­ KNHS Hartog Trophy: Eerste rijstijlcompetitiewedstrijd van start - KNHS

KNHS Hartog Trophy: Eerste rijstijlcompetitiewedstrijd van start

Geplaatst op 23 januari 2023 in Springen

De KNHS-Hartog Trophy is een rijstijlcompetitie voor D-pony’s, Children, Junioren en Young Riders op een hoogte net onder de KNHS Topsport Jeugdcompetitie. De competitie bestaat uit een reeks van drie wedstrijden in competitieverband waarvan zondag 22 januari de aftrap plaatsvond bij De Voornruiters in Utrecht. Nieuw dit jaar is het format waarbij de KNHS-Hartog Trophy op dezelfde data en locatie wordt verreden als de KNHS Topsport Jeugdcompetitie.

Het doel van de competitie, gesponsord door Hartog Paardenvoeders, is om springruiters naar een hoger niveau te helpen. Bondscoach Edwin Hoogenraat stimuleert mede daarom de combinatie van beide competities, die zorgen voor één mooie jeugddag. “Er zijn ruiters die beide competities rijden. Dit is mooi voor ons omdat wij zo direct een indruk kunnen krijgen van de opkomende jeugd maar ook voor de ruiters zelf, die kunnen zien wat er straks van ze verwacht wordt in de doorstroom naar de KNHS Topsport Jeugdcompetitie. Ze rijden op die wedstrijden tussen de leeftijdsgenoten en allen onder dezelfde voorwaarden. Zo weten de ruiters direct waar ze staan”.

Goede voorbeelden
Siebe Leemans, de winnaar van de Junioren rubriek, is één van de voorbeelden van ruiters die zowel in de KNHS-Hartog Trophy als de KNHS Topsport Jeugdcompetitie aan start kwamen. Tweede in diezelfde rubriek werd Jesse Berkens, die vorig jaar al goede resultaten bij de Children behaalde. De derde plek ging wederom naar Siebe Leemans.
Bij de pony’s ging de winst naar Stella Heijligers, die ook deelnam in de KNHS Topsport Jeugdcompetitie eerder op de dag. De tweede plek was er voor Femke Schoeman met Polsbury Perry en de top drie werd afgesloten door Tessy van der Velden met Ballard Prince. Nog meer succes voor Stella Heijligers was er in de Childrenrubriek, waarbij ze een tweede plaats wist te behalen. De rubriek werd gewonnen door Brit Weusthof met Agono en Mayke Leusink en Gino werden derde.
Renée Hazeleger, die zowel de eerste, tweede als vierde plek bij de Young Riders op haar naam schreef, vind het wel jammer dat ze met de bundeling van de competities een keuze moest maken. “Er worden al niet heel veel jeugdconcoursen aangeboden, dus het is jammer dat ik nu een keuze moest maken voor één van de twee”. Gelukkig had Renée keus uit meerdere paarden vandaag. “Alle drie mijn paarden liepen heel fijn. Mijn paard Pippi L is een 10-jarige merrie met veel bloed, wat ik erg fijn vind. Joeie de Vigo is een 9-jarige hengst die ik nu een jaar onder het zadel heb. Wij beginnen nu een echte combinatie te worden. Mijn derde paard, Lunica, is de nieuwste merrie van de stal. Ik ben blij dat we na enkele weken al zo’n resultaat kunnen behalen. We hebben een paar weken pauze gehad en hadden zin om vandaag weer van start te gaan. Ik had al een paar jaar geen KNHS-Hartog Trophy gereden maar het is fijn om beoordeeld te worden op rijstijl en houding. Zo weet ik waar ik aan moet werken en wordt je beloond als je ergens hard voor getraind hebt”. Op de derde plaats is Emmy Hemrsen met La Baule B geëindigd.

Tevreden juryleden
Tijdens de competitiewedstrijd van de KNHS-Hartog Trophy werden de combinaties beoordeeld door Johan en Megan Laseur. De ruiters kregen na afloop van hun rit direct praktische tips mee. Johan en Megan kijken tevreden terug op vandaag en waren onder de indruk over de hoge kwaliteit bij de jeugd. “Zeker bij de Junioren is er een hele grote groep ruiters die allemaal heel netjes rijden. Natuurlijk zie je dat de Childrenruiters wat minder ervaring op dit niveau hebben, maar ook daarin hebben we hele fijne ruiters gezien. De Young Riders zijn daar in tegen een grote groep fijne ruiters met duidelijk veel ervaring. Volgens Johan zitten onder de ponyruiters en paar hele goede combinaties waarbij duidelijk te zien is dat ruiters nu al serieus met de sport bezig zijn. “Al met al een hele geslaagde dag dus!”

Vervolg van de competitie
De tweede wedstrijddag staat gepland op 5 februari 2023 in Lichtenvoorde. Wedstrijd nummer drie op 11 maart in Exloo. De datum voor de finale wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Om in aanmerking te komen voor de finale dienen combinaties aan minimaal twee kwalificatiewedstrijden te hebben deelgenomen.

Uitslagen:
Children
1. Brit Weusthof - Agono
2. Stella Heijligers - ICreative Jiske 
3. Mayke Leusink - Gino 

Junioren
1. Siebe Leemans - Estoril Du cedre 
2. Jesse Berkens - Lapphira H 
3. Siebe Leemans - Gem vd Riloo Z 

Young Riders
1. Renee Hazeleger - Pippi L 
2. Renee Hazeleger - Joie De Vigo R.T. 
3. Emmy Hermsen - La Baule B. 

Pony's
1. Stella Heijligers - Thistje Junior
2. Femke Schoeman - Polsbury Perry
3. Tessy van der Velden - Ballard Prince

Foto: San Image

Ander Nieuws

  • Jur Vrieling beste ruiter van Jumping Amsterdam
    Jur Vrieling beste ruiter van Jumping Amsterdam
  • Maikel van der Vleuten tweede in Grote Prijs van Jumping Amsterdam
    Maikel van der Vleuten tweede in Grote Prijs van Jumping Amsterdam
  • Long John Silver 3 verder in de sport met achtervoegsel N.O.P.
    Long John Silver 3 verder in de sport met achtervoegsel N.O.P.