­ Bijeenkomst KNHS Trainersplatform tijdens CH Deurne - KNHS

Bijeenkomst KNHS Trainersplatform tijdens CH Deurne

Geplaatst op 02 mei 2023

Op vrijdag 28 april kwamen 25 trainers en coaches van het KNHS Trainersplatform bijeen tijdens Concours Hippique Deurne, waar het Nederlands Kampioenschap Springen plaatsvond. Het KNHS Trainersplatform bestaat uit de toptrainers en bondscoaches van Nederland en zij komen onder andere tweemaal per jaar als groep bij elkaar om kennis en ervaring te delen.

Na een korte inleiding door Technisch Directeur van de KNHS Iris Boelhouwer begaven de aanwezigen zich direct naar de buitenpiste, waar ze plaatsnamen op de tribune bij het tweede onderdeel van het kampioenschap voor de Young Riders. Trainer en bondscoach van de Pony’s, Children en Junioren Springen Edwin Hoogenraat, nam de trainers en coaches mee in wat hij zag bij de combinaties die in de ring verschenen. Wat valt op aan de paarden en hoe zou de ruiter hierop in moeten spelen om het parcours goed door te komen? Hoe zie je welk type paard bij welke ruiter past en hoe kun je hier in de training mee werken? Welke combinaties zijn in het kader van dierenwelzijn het fijnst om naar te kijken?

EK ruiter moet mentaal sterk zijn
Opvallend is dat Hoogenraat alle Young Rider combinaties, die niet tot “zijn” coach groep behoren, op zijn duimpje kent en dit zorgt voor een heel leerzaam verhaal. Dagvoorzitter Marion Schreuder vraagt wat voor een bondscoach de doorslag geeft bij het maken van de teamkeuze voor een EK. Edwin: “Je moet een goed paard hebben en goed kunnen paardrijden, want uiteindelijk draait het om de resultaten. Maar voor mij telt het minstens even zwaar dat een ruiter mentaal sterk moet zijn. Dit test ik in de aanloop naar een EK, door de ruiters opdrachten mee te geven in wedstrijden. De ruiters die onder druk beter worden, kunnen tijdens een kampioenschap iets creëren. Overigens vind ik teamspirit ook van groot belang! Wanneer dit goed zit binnen een groep dan kan bij tegenslagen de rust bewaard worden en dit komt de resultaten altijd ten goede.”

Wat willen we zien in de dressuurring?
Na een pauze was het, ondanks dat de bijeenkomst tijdens het NK Springen plaatsvond, tijd voor dressuur. De collegezaal van het voormalige NHB Deurne zorgt voor velen voor de nodige nostalgie: hier zijn vele lessen bijgewoond, of -in het geval van Marion Schreuder-, gegeven! Onder leiding van bondscoach van de Junioren, Young Riders en U25 Dressuur Monique Peutz bespreken de trainers en coaches een aantal dressuurproeven van (buitenlandse) Young Riders. De discussie komt al snel op gang: wat willen we zien in de ring, wat vinden we een goed gaand paard en wat is van belang om als jury hoge punten te kunnen geven? Mag de kwaliteit van een paard leidend zijn, of is de uitvoering van de oefeningen an sich nog altijd het belangrijkste?

Besproken wordt dat de trainer medeverantwoordelijk is voor het hele management rondom een combinatie. Als instructeur moet je hiervoor goed onderlegd zijn en ook bijgeschoold blijven. Ondanks de nodige inhoudelijke discussiepunten zijn de trainers en coaches het allemaal eens met Monique haar statement: “Als trainer moet je je ruiters leren hoe je goed moet paardrijden. Als die basis heel goed is, dan kun je van daaruit de stap verder maken. Leg ruiters uit hoe je op een eerlijke manier, met goed paardrijden, betere en expressieve proeven neer kunt zetten.”

Over het KNHS Trainersplatform
Het KNHS Trainersplatform is opgericht met als doel een goede kennisoverdracht plaats te laten vinden tussen trainers en coaches, zodat ook toptrainers zich blijven ontwikkelen. Tijdens de bijeenkomsten wordt de dialoog opgezocht en zetten de trainers elkaar op scherp. Trainers worden voor het Trainersplatform uitgenodigd door de KNHS als ze KNHS-bondscoach zijn, zelf in het Olympisch kader senioren zijn opgenomen, als ze trainer zijn van het KNHS-Talentenplan (en in bezit zijn van het coach 5 diploma), als ze opleider 5 (en in bezit van coach 5 diploma) zijn óf als ze trainer zijn van een Olympisch-kaderlid senioren of een A-kaderlid van de Young Riders.

Klik hier voor meer informatie over het KNHS Trainersplatform

Foto Eefje van Griensven

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders