­ Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden - KNHS

Tweevoudig Olympisch kampioen Salinero overleden

Geplaatst op 06 december 2022

Op 28-jarige leeftijd is tweevoudig Olympisch kampioen Salinero van Anky van Grunsven overleden. Van Grunsven won met Salinero in Athene individueel Olympisch goud, vier jaar later wisten zij deze prestatie te evenaren op de Olympische Spelen van Hong Kong en wonnen daarnaast teamzilver. Nog eens vier jaar laten wonnen zij teambrons op de Olympische Spelen van Londen en werd Salinero individueel zesde op 18-jarige leeftijd. Het was eveneens zijn laatste internationale optreden.

Op Facebook schrijft Van Grunsven: “Mijn hart is gebroken. Salinero, mijn held, heeft ons in tranen achtergelaten. De herinneringen verdwijnen nooit.” Salinero genoot sinds 2013 in goede gezondheid van zijn pensioen, ‘thuis’ in de wei in Erp van het Anky Education Center. Nadat hij op indrukwekkende wijze afscheid nam van ‘zijn’ publiek tijdens Indoor Brabant.

Jarenlang beheersten Van Grunsven en Salinero het (inter)nationale dressuurtoneel en veroverde zij alle titels die er te winnen waren. Telkens weer wist Salinero het publiek te ontroeren en zorgde door zijn magistrale küren op muziek voor heel wat kippenvel. Naast alle Olympische prestaties werden Salinero en Van Grunsven individueel Europees Kampioen in 2005 en 2007 en wonnen zij teamgoud op het EK in 2007 en 2009 en teamzilver in 2005. In 2005 won ze als eerste Nederlandse amazone het CHIO in Aken en een jaar later pakte ze met Salinero de wereldtitel in de kür tijdens de Wereldruiterspelen. Op de Wereldruiterspelen in 2006 wonnen zij individueel zilver en teamgoud. De Wereldbekerfinale viel viermaal ten prooi aan deze succescombinatie. Daarnaast werden Anky en Salinero maar liefst driemaal Nederlands Kampioen.

Salinero kwam als zesjarige in 2000 bij Van Grunsven op stal. Op haar website schrijft zij daarover het volgende: "Ik kreeg Salinero als zesjarige op stal, hij was eigenlijk bedoeld voor een Amerikaanse klant. Die nam hem niet en Sjef zei dat ik er echt eens op moest gaan zitten. Vanaf dat moment was ik verkocht. Salinero's sterke punten zijn onder andere piaffe en passage en natuurlijk kür op muziek. Voor mij is Salli een heel bijzonder paard door zijn speciale karakter." Dat speciale karakter zorgde er vooral voor dat Salinero en Van Grunsven tot grootse hoogte kwamen in de dressuursport. Zij hebben niet alleen geschiedenis geschreven, maar zijn een begrip in de Nederlandse en internationale sport.

De Hannoveraanse ruin werd in 1994 geboren in Duitsland. Zijn moeder Luna, bracht in totaal negen nakomelingen. Daarvan stamden de meeste, net zoals Salinero, af van Salieri. Een van de volle broers van Salinero, Seven Up, presteerde op het hoogste niveau in de springsport en nam deel aan de Wereldruiterspelen van Jerez de la Frontera in 2002. Salinero is al jarenlang het beschermpaard van de Stichting Opvang Oude Manegepaarden- en pony’s in Friesland.

Bekijk hier de KNHS Mediaguide met daarin alle hoogtepunten van onder andere Salinero.

Beeld: Arnd Bronkhorst

Ander Nieuws

  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
    Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
  • Dressuur legende Parzival overleden
    Dressuur legende Parzival overleden