­ Verslag Springforum 12 september 2022 - KNHS

Verslag Springforum 12 september 2022

Geplaatst op 06 oktober 2022 in Springen en KNHS

Op 12 september kwam het springforum voor de vierde keer in 2022 bijeen. De belangrijkste onderwerpen tijdens dit overleg worden hieronder kort toegelicht.

Tijdens de vergadering is het advies voor de wijzigingsvoorstellen 2023 op hoofdlijnen vastgesteld. Hieronder in het kort de belangrijkste wijzigingsvoorstellen die zijn besproken:

 • Rijstijlrubrieken en instroomklassen

Gezien de waarde die wordt gehecht aan het rijden op rijstijl en om meer duidelijkheid te creëren is het voorstel om de reglementen ten aanzien van het rijden op rijstijl zodanig aan te passen dat alle nieuw instromende combinaties in de springsport eerst op stijl rijden, alvorens zij doorstromen naar een hoger niveau. (E.e.a. m.u.v. de combinaties waarbij ruiter en pony al een hogere kwalificatie hebben en conform de inschalingstabel in een hogere klasse mogen/moeten instromen.)

Om dit te bewerkstelligen adviseert het springforum om de reglementen ten aanzien van het rijden op rijstijl te wijzigen naar het verplicht stellen van het rijden op rijstijl voor het eerste parcours voor:

 • A- en B-pony’s t/m 0.60
 • C-pony’s t/m 0.70
 • D- en E-pony’s t/m 0.80
 • Paarden t/m 1.05

Daarnaast adviseert het springforum om de instroom voor de combinaties met een pony categorie E te verlagen naar 0.80 i.p.v. 0.90 (m.u.v. de combinaties waarbij ruiter en pony al een hogere kwalificatie hebben en conform de inschalingstabel in een hogere klasse mogen/moeten instromen).

 • Verblijfsklassen

Sinds 1 april jl. is er een extra klasse 0.70 voor de pony’s cat. A en een extra klasse 1.30 voor pony’s  cat. D aan het wedstrijdreglement toegevoegd. Het springforum ziet deze extra klasse als een extra mogelijkheid voor de betreffende categorie, maar niet als verplichte klasse om naar toe te moeten promoveren. Naar aanleiding hiervan adviseert het springforum om aan het wedstrijdreglement springen het volgende toe te voegen:

 • In de klasse 0.60 cat. A hoeft men niet te promoveren. Het blijft hierbij ook mogelijk in de naastgelegen lagere klasse te starten.
 • In de klasse 1.20 cat. D hoeft men niet te promoveren. Het blijft hierbij ook mogelijk in de naastgelegen lagere klasse te starten.

 

 • Uitsluiting bij 20 strafpunten in het parcours (tijdstrafpunten worden niet in acht genomen)

Om het dierenwelzijn nog beter te kunnen bewaken en juryleden een extra handvat te geven om te kunnen optreden als een combinatie in de ring teveel hindernisfouten maakt is het voorstel van het springforum om een combinatie uit te sluiten bij 20 strafpunten opgelopen in het parcours. Tijdstrafpunten worden hierbij niet in acht genomen.

 • Jachtspringparcours en Snelheid- en wendbaarheidswedstrijd

Het springforum adviseert om het jachtspringparcours en snelheid- en wendbaarheidswedstrijden eerder toe te staan. Het voorstel is om deze parcoursen toe te staan voor alle klassen vanaf 0.90 bij de pony’s en 1.10 bij de paarden mits de hoogte van de hindernissen de hoogte van de klasse waarin de combinatie startgerechtigd is niet overschrijdt.

De geadviseerde wijzigingsvoorstellen worden vertaald naar het wedstrijd reglement springen die in de vergadering van november wordt besproken door het forum.

 

Hippiade 2022

In het springforum is de Hippiade 2022 geëvalueerd. Dit jaar is de Hippiade voor het eerst over twee weken verdeeld. Hierdoor konden we de sport nog meer centraal zetten en de juiste randvoorwaarden voor de deelnemers creëren. Het grote voordeel was dat, op veler verzoek, veruit de meeste rubrieken op zand konden plaatsvinden. Deze aanpassing heeft er wel voor gezorgd dat er wijzigingen in de programmering noodzakelijk waren. Het gekozen programma behoeft voor volgend jaar een finetuning. Voor het springen wordt geadviseerd om te kijken naar de mogelijkheden om meer springrubrieken op één dag te combineren. Daarnaast worden ook de selectieprocedures voor afvaardiging naar de rubrieken 1.30 pony’s en 1.35 en 1.40 paarden opnieuw bekeken.

Om de ervaringen met de Hippiade te onderzoeken is er een enquête uitgezet onder de deelnemers en officials. Tevens is er een enquête uitgezet naar de ruiters die zich gekwalificeerd hadden tijdens de Regio kampioenschappen, maar uiteindelijk afgemeld hebben voor de Hippiade. Met de uitkomsten van de enquêtes hopen we de volgende edities van de Hippiade tot een nog groter succes te maken!

Binnenkort starten we weer met de pilot jeugdrubrieken. Het doel van de jeugdrubrieken is het sporten met leeftijdsgenoten. In de jeugdrubrieken staat de leeftijd van het kind centraal en niet de grootte van de pony/het paard.

Voor de pilot zijn we nog opzoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen. Als je een springwedstrijd voor pony’s en of pony’s en paarden organiseert en het betreft geen selectiewedstrijd, kring- en/of regiokampioenschap dan is het mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken in het springen. Hiervoor kun je contact opnemen met de afdeling Wedstrijden door een mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl.

Voor meer informatie over de KNHS jeugdrubrieken klik hier of bekijk de hand-out  met betrekking tot het organiseren van een pilotwedstrijd jeugdrubrieken in het springen.

Bijscholing Springjuryleden

Voor de springjuryleden wordt gewerkt aan een fysieke rijstijlbijscholing, welke in het eerste kwartaal van 2023 zal plaatsvinden.

 

De volgende bijeenkomst van het springforum is op maandag 7 november 2022. Tijdens deze vergadering zullen o.a. de voorstellen voor reglementswijzigingen de belangrijkste onderwerpen zijn.

Over het springforum

Wil je een bijdrage leveren? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het springforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/springforum voor de contactgegevens van de leden van het springforum.

Ander Nieuws

 • Arie Hoogendoorn onderscheiden met gouden KNHS-speld
  Arie Hoogendoorn onderscheiden met gouden KNHS-speld
 • Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
  Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
 • Ruiters boeken vooruitgang bij KNHS-Hartog Trophy
  Ruiters boeken vooruitgang bij KNHS-Hartog Trophy