­ Verslag springforum 7 maart 2022 - KNHS

Verslag springforum 7 maart 2022

Geplaatst op 05 april 2022 in Springen en KNHS

Op 7 maart kwam het springforum voor de tweede keer in 2022 bijeen. Het overleg bestond uit twee delen, een formele vergadering en een informele vergadering waarbij genodigden vanuit alle regio’s aansloten om te spreken over de thema’s paardenwelzijn en wedstrijdvernieuwing. De belangrijkste onderwerpen worden hieronder kort toegelicht.

Springforumvergadering

Kampioenschapsreglement
Het springforum is akkoord met de kampioenschapsbepalingen voor de Hippiade 2022.
Door de vernieuwingen die in de springsport vanaf 1 april 2022 ingaan zijn de klassen aanduidingen in naamgeving aangepast naar de hoogtes. Daarnaast zijn de kampioenschapsrubrieken voor het springen uitgebreid. Bekijk hier de kampioenschapsreglementen en een overzicht van de hoogtes die worden verreden.

KNHS Harnachementgids
De KNHS krijgt veel aanvragen voor het goedkeuren van (nieuw) harnachement. Om op een meer objectieve manier aan te tonen of het product bijdraagt aan het welzijn van het paard hebben we in overleg met de verschillende disciplinefora een aanvraagformulier opgesteld. Nieuwe aanvragen worden alleen nog in behandeling genomen middels het aanvraagformulier dat onderaan de pagina van de harnachementsgids te vinden is.
Daarnaast worden er per 1 april een aantal updates doorgevoerd voor het gebruik van harnachement op dressuur-, spring- en eventingwedstrijden. Zie voor het aanvraagformulier en de update van de KNHS Harnachementgids deze pagina.

Themabijeenkomst

Welzijn
Welzijn is de basis van onze sport. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van welzijn, maar wat kunnen wij sportgericht nog meer doen op dit punt? Als we niet kijken naar belangrijke randvoorwaarden als huisvesting en training, maar specifiek naar de wedstrijdsport. Waar willen we naartoe met onze wedstrijdsport en welzijn, wat zijn de uitgangspunten? Wat zijn concrete verbeteringen, zowel korte als lange termijn, zowel op KNHS niveau als op persoonlijk niveau, die we kunnen verbeteren?

Wedstrijdvernieuwing
Flexibilisering is een belangrijke uitgangspunt van het springforum, om aan de ene kant ruimte te bieden aan organisaties en ruiters, en aan de andere kant het verbinden van deelnemers aan onze sport.

Flex wedstrijden, flexibel springen, maandabonnement springen, schrappen van artikelen uit het reglement, allemaal onderdelen van de huidige veranderingen. Toch lijkt het nog niet voldoende. Welke flexibiliteit is er nodig en wat kunnen we concreet nog verbeteren of veranderen?

Bovengenoemde thema’s en vragen zijn aanbod gekomen en uitgebreid besproken. De ideeën die hieruit zijn voortgekomen worden verder uitgewerkt en besproken in de volgende springforumvergaderingen.

Volgende vergadering
De volgende bijeenkomst van het springforum is op maandag 27 juni 2022. Tijdens deze vergadering zullen o.a. welzijn en wedstrijdvernieuwing de belangrijkste onderwerpen zijn.

Over het springforum
Wil je een bijdrage leveren? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het springforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/springforum voor de contactgegevens van de leden van het springforum.

Ander Nieuws

  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Verslag Springforum 12 september 2022
    Verslag Springforum 12 september 2022
  • Arie Hoogendoorn onderscheiden met gouden KNHS-speld
    Arie Hoogendoorn onderscheiden met gouden KNHS-speld