­ De vier basisbehoeften van een sportpaard - KNHS

De vier basisbehoeften van een sportpaard

Geplaatst op 06 februari 2023

Een sportpaard heeft vier essentiële basisbehoeften. Als je aan deze behoeften voldoet is het paard normaal gezien fysiek en mentaal in balans. Dat is waar je als ruiter altijd naar wilt streven. Als aan de vier basisbehoeften niet wordt voldaan, kan het welbevinden van het paard achteruitgaan en kan hij bijvoorbeeld stereotype ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals luchtzuigen en weven. Maar wat zijn nu de vier basisbehoeften van een sportpaard? We hebben ze met behulp van paardengedragdeskundige Andrew McLean voor je op een rijtje gezet.

1e behoefte: foerageren
Behoefte nummer één is foerageren (biologische term die gebruikt wordt voor het regelmatig terugkerend zoeken en vinden van voedsel door dieren). McLean: “Paarden hebben, naast de beschikking over water, zo’n dertien uur per dag vezelrijke en koolhydraatarme voeding nodig. Ruwvoer, zoals hooi is niet alleen iets wat een paard graag wil, het is een fundamentele behoefte. Als daaraan niet wordt voldaan, ontstaat vaak hout bijten, luchtzuigen of kribbebijten.”

2ee behoefte: sociaal contact en gezelschap
“De tweede behoefte is sociaal contact en gezelschap. Paarden moeten elkaar niet alleen kunnen zien, maar ook kunnen aanraken. Dat is de realiteit. Het is daarom belangrijk dat ze elkaar kunnen krabbelen en groomen tussen de stalwanden door.” Als voorbeeld noemt McLean de stallen van de politiepaarden in Manchester: “In de stallen van de politiepaarden in Manchester hebben we de tralies boven de stalwanden weggehaald. De medewerkers hadden zo hun bedenkingen, maar eenmaal op patrouille bleken de paarden veel dapperder dan voorheen. Natuurlijk waren er wat schermutselingen in de eerste week, maar daarna werd het in de stallen rustiger dan ooit.”

“Meer toegang tot sociale partners betekent in de training minder aandacht voor desensibilisatie, omdat het paard al minder bang is voor nieuwe dingen. Dit is de uitdaging voor wedstrijdsportruiters en trainers in de 21ste eeuw. We moeten er vanaf dat we menen dat ze alleen een veilige, comfortabele stal en schoon stro nodig hebben. Dat is goede verzorging, maar niet noodzakelijk goed welzijn", aldus McLean.

3e behoefte: beweging en oefening
De derde behoefte bestaat uit vrije beweging en oefening. Elke dag trainen kan voldoende zijn, maar dat hoeft niet. “Als een paard wordt losgelaten in de wei of de paddock en heel wild gedrag vertoont, kan dit een teken zijn van een gebrek aan beweging. Weven is ook een signaal dat het paard te weinig beweging krijgt.” vertelt McLean.

4e behoefte: correcte training
De vierde behoefte is correcte training volgens de principes van het leervermogen van het paard. McLean vertelt wat hij hier onder verstaat: “De basistraining is voor alle paarden dezelfde. Ze moeten leren halthouden, voorwaarts gaan, sneller en langzamer worden over de benen, passen verlengen en verkorten, achterwaarts gaan, twee teugels gelijk aannemen en op de linkerteugel en de rechterteugel even makkelijk en onafhankelijk reageren, en wijken voor het been. Dit zijn echt beginselen, omdat ze worden aangeleerd door operante conditionering. (Kortgezegd betekent dit in dit verband dat paarden hierbij gedrag vaker laat zien als dat wordt bekrachtigd, red.) Verder in de training worden deze basisprincipes gepolijst en verder verfijnd, zodat ze na verloop van tijd alleen nog heel lichte en onzichtbare hulpen vereisen.”

“Daarnaast moeten alle paarden hetzelfde grondwerk leren: voorwaarts gaan, vertragen en halthouden, opzij gaan voor lichte aanraking, inclusief de achterhand, en het hoofd omlaag brengen op een commando. Het paard moet ook leren vast te staan, voeten te geven, de trailer op te gaan, et cetera.”

 

Wie is Andrew McLean?
Bij paardengedragsdeskundige dr. Andrew McLean komen theorie en praktijk op hoog niveau samen. De Australiër promoveerde op mentale processen bij paarden en de invloed ervan op de training. Hij geeft les aan universiteiten en is een veelgevraagd coach, trainer en spreker over de hele wereld. Een van zijn speerpunten is het leervermogen van paarden en hoe een ieder die iets wil met en van een paard, zich hierin hoort te verdiepen. Hij schreef hierover een aanzienlijk aantal boeken en artikelen. Andrew is de initiator van het Australian Equine Behaviour Centre, dat zich toelegt op paardentraining en -gedragsverandering. Hij is ook directeur van Equitation Science International. In deze opleiding, die is erkend door de Australische overheid, leren coaches, trainers en ruiters leertheorieën te gebruiken bij de training van paarden. McLean vertegenwoordigde in vroeger jaren als ruiter zijn land in eventing en springen, reed internationaal dressuur en won races in Australië en Nieuw-Zeeland. Klik hier voor zijn CV.

Meer lezen van Andrew McLean? Klik hier voor het uitgebreide artikel in Paard&Sport.

 

 

Categorie: #paardenwelzijn

Ander Nieuws

  • KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
    KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
  • KNHS Springabonnement positief ontvangen
    KNHS Springabonnement positief ontvangen