­ WK Herning: Alex van Silfhout gaat met goed gevoel naar huis - KNHS

WK Herning: Alex van Silfhout gaat met goed gevoel naar huis

Geplaatst op 11 augustus 2022 in Dressuur & Para

We spraken in Herning met Alex van Silfhout. De bondscoach uit Lunteren kijkt met een goed gevoel terug op het WK en blikt met veel vertrouwen vooruit op de toekomst van de Nederlandse dressuursport.

“Ik ga met een goed gevoel naar huis. We hebben een mooie week gehad. We waren hier met een heel jong team, dat is om te beginnen al heel spannend. Iedereen heeft het hoofd koel kunnen houden en naar behoren kunnen presteren. Met de prestaties van Dinja van Liere als kers op de taart. In de kür van Emmelie Scholtens was het jammer dat voor Indian Rock, normaal onverstoorbaar, de atmosfeer een maatje te groot was. Toch is dit een goede oefening voor zo’n jong paard. In Parijs kunnen we erop rekenen dat de atmosfeer vergelijkbaar is.”

Nieuwe generatie
We zagen in Herning een nieuwe generatie topruiters, wat overigens niet wil zeggen dat ze onervaren zijn. Emmelie Scholtens en Dinja van Liere reden al eerder kampioenschappen, Thamar Zweistra heeft (inter)nationaal misschien wel de meeste ringervaring van alle Nederlandse ruiters en ook Marieke van der Putten heeft al de nodige meters in de benen. “We zijn in de breedte mooi aan het groeien”, meent Van Silfhout. “Welke nieuwe combinaties er de komende tijd nog meer stappen naar voren maken, is koffiedik kijken, maar op de wedstrijden zie ik genoeg potentie voorbij komen.”

Edward Gal of Hans Peter Minderhoud
In Herning waren ook Hans Peter Minderhoud en Edward Gal betrokken bij het Nederlandse team. Gal heeft een sabbatical, Minderhoud staat langs de kant vanwege een blessure bij zijn toppaard. Wat was hun bijdrage aan het team? “Het is prijzenswaardig dat ze zo begaan zijn met de sport. Ze hoeven zelf niet te rijden, maar waren er wel voor de anderen. Edward was in Herning om Emmelie te trainen. Dat zegt iets over de teamspirit: ze gunnen het elkaar allemaal. Wat zij aan potentiële paarden voor Parijs hebben? Zowel Glock’s Toto Jr. als Glock’s Total US hebben onbegrensde mogelijkheden. Als Edward de gang weer heeft, kan hij zomaar een drijvende kracht zijn. Van Hans Peter hoop ik dat hij er volgend jaar weer is; met Dream Boy of met een jong paard.”

Pittig jaar
En dan tot slot: is het leuk om de Nederlandse bondscoach te zijn? “Nu wel”, grijnst Alex. “Vorig jaar was een pittig jaar rondom Tokio, corona en alles wat er nog meer bij kwam kijken. Dit jaar loopt alles naar behoren. Vanaf Rotterdam en Aken werd mijn gevoel steeds beter. De wil om vooruit te komen is er en er wordt door de ruiters heel hard gewerkt. Ik wil nog wel even door.”

Foto's: Dirk Caremans

Ander Nieuws

  • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
    Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  • Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
    Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
  • Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
    Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken