­ Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona - KNHS

Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona

Geplaatst op 02 oktober 2022 in Springen

De springruiters van TeamNL zijn op de vierde plaats geëindigd in de FEI Longines Nations Cup final in Barcelona. “Net niet goed genoeg”, is de eerste reactie van bondscoach Jos Lansink. België won de finale met een foutloos resultaat en verdiende daarmee het Olympisch ticket voor Parijs. Harrie Smolders en Monaco N.O.P. hielden wederom de lei schoon voor TeamNL en verdienden daarmee ook nog eens een vijfde van de bonus voor de combinaties die beide finaleronden foutloos reden.

“Net niet goed genoeg”, reageert Jos Lansink direct na afloop. “Er had vandaag echt veel meer ingezeten. Jur kreeg echt een schijtfout en Maikel kreeg een fout op het overbouwde water. Die had hij niet gekregen als hij nog een keer was aangereden, maar hij dacht dat zijn paard zich wat aantikte in de wending naar de hindernis toe. Met een fout minder staan we gewoon tweede en dat had best wel makkelijk gekund.”

Het was wederom genieten van laatste starter voor TeamNL Harrie Smolders en Monaco N.O.P. die met zoveel gemak en zelfverzekerd weer een foutloos resultaat reden in het sfeervolle stadion van Real Club de Polo. Ze verzekerden zich daarmee van een bonus van 20.000 euro (vijf combinaties verdeelden de 100.000 euro voor twee foutloze ronden de finaleronden) en zetten TeamNL op een totaal van 8 strafpunten. Daarmee eindigde TeamNL na de titel vorig jaar vandaag net naast het podium. “Harrie heeft weer fenomenaal gereden en Monaco sprong ook echt fenomenaal”, vertelt Lansink vol bewondering.

Net als op donderdag in de eerste ronde startte Maikel van der Vleuten met Beauville Z N.O.P. voor het team van Jos Lansink met een parcours met vier strafpunten. Daarmee droeg de bronzen combinatie van het WK en de Olympische Spelen in Tokio weer bij aan het teamresultaat.

Routinier Marc Houtzager, in 2017 lid van het winnende team in Barcelona, en Holy Moley vervingen Johnny Pals en Zarkava Hero Z, die donderdag het streepresultaat hadden. In zijn eerste wedstrijd op dit niveau sprong de pas tienjarige ruin Holy Moley met heel veel macht en inzet naar een resultaat van 8 strafpunten. Het was het niet meetellende resultaat voor het team. Maar wat Holy Moley liet zien is veelbelovend. Lansink heeft er in ieder geval een combinatie bij voor de komende jaren.

Jur Vrieling en Long John Silver 3 sprongen het parcours met zoveel gemak. Een foutloze ronde leek zich aan te dienen. Echter de bovenste balk van de voorlaatste hindernis werd maar net aangetikt en viel daardoor in het zand. Jur schudde teleurgesteld zijn hoofd, want zijn vier strafpunten telden mee voor het team.

De springruiters van TeamNL sluiten het Nations Cup seizoen af met een vierde plaats, nadat ze in augustus teamzilver wonnen op het WK in Herning en in alle vijfsterren landenwedstrijden van het seizoen onder leiding van bondscoach Jos Lansink een top 4 klassering hebben behaald. “Het doel was om ons te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat is gelukt. Het is gewoon een heel goed seizoen geweest, dus ik ben een tevreden coach.”


Uitslag FEI Longines Nations Cup finale Barcelona, 1.60m
1. België, 0 str pnt
2. Frankrijk, 4 str pnt
3. Zwitserland, 4 str pnt
4. Nederland, 8 str pnt
Maikel van der Vleuten (Someren), Beauville Z N.O.P. (v.Bustique), 4
Marc Houtzager (Rouveen), Holy Moley (v.Verdi), (8)
Jur Vrieling (Holwierde), Long John Silver 3 (v.Lasino), 4
Harrie Smolders (Lage Mierde), Monaco N.O.P. (v.Cassini II), 0
5. Groot-Brittannië, 16 str pnt
6. Spanje, 16 str pnt
7. Duitsland, 16 str pnt
8. Ierland, 20 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

 

Ander Nieuws

  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  • Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten
    Finale KNHS-Hartog Trophy op 17 december in Bunschoten
  • Harrie Smolders en Monaco N.O.P. vijfde in Super finale GCT
    Harrie Smolders en Monaco N.O.P. vijfde in Super finale GCT