­ KNHS Talenten leren van Emile Hendrix en Henrik von Eckermann - KNHS

KNHS Talenten leren van Emile Hendrix en Henrik von Eckermann

Geplaatst op 19 januari 2023

Dit jaar reisden de negen talenten van het KNHS Talententeam voor het jaarlijkse Teamuitje af naar Limburg. Ze bezochten daar de indrukwekkende bedrijven van Stal Hendrix en gingen op bezoek bij niemand minder dan de kersverse Wereldkampioen Springen en nummer 1 van de FEI Ranking, Henrik von Eckermann. Beide heren deelden openhartig hun persoonlijke visie op succes met de talenten.

Maandag 9 januari vond de aftrap plaats bij Stal Hendrix in Baarlo, waar Emile Hendrix de talenten met open armen ontving. Emile legde de Talenten onder andere de 5 speerpunten voor, die volgens hem cruciaal zijn om succesvol te worden (en blijven!) in de topsport. Hij vertelt hoe belangrijk voldoende ambitie is en hoe de juiste focus ervoor moet zorgen dat je op een goede manier aan jezelf werkt en jezelf ontwikkelt. Ook is hij van mening dat ontdekken welk type paard het beste bij jou als ruiter past, van onmiskenbaar belang is. Vervolgens hangt of staat de ontwikkeling van een ruiter met management: maak een goede planning en houd je daar ook aan. De laatste onmisbare factor die de cirkel compleet maakt, is talent. Hier zegt Emile over: “Het is enorm fijn wanneer je talent hebt voor paardrijden. Maar let goed op, want het kan ook je grootste valkuil zijn! Wanneer je talent hebt dan gaan dingen in het begin namelijk vaak heel makkelijk, waardoor je snel de neiging hebt om lui te worden. Je verwaarloost dan de overige vier factoren en dan kom je niet verder. Zorg er dus voor dat je de cirkel rond houdt en je al je zaakjes op orde hebt, altijd. Laat hierbij niets aan het toeval over.”

Na een vragenronde nam Emile de talenten mee op een rondleiding langs de verschillende locaties van het familiebedrijf: Stal Hendrix Baarlo, Stal Hendrix-Breeding en Stal Hendrix-Kessel. Deze locaties zijn allemaal onderdeel van het veelzijdige en wereldbekende topbedrijf, dat hij samen met zijn broer Paul en zoons Michel en Timothy runt. Emile vertelde enthousiast over welke keuzes er voor iedere locatie zijn gemaakt. Niet alleen praktische zaken zoals bodems, soorten stallen, etc., maar ook welke werkprocessen erop na worden gehouden en welk familielid welke rol sol speelt binnen een locatie.

Na deze leerzame tour was het tijd om te verhuizen naar de (bijna) buurman van Stal Hendrix: CYOR Stables, de succesvolle sportstal die wordt gerund door Henrik von Eckermann en zijn partner Janika Sprunger. Natuurlijk begon deze tour bij zijn toppaard King Edward, waarmee hij in Herning zowel individueel als met het Zweedse team Goud behaalde op de Wereldkampioenschappen. Henrik is duidelijk over zijn visie: “You have to make a plan for your horse, not for yourself.” Het paard staat bij hem centraal, altijd. Hij vertelde de talenten alles over de keuzes die hij maakt: hij rijdt relatief weinig wedstrijden, hij rijdt maar acht paarden in totaal om ze de aandacht te geven die ze nodig hebben en zijn paarden staan zoveel mogelijk zonder ijzers. Een management dat zeker anders is dan gemiddeld en dat riep leuke vragen op bij de talenten.

Vanuit Limburg reisden de talenten door naar Eindhoven, waar ze in gesprek gaan met KNHS Teamveterinair Springen Willem Verhaeghe over het fithouden van je sportpaard. Op dinsdagochtend werd de groep ontvangen bij Anna Topsupport, door Tessa van Roy. Tessa is sport en manueel therapeut en zij is bij de KNHS als therapeute samen met Don Lamers verantwoordelijk voor de fysieke screening en monitoring van de Olympische en Paralympische kaderleden senioren. Na een stukje theorie over de fysieke screening, nam Tessa de talenten mee naar Team NL Centrum Zuid, waar ze aan de slag werden gezet met een leuk en gevarieerd trainingsprogramma. Voor de groep jonge ruiters, die gewend zijn om de hele dag op het paard te zitten, een mooie actieve afsluiting van twee zeer leerzame dagen.

Ander Nieuws

  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
    Sanne Voets, Demi Haerkens en Maud de Reu winnen KNHS Para Dressuur Trophy Schijndel
  • Dressuur legende Parzival overleden
    Dressuur legende Parzival overleden