­ Teamzilver voor Junioren, Young Riders geen teammedaille - KNHS

Teamzilver voor Junioren, Young Riders geen teammedaille

Geplaatst op 27 juli 2022 in Dressuur & Para

De Nederlandse Junioren hebben op het EK Dressuur in Hartpury teamzilver gewonnen. De Young Riders kwamen op ditzelfde kampioenschap niet verder dan de zesde plaats in de landenwedstrijd. Het goud is in beide leeftijdscategorieën voor Duitsland.

Voor bondscoach Monique Peutz was de teammedaille bij de Junioren op voorhand zeker geen gelopen race. “We zijn met een jeugdig team op dit kampioenschap: we hebben twee jonge paarden bij ons en lang niet alle teamleden hadden EK-ervaring. Van tevoren hoopte ik dat ze boven zichzelf konden uitstijgen en gelukkig werkte dat in de praktijk ook zo. Ik ben heel trots op deze teammedaille en de amazones die zo goed gereden hebben.”

Harmonieuze verrichtingen
Micky Schelstraete deed goede zaken door Knight Rider (v.Uphill) naar 73,81% en de vijfde positie te rijden. De amazone uit Gemonde reed een proef met veel controle, waarin het totaalbeeld aansprekend is. Jill Bogers en de charmante KWPN-hengst Lennox U.S. scoorden 73,39% en daarmee staan Bogers en de zoon van Grand Galaxy Win op de zesde plek. Volgens Monique Peutz laat deze combinatie een heel mooi harmonieus totaalbeeld zien, wat internationaal heel positieve reacties oplevert. Rowena Weggelaar reed als eerste starter Don Quichot (v.United) naar 71,36% en dat betekende de elfde plaats voor een fantastische proef. Het wegstreepresultaat is voor Lara van Nek. Met haar Fariska (v.Vivaldi) reed ze, ondanks een storing bij het binnenkomen, naar 69,69%, wat de 21e plek betekende.

Geen teammedaille voor de Young Riders
Voor het eerst in decennia hebben de Nederlandse Young Riders geen teammedaille weten te behalen. “Natuurlijk gaan we hier graag voor het hoogst haalbare, maar we moeten realistisch zijn. Het is nog een jeugdig team. In dit kampioenschap waren de proeven nog niet vlekkeloos genoeg, dat kun je je op een kampioenschap niet permitteren. Vorige jaren waren we extreem verwend, maar ook deze ruiters moeten de kans krijgen om iets op te bouwen en kampioenschapservaring op te doen. We gaan thuis hard aan de bak om te zorgen dat we verbeteren”, legt Peutz uit.

Robin Heiden beste Nederlander
Beste Nederlandse resultaat was voor Robin Heiden en haar Gasmonkey (v.Tuschinski), dit duo zette een harmonieuze proef neer. Heiden kwam met 71,88% tot de veertiende plek. Brandy Bos en Florett W (v.Jazz) scoorden met een stabiele proef zonder grote fouten 70,82% en werden daarmee zeventiende. Shanna Baars en Farzana G (v.Ampère) reden 69,55% bij elkaar. Bij dit duo was het drafstuk van hoge kwaliteit. Een storing in de stapreprise en het feit dat de merrie wat heet werd in de galoptour, drukte de score wat. Het wegstreepresultaat is voor Jo-Anne Koch en Westpoint-dochter Darabel. Zij zetten een foutloze proef neer, maar het totaalbeeld mocht wat meer gesloten en over de rug zijn. Daarmee werden zij 24e met 68,94%.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Morgen vervolgt het kampioenschap met de individuele titelstrijd. De bondscoach hoopt bij de Junioren op dezelfde voet verder te gaan. “Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Bij de Junioren zou het fantastisch zijn als deze resultaten worden doorgezet. Bij de Young Riders schaven we nog wat bij, zodat ze zichzelf in de individuele proef optimaal kunnen presenteren.”

Uitslagen:
Landenwedstrijd Junioren
1. Duitsland - 222.243
2. Nederland - 218.576
Rowena Weggelaar (Roermond) - Don Quichot (v. United), 71.364%
Lara van Nek (Wijdewormer) - Fariska (v. Vivaldi), 69.697%
Jill Bogers (Alem) - Lennox U.S. (v. Grand Galaxy Win), 73.394%
Micky Schelstraete (Gemonde) - Knight Rider (v. Uphill), 73.818%
3. Groot Brittannië - 216.879

Landenwedstrijd Young Riders
1. Duitsland - 223.294
2. Denemarken - 217.382
3. Zweden - 216.764
6. Nederland - 212.264
Jo-Anne Koch (Heelweg) - Darabel (v. Westpoint), 68.941%
Brandy Bos (Naarden) - Florett W (v. Jazz),70.823%
Shanna Baars (Nieuw-Vennep) - Farzana G (v. Ampere),69.559%
Robin Heiden (Alphen aan de Maas) - Gasmonkey (v. Tuschinski), 71.882%

Klik hier voor de uitslagen.

Foto's Adam Fanthorpe

Ander Nieuws

  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend
  • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid