­ Week van de Official: Wat bezielt Eddy Mannak? - KNHS

Week van de Official: Wat bezielt Eddy Mannak?

Geplaatst op 04 oktober 2022

Van 1 tot en met 9 oktober 2022 is het de Week van de Scheidsrechter, een initiatief van NOC*NSF. Wij grijpen deze gelegenheid aan om onze officials extra in het zonnetje te zetten deze week! Vandaag vertelt I&R-controleur Eddy Mannak waarom hij zich al jaren inzet als official voor de paardensport.

Wie weleens op de kampioenschappen rijdt, kent hem misschien wel van gezicht. Eddy Mannak (53) is al meer dan tien jaar werkzaam als I&R-controleur. Wat drijft deze bevlogen official?
“Ik ben de paardenwereld ingerold door mijn dochter. Als zestienjarig meisje wilde ze, aangestoken door een goede vriendin van ons, graag op paardrijden. Daarvoor zat ze jarenlang op wedstrijdzwemmen en was ik ook official bij de wedstrijden. Nu ging ze paardrijden en zelfs wedstrijden rijden. Ik maak me graag nuttig en wil actief bezig zijn. Daarnaast vind ik het leuk om met mensen en dieren bezig te zijn. Ik ben toen gaan informeren wat ik voor de paardensport kon betekenen.

I&R-controleurs bezoeken grotendeels onaangekondigd wedstrijden. We checken de transponder in de paardenhals met een speciale chipreader en controleren of in het paspoort alle onderdelen volgens het Algemeen Wedstrijdreglement aanwezig zijn. Daar draag graag ik mijn steentje aan bij. Ik werk graag mee aan fair play en welzijn in de paardensport. Het reglement is de laatste jaren wat aangepast. Ik moet het wel rapporteren als iets niet in orde is in het paspoort, maar de ruiter wordt niet gediskwalificeerd en krijgt de ruimte om het voor de eerstvolgende wedstrijd in orde te maken. Ruiters ervaren vaak spanning en emotie en dan kom ik ook nog eens langs. Een I&R-controleur moet daarom veel empathisch vermogen en geduld hebben. Ik ben minimaal een keer of twaalf per jaar beschikbaar als I&R-controleur, met als vast onderdeel de kampioenschappen. Ik heb een fulltime baan die ik flexibel kan indelen. Hierdoor kan ik vaak ook aanwezig zijn bij concoursen die doordeweeks plaatsvinden, zoals dit jaar bijvoorbeeld de Hippiade.

Een druk leven houdt je jong, zeg ik altijd. Ik ben een groot dressuurliefhebber. Dat vind ik fantastisch om te zien. Ook controleren op springwedstrijden vind ik leuk. De ruiters in de ring volgen elkaar snel op en dat werkt wat vlotter. Het geeft me voldoening om anderen er net zo enthousiast over te maken als ik zelf ben. Ik ben een enige tijd geleden gevraagd om de bijscholing voor I&R-controleurs te ontwikkelen en te geven. De bedoeling was om een korte presentatie te maken. Uiteindelijk is het – geheel op z’n Eddy’s – een presentatie geworden van ruim honderd sheets. Iedere I&R-controleur krijgt nu deze online cursus. Ik vind het heel leuk om zaken van A tot Z in detail uit te werken, en er zo voor te zorgen dat iedereen helemaal op de hoogte is en op dezelfde manier werkt. Hoelang ik nog I&R-controleur blijf? Als het aan mij ligt zo lang als het maar kan. Ik vind het heerlijk.”

Ook official worden?
Toe aan een nieuwe uitdaging in onze mooie sport? Misschien is official worden ook wel iets voor jou! Er staan nog enkele opleidingen open. Je vindt alle informatie op www.knhs.nl/officials.

Dit artikel is ook te lezen in ons digitale ledenmagazine Paard&Sport editie 5 welke vorige week is verschenen.

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders