­ WK Herning: Dressuuramazones Van Liere en Zweistra beginnen sterk - KNHS

WK Herning: Dressuuramazones Van Liere en Zweistra beginnen sterk

Geplaatst op 06 augustus 2022 in Dressuur & Para

Op de eerste dag van het WK Dressuur in Herning zijn amazones Thamar Zweistra en Dinja van Liere goed begonnen voor TeamNL. Met een score van 78,83% voert Dinja van Liere met Hermès zelfs het klassement aan. Morgen gaat de landenwedstrijd verder en komen voor Nederland Marieke van der Putten en Emmelie Scholtens in actie.

In de Grand Prix van Herning gingen Dinja van Liere en haar KWPN-hengst Hermès naar 78,83% Een resultaat waar Van Liere tevreden mee is, maar tegelijkertijd weet ze ook dat het beter kan. De zoon van Easy Game is in topvorm, maar hier op het wereldkampioenschap moet het wel nog even gebeuren. En daar gaat ze helemaal voor.

"Ik moest er wat meer aan rijden om hem bij me te houden", vertelt Van Liere. "Het is een spannende, grote baan en er stond wat wind. Ik kon merken dat Hermès wat meer spanning had. Normaal kan ik hem wat mooier voor me uit houden. Ik ben tevreden met het resultaat, maar het kan beter. Eén pirouette was niet zo mooi en in de laatste piaffe kwam hij iets teveel terug. Volgens mij denkt hij dat het publiek alvast gaat klappen als hij daar stil gaat staan. Ik moet Hermès scherp houden, zodat hij naar me blijft luisteren en het initiatief niet overneemt. Ook dat is Hermès: vreselijk slim en hij weet wat er gaat komen. Ik wilde het zelf ook graag goed doen. We hebben een superseizoen achter de rug en ik wil laten zien dat we in vorm zijn, maar dat zegt niets. Het moet ook hier weer gebeuren."

Topvorm
In de Grand Prix Special wil Dinja de foutjes er wat meer uitslijpen, zoals ze dat zelf noemt. "Hermès is in topvorm. Het is wel lekker om de eerste dag gehad te hebben en te bedenken wat we beter kunnen gaan doen in de Special. Morgen kan ik dan de proeflijnen van de Special nog een keer doorrijden en een beetje relaxen. Dan begint Hermès maandag weer opgeladen aan zijn proef. Als hij de volledige focus heeft, is hij best wel heel scherp, daarom is die rustdag tussendoor wel heel fijn voor hem."

Kansen voor Nederlandse team
Hoe denkt de amazone over de kansen voor het Nederlandse team? "Ik weet niet hoe de concurrentie is. We kunnen hier de hele dag trainen, dus iedereen rijdt verspreid over de dag. Vandaag zien we ook dat er verrassingen zijn. Wat mij betreft ligt het nog heel erg open. Er zijn meerdere jonge en nieuwe combinaties, de vorm van de dag zal ook een rol spelen.”

72,37% voor Thamar Zweistra
Thamar Zweistra beet vanmorgen het spits af voor de dressuurruiters van TeamNL. Samen met de op haar thuisbasis stal Hexagon gefokte Ich Weiss maakte Thamar vandaag haar kampioenschapsdebuut bij de senioren. Zweistra was met haar 18 jaar ooit de jongste Grand Prix-ruiter van Nederland en hoewel zij in Nederland verreweg een heel groot aantal paarden op Grand Prix-niveau uitbracht, moest zij toch 22 jaar wachten voordat ze haar kampioenschapsdebuut mocht maken. In Herning stelde ze als eerste starter niet teleur en reed ze 72,37% bij elkaar.

Gereden voor wat ik waard ben
Het is haar debuut op een internationaal kampioenschap en hoewel ze het vanmorgen wel spannend vond, waren die zenuwen er niet meer toen ze eenmaal op haar schimmelhengst zat. Het was de keuze van Alex om als eerste te rijden”, vertelt Thamar na afloop. “Dinja van Liere wilde graag op de eerste dag, maar dan wel als tweede. Ik was heel trots op Ich Weiss. In Rotterdam was hij pittig, hier was hij heel mooi los en heel geconcentreerd. Dan weten we allebei wat we moeten doen. Het gaat dan om gewoon paardrijden en dat hebben we gedaan. Het foutje in de eners is jammer, want die kan Ich Weiss voor een negen. In Rotterdam gingen we te hard, nu had ik wel wat meer gas mogen geven. Ik denk dat we zo’n fout wel kunnen wegpoetsen in de Grand Prix Special. Ik was blij met hoe Ich Weiss aanvoelde. Ik heb gereden voor wat ik waard was en ik denk dat we goed in vorm zijn. Ik ben zeker blij met deze score."

Volg het WK
Wil je niets missen van het WK én volgen hoe onze Nederlandse ruiters, amazones en voltigeurs presteren? Via FEI.tv/CMH.tv worden alle onderdelen van alle disciplines gelivestreamd (members). De NOS verzorgt op zaterdag een samenvatting op tv, op zondag is er een livestream op NOS.nl. Wanneer er medaillekansen zijn wordt de Grand Prix op zondag eventueel live uitgezonden op tv. 

Startlijst/uitslagen

Bekijk hier de website van het Wereldkampioenschap in Herning

Foto's Hippofoto.be en Digishots
Meer foto's ook op de KNHS Facebook pagina

 

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders