pnt
7. Noorwegen, 24 str pnt
8. Oostenrijk, 28 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Marc Houtzager en Sterrehof's Dante N.O.P. 

 

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF