­ WK Herning: Voltige nader uitgelegd - KNHS

WK Herning: Voltige nader uitgelegd

Geplaatst op 07 augustus 2022 in Voltige

Het wereldkampioenschap voltige bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met een plicht, gevolgd door de technische test en als afsluiting de kür. Hoe het precies zit kun je hier lezen.

Plicht
Tijdens de plicht laten voltigeurs een aantal vastgestelde oefeningen op het paard zien. Dit gebeurt vaak op relatief rustige muziek omdat het echt om de correcte uitvoering van de oefeningen gaat. De voltigeurs krijgen voor elke oefening van alle aanwezige juryleden een cijfer. Middels alle oefeningen worden bijvoorbeeld balans, kracht, spanning en lenigheid van de voltigeur getoetst. Het paard krijgt bij elke ronde, zo ook bij de plicht, een cijfer voor. Hier telt bijvoorbeeld de tact en impuls van de galop in mee, maar ook gehoorzaamheid. Alles bij elkaar opgeteld vormt het cijfer voor de plicht.

Technische test
Tijdens de technische test dienen voltigeurs een kür samen te stellen met in ieder geval vijf vastgestelde technische oefeningen. Deze test is eigenlijk een soort mix tussen de plicht en de vrije kür. De oefeningen die in ieder geval in de kür dienen te zitten vragen balans, lenigheid, dynamiek en/of kracht van de voltigeur. Er wordt vaak gekozen voor een thema met bijbehorende muziek, in ieder geval de mate van artistieke bewegingen wel mee in de beoordeling.

Vrije kür
Tijdens de vrije kür tonen voltigeurs hun eigen gemaakte kür op muziek aan de jury. Het is de bedoeling dat zij hier in harmonie met het paard (en de longeur) op muziek verschillende oefeningen uitvoeren. Het op een niet hinderende manier 'gebruiken' van alle plekken van het paard zoals de hals, de kont, de zijkant en dat niet alleen met je neus naar de oren maar ook naar de staat wordt als ideaal gezien. Voltigeurs tonen in de küren (dus ook in de technische test) vaak handstanden, radslagen, (bodem)sprongen en andere spectaculaire oefeningen.

Score
De solisten voltigeren dit WK de plicht, technische test en vrije kür. Het gemiddelde resultaat van de plicht en technische test bepaalt de helft van het cijfer. De afsluitende kür is goed voor de andere helft. Degene met de hoogste eindscore mag zich Wereldkampioen noemen. De teams voltigeren een plicht en een kür. De Pas-De-Deux is een vrije kür op muziek door twee personen uitgevoerd op het paard.

Bij dit WK vindt ook een landenwedstrijd plaats. Daarbij starten per land 1 team en 2 solisten. Het land met de hoogste eindscore wint de 'Nations Cup'.

Programma WK Herning 2022:

Vrijdag 5 augustus:
Veterinaire inspectie voltigepaarden

Zaterdag 6 augustus:
Plicht Teams, Dames en Heren

 

Zondag 7 augustus:
Technische test dames en heren

Pas-De-Deux eerste ronde kür

Maandag 8 augustus:
Vrije kür Teams, Dames en Heren

 

Medaille ceremonie voor het teamkampioenschap en het individuele kampioenschap dames en heren

Woensdag 10 augustus:

Pas-De-Deux tweede ronde kür

Landenwedstrijd (Nations Cup)

Medaille ceremonie landenwedstrijd en Pas-De-Deux

Op 'normale' internationale wedstrijden (CVI's) wordt doorgaans drie dagen achter elkaar gevoltigeerd. Bij de solisten is dat dan plicht, technische test en kür. Bij de teams is het plicht, kür en finale kür. Vaak is daar ook geen landenwedstrijd. Dit WK vraagt dus relatief lang de optimale prestatie van zowel voltigeur, paard als team eromheen.

Foto: Hippofoto

Ander Nieuws

  • Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
    Column Gerard Arkema: “Hippiade nieuwe stijl zorgt voor goede afdronk”
  • WK Herning: In gesprek met teamveterinair Femke Laan
    WK Herning: In gesprek met teamveterinair Femke Laan
  • Wat maakt een goed voltigepaard?
    Wat maakt een goed voltigepaard?